Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuvântul Preasfințitului Petru Gherghel pentru întâlnirea persoanelor consacrate de la Roman

Dragi frați și surori,
Dragi persoane consacrate,

Har vouă și pace de a Dumnezeu, Tatăl nostru și de la Domnul Isus Cristos (1Cor 1,3).

Vă rog să-mi dați voie, în această atmosferă a Învierii Domnului, mister fundamental al credinței noastre și izvor a toată bucuria, să vă întâmpin cu acest salut al apostolului neamurilor și cu această bucurie sufletească că sunteți aici și că sunt învrednicit și eu, la invitația și insistența pr. Alois Fechet, vicarul nostru episcopal, să mă aflu în mijlocul vostru. Sunt fericit să mă exprim nu numai în rugăciune, la jertfa Sfintei Liturghii, ci și aici, în cadrul lucrărilor și a acestei întâlniri diecezane.

"Îi mulțumesc Dumnezeului meu întotdeauna cu privire la voi, pentru harul lui Dumnezeu care v-a fost dat în Cristos Isus, pentru că în el ați fost îmbogățiți în toate, în tot cuvântul și în toată cunoașterea. Astfel, mărturia lui Isus Cristos a fost întărită în voi, așa încât să nu duceți lipsă de nici un har în timp ce așteptați revelarea Domnului nostru Isus Cristos, care vă va întări până la sfârșit ca să fiți fără vină în ziua Domnului nostru Isus Cristos. Credincios este Dumnezeu de care ați fost chemați la comuniunea cu Fiul său, Isus Cristos Domnul nostru" (1Cor 1,4-9).

Aceste cuvinte îi privește pe creștinii din Corint, apreciați pentru darul credinței, apostolul dorind ca viața lor să fie în conformitate cu marele dar primit, prin care ei se așează pe un loc cu totul privilegiat, ce trebuie să-l păstreze în ciuda tuturor greutăților vieții, într-o lume plină de pericole.

Așa cum a făcut dintotdeauna Biserica, cu privire la sectorul privilegiat al vieții consacrate, așa cum au ținut să o facă, cu predilecție, ultimii papi, mai ales marele îndrăgostit față de cei consacrați, fericitul Ioan Paul al II-lea, același lucru ținem să-l subliniem și noi referitor la voi, persoanele consacrate, alese să-l însoțească pretutindeni pe el, mirele, bucurându-vă să fiți drept model pentru toate sufletele ce trebuie să-și găsească în Dumnezeu perfecta împlinire și fericire, bine știind că viața omului este legată în totalitate de el și de veșnicie.

O grijă cu totul specială

Atunci când dorești să afli cum este tratată o problemă majoră în Biserică, trebuie să procedezi la o analiză a tot ceea ce s-a scris din partea magisteriului despre tema în analiză.

Între nenumăratele probleme pe care Biserica le-a analizat în ultimul timp, consider că viața consacrată a fost mai mult decât privilegiată.

Chiar dacă pe agenda suveranilor pontifi ori a organismelor pontificale centrale au fost mereu prezente probleme variate și de mare importanță, locul persoanelor, cu vocații speciale, a fost mereu la inima Bisericii, așa încât numai o privire sumară asupra documentelor elaborate, cu o specială preocupare pentru viața consacrată, mi s-a părut ca un semn de mare prețuire pentru această dimensiune a vieții creștine. La o privire generală asupra tuturor documentelor principale (peste 300), un număr deosebit de mare au avut drept subiect viața consacrată.

Nu este intenția mea de a face o analiză istorică a realității vieții consacrate. Vreau doar să arăt că nu a existat perioadă istorică care nu s-a preocupat de această componentă esențială a vieții de credință.

Biserica, fiind o mamă grijulie și iubitoare, a avut mereu grijă de persoanele care, prin vocația lor, au menirea de a face vie viața Bisericii și a de a fi, pentru poporul lui Dumnezeu, exemple vii de trăire creștină și de implicare socio-caritativă.

De la diferite scrisori și discursuri adresate din partea celui mai atașat papă de persoanele consacrate, fericitul Ioan Paul al II-lea, s-a ajuns la documente de o mare importanță, ca "Lineamenta" - linii directoare pentru marele eveniment al unui Sinod special - culminând, cum s-a verificat, cu un program intens în octombrie 1992, și cu marea cartă a vieții consacrate, exortația apostolică postsinodală a Sfântului Părinte Vita consecrata din anul 1994. La aceste documente s-au adăugat alte diferite instrucțiuni și chemări din partea Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică.

Așadar, un câmp larg, de profund interes și preocupare și o adevărată prețuire față de numărul impresionant de membri înscriși în viața consacrată din zilele noastre.

Statisticile ne vorbesc de numărul celor consacrați și putem să ne facem o idee despre importanța acestui sector al vieții religioase:

În lume, cei care aparțin vieții consacrate sunt distribuiți astfel: preoți călugări, 136.000; călugări cu profesiune, care nu sunt consacrați preoți, 55.000; călugărițe cu profesiune, 750.000 (cf. datelor de la Sfântul Scaun din 2006). La acest număr trebuie adăugat numărul celor consacrați ce aparțin societăților de viață apostolică și institutelor seculare (vezi Enzo Bianchi).

Ne impresionează plăcut adevărul pe care ni-l prezintă însăși realitatea vieții spirituale din partea multor fii și fiice a Bisericii noastre, care au știut să prețuiască și să aleagă acest mod fericit de slujire, atât în timpuri liniștite, cât și în momentele dificile ale istoriei.

E o adevărată bucurie să știm că pe calvarul Bisericii noastre n-au urcat numai episcopi, preoți, ci și un număr mare de călugări și călugărițe, care, după părerea noastră, au aruncat în grădina Bisericii noastre bogate semințe de credință, care au dus încet, încet la primăvara vieții consacrate, din mijlocul poporului nostru, la începutul anilor nouăzeci.

Ori de câte ori am fost întrebat: care este explicația numărului impresionant de vocații, fie pentru seminarii, fie pentru mănăstiri, totdeauna am ținut să subliniez că acest lucru este un dar al lui Dumnezeu, un răspuns la sacrificiul episcopilor, preoților și atâtor persoane pline de credință, care au udat cu lacrimile și rugăciunile lor terenul fertil al diecezelor noastre, mai ales al familiilor.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții consacrate și pentru această energie spirituală pe care Duhul Sfânt a revărsat-o și o revarsă peste poporul nostru credincios.

O realitate nouă și un câmp nou de activitate

Îi mulțumesc vicarului nostru episcopal, pr. Alois Fechet, responsabil cu coordonarea vieții consacrate în dieceza noastră, pentru inițiative luate pentru întâlnirile periodice ale celor consacrați și pentru insistența de a fi astăzi în mijlocul vostru, pentru a analiza o temă de mare actualitate, în contextul realităților de azi și în perspectiva ultimului sinod al episcopilor din octombrie trecut, cu privire la rodnicia muncii noii evanghelizări.

Ce favorizează mai bine vestirea cuvântului lui Dumnezeu și ce rol are credința trăită la nivel personal, comunitar, diecezan și, desigur, la nivel internațional? Iată o provocare pe care o ridică această întâlnire și ce trebuie să-i preocupe pe toți cei consacrați.

Reluând o preocupare a fericitul Ioan Paul al II-lea, pentru o nouă evanghelizare, Sfântul Părinte papa emerit Benedict al XVI-lea a ținut să ofere lumii un timp special și un program intens evanghelic, declarând, prin scrisoarea sa apostolică Porta fidei, din 11 octombrie 2011, Anul Credinței (11 octombrie 2012 - 24 noiembrie 2013), un an de grație, pentru întreaga Biserică, în care sunt invitați să se înscrie toți fiii Bisericii, mai ales cei care se bucură de o vocație specială.

Împlinindu-se 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II și 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice (11 octombrie 1992), Sfântul Părinte a considerat oportun ca întreaga Biserică să se îndrepte cu o grijă deosebită asupra valorilor credinței, mai ales, asupra celor mai autentice fântâni de har și de credință, documentele Conciliului Vatican II și Catehismul Bisericii Catolice. Se impunea, încă de la începutul noului mileniu, o angajare nouă în proclamarea evangheliei și în răspândirea credințe, un nou zel și mijloace noi într-o muncă care nu trebuie să înceteze niciodată.

Nucleul și cheia noii evangelizări: misterul Lunii

Dragi frați și surori,

Un nou secol, un nou mileniu se deschid în lumina lui Cristos. Totuși, nu toți văd această lumină. Noi avem misiunea minunată și exigentă de a fi reflexul ei. Este misterium lunae atât de drag contemplării sfinților părinți, care arată cu o astfel de imagine dependența Bisericii de Cristos, soarele din care ea își reflectă lumina (Sf. Augustin, Enarr. în Ps. 10,3; CCL 38,42). Era un mod de a exprima ceea ce însuși Cristos zice, prezentându-se ca "lumina lumii" (In 8,12) și cerând discipolilor săi să fie la rândul lor lumina lumii.

Dați-mi voie să văd în aceste rânduri cheia la problema pusă în discuție la această întâlnire a persoanelor consacrate care se întreabă cum poate fi mai rodnică noua evanghelizare și care sunt mijloacele, deja anunțate, toate într-o singură afirmație: intensificarea trăirii credinței la nivel personal și comunitar.

Cred că papa emerit Benedict, un expert al teologiei și credinței practice, nu s-a îndepărtat nicidecum de acest program simplu și eficace, trăirea cu intensitate a luminii credinței, care duce neîndoielnic la o trăire evanghelică nouă, adaptată zilelor noastre.

Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, care a introdus Biserica în noul mileniu, nu se ferea să spună un lucru pe care noi îl uităm sau pe care îl considerăm depășit, când e vorba de ce trebuie să facem.

Nu o formulă magică ne va mântui, va rezolva toate problemele noii evanghelizări, nu; ci o persoană și certitudinea (credința) că ea ne inspiră: Eu, eu sunt cu voi! Cristos! (cf. NMI 29).

Iată cheia de atunci, cheia de azi, cheia încredințată nouă de papa emerit, și, mai nou, de sinodul episcopilor, care a adunat la un loc atâția păstori, specialiști, experți, între care maeștri în viața spirituală, generali de ordine și institute de viață consacrată.

Un nou program? O altă evanghelie?

"Nu este vorba, așadar, spunea în 2001 fericitul Ioan Paul al II-lea, de a inventa un nou program. Programul este cel dintotdeauna, extras din evanghelie și tradiția vie. Este centrat, în ultima analiză, pe Cristos însuși pe care trebuie să-l cunoaștem, să-l iubim, să-l imităm, pentru a trăi prin el viața trinitară și pentru a transforma cu el istoria până la împlinirea sa în Ierusalimul ceresc. Este un program care nu se schimbă odată cu varietatea timpurilor și culturilor, chiar dacă ține cont de timp și de cultură, pentru un dialog adevărat și o comunicare eficace". Acest program dintotdeauna este programul nostru pentru cel de-al treilea mileniu.

Este totuși necesar ca el să se traducă prin orientări pastorale adaptate condițiilor fiecărei comunități.

Este nevoie să nu uităm câteva priorități mereu valabile pentru o nouă evanghelizare și pe care îmi permit să vi le sugerez, așa cum le sintetizează exortația apostolică postsinodală a fericitului papă Ioan Paul al II-lea din 1994:

- sfințenia vieții, rugăciunea;

- Euharistia duminicală drept "culmea spre care tinde acțiunea Bisericii și, în același timp, izvorul din care rezultă întreaga sa forță";

- sacramentul reconcilierii, care presupune o adevărată convertire spre evanghelie, ascultarea și vestirea cuvântului, care, de fapt, reprezintă scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu către oameni.

De aici decurge, cu adevărat, iubirea pe care Dumnezeu o încredințează omului și care îi face pe oameni asemenea lui Cristos ce s-a dăruit fără rezerve și care se prezintă tuturor modelul supremei iubiri.

De fapt, acest lucru îl vrea Isus: să-i facă pe toți vestitorii iubirii și evangheliei sale. Pe toți, mai ales pe cei pe care i-a iubit și-i iubește într-un chip deosebit.

Impresionant, papa Benedict al XVI-lea și Sinodul episcopilor din octombrie 2012, care a voit să evidențieze același program de evanghelizare cu zel nou și cu mijloace noi și să traseze un program viu pentru întreaga Biserică, nu lasă pe nimeni afară, nu exclude pe nimeni.

Dacă până mai ieri eram tentați să credem că responsabili de evanghelizare sunt doar apostolii, episcopii, preoții și persoanele consacrate și, de foarte multe ori, acest lucru se putea observa din plin, acum Sinodul episcopilor, urmând liniile coordonatoare ale papei Benedict al XVI-lea, a ținut să scoată în evidență marea descoperire a universalității chemării, nu numai la sfințenie, după cum ne-a învățat Conciliul Vatican II, ci și chemarea fiecăruia la evanghelizare, scoțându-se în evidență o adevărată și surprinzătoare vocație: "Viața ca vocație!". Fiecare om, fiecare făptură, fiecare credincios este responsabil pentru vestirea cuvântului lui Dumnezeu potrivit cu propria vocație și chemat să contribuie la noua evanghelizare.

De fapt, e absolut logic. Așa cum fiecare om, creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, este chemat să facă cunoscut darul vieții și să reflecte lumina creației, tot așa fiecare făptură are o mare responsabilitate: să transmită lumina primită de la Dumnezeu, în special lumina credinței și strălucirea harului divin.

Parcurgând cu viu interes toate documentele care au dus la inaugurarea Anului Credinței - Novo millennio ineunte, Porta fidei, Lineamenta pentru noul sinod și celelalte emanate de părinții conciliari cum ar fi Mesajul Sinodului către întreaga Biserică și lume și "propositiones" care au rezultat din lucrările sinodale, ca și toate celelalte chemări și mesaje elaborate și publicate de către Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea -, descoperim o mare demnitate ce ne revine tuturor și, de asemenea, o mare responsabilitate și misiune ce ne privește pe toți.

Cristos a venit pentru toți. Cristos ne vorbește tuturor, Cristos ne împărtășește ca și femeii samaritence apa vie, apa vieții veșnice. Cristos le-a împărtășit ucenicilor și apostolilor cuvântul său mântuitor spunând: "Mergeți și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15). "Mergeți și faceți ucenici din toate neamurile, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și iată eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,18-20). E drept, apostolilor ca apostoli, iar celorlalți ca ucenici și colaboratori și prietenii ai săi. Nimeni nu este exclus.

Locul persoanelor consacrate în opera de evanghelizare

Atât documentele premergătoare sinodului special pentru noua evanghelizare, cât și intervențiile părinților sinodali - peste 260 din întreaga lume, la care s-a adăugat un număr important de invitați și experți - au scos în evidență și au subliniat importanța angajării tuturor la noua evanghelizare, revenind fiecăruia, în baza propriei vocații, o responsabilitate particulară, până la ultimul membru al Bisericii.

Când s-au elaborat concluziile tuturor intervențiilor și s-au stabilit propositiones sau propunerile ce trebuiau înaintate Sfântului Părinte pentru exortația postsinodală (care trebuie redactată în mai puțin de doi ani), s-a ajuns la numărul de 58. Între toate sectoarele menționate două au fost cele legate de viața consacrată și de rolul persoanelor consacrate, la noua evanghelizare pentru răspândirea credinței, având un caracter particular legat de viața contemplativă, carismatică și de viața consacrată prin profesiunea voturilor.

În propoziția 43 se vorbește despre darurile ierarhice și carismatice oferite poporului lui Dumnezeu (LG 4) din partea Duhului Sfânt și ambele au un rol esențial pentru viața Bisericii și eficacitatea activității misionare (IP II, 27, 1998). Subiectul a fost îndelung discutat și de împlinirea celor două componente este legată adevărata evanghelizare și trăirea vie a credinței. Mai explicită și mai clară este propoziția 50, care dorește să concentreze întreaga doctrină a Bisericii și a Sinodului despre rolul vieții consacrate și despre angajarea tuturor consacraților în misiunea noii evanghelizări spre mărirea credinței:

Propoziția 50: Viața consacrată

"Viața consacrată, atât cea a bărbaților, cât și cea a femeilor, a adus o contribuție importantă la lucrarea de evangheliare a Bisericii în decursul istoriei.

În acest moment de nouă evanghelizare, Sinodul cere tuturor bărbaților și femeilor călugări și membri ai institutelor seculare să-și trăiască în mod radical și cu bucurie identitatea ca persoane consacrate.

Martori ai unei vieți care manifestă primatul lui Dumnezeu și care, prin mijloacele vieții comune, ei exprimă acea forță umanizatoare a evangheliei și devin o proclamare puternică a împărăției lui Dumnezeu.

Viața consacrată, pe deplin evanghelică și evanghelizatoare, în profundă comuniune cu păstorii Bisericii și în co-responsabilitate cu laicii, fidelă respectivelor carisme, va oferi o contribuție semnificativă la noua evanghelizare.

Sinodul cere ordinelor călugărești și congregațiilor să fie pe deplin disponibile de a merge la frontierele geografice, sociale și culturale ale evanghelizării. Sinodul invită călugării să se mute către noi areopaguri de misiune.

Deoarece noua evanghelizare este în mod esențial o problemă spirituală, Sinodul subliniază, de asemenea, marea importanță a vieții contemplative în transmiterea credinței.

Tradiția de mulți ani a vieții consacrate contemplative, în formele ei anterioare de comunități stabile de viață de rugăciune și activitate, continuă să fie o sursă puternică de har în viața și misiunea Bisericii. Sinodul speră că noua evanghelizare va determina mult mai mulți credincioși să îmbrățișeze această formă de viață".

Vă pot spune că intervențiile reprezentanților vieții consacrate (10+4), fie în plen fie în cercurile minore (în cercul italian unde am participat), au fost apreciate și consemnate ca o contribuție importantă la exprimarea menirii persoanelor consacrate la opera de evanghelizare în istorie și în zilele noastre. Am întâlnit și am ascultat cu viu interes tot cei ei au adus în fața Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, acum emerit, întrucât s-a văzut o echipă de oameni bine pregătiți și cu o lungă experiență în domeniul evanghelizării, un grup numeros de persoane consacrate reflectând astfel toată gama persoanelor consacrate. Între ei doresc să-i amintesc pe câțiva care vă sunt cunoscuți: superiorul general al OFMConv, Marco Tasca, Rev. P. Mauro Johri, superiorul general al Ordinului Fraților Min. Capucini, Rev. P. Rodriguez Carballo O.F.Minori, la care trebuie amintiți ceilalți 7 superiori generali, aleși de către Uniunea Superiorilor Generali. Lor li s-a adăugat un număr mare de persoane consacrate ca auditores și auditrices, cum ar fi sora Enrica Rosana FMA (subsecretară a CIVCSVA din Italia), Maria Voce, președinta Focolarinilor, dr. Marko Impagliazo (Italia), președintele Comunității "Sant Egidio", dr. Salvatore Martinez, președintele pentru Italia a Mișcării Rinnovamento dello Spirito, care, alături de ceilalți 30 de membri (patres sinodales), au adus în grupul minor italian unde am participat o contribuție deosebită la elaborarea propunerilor pentru Sfântul Părinte.

Prestația lor, alături de cea a părinților sinodali, a fost de un real folos în propunerea de sugestii care să ilustreze angajarea reînnoită a persoanelor consacrate la mărirea credinței și noua evanghelizare.

Cred că exortația apostolică pe care o va prezenta papa emerit Benedict al XVI-lea și pe care o va promulga actualul papă Francisc, va scoate în evidență și mai pregnant responsabilitatea tuturor membrilor Bisericii și, desigur, datoria persoanelor consacrate.

În lumina tuturor documentelor Bisericii a Sinodului episcopilor din 1992 ca și a celor auzite la ultimul Sinod din octombrie 2013 și văzându-vă plini de zel și însuflețiți de mare credință, orice episcop, deci și episcopul de Iași cu auxiliarul Aurel, așteaptă de la dvs., persoanele consacrate de aici și din întreaga dieceză, să fiți cu adevărat martore ale iubirii și pagini vii ale evangheliei, asemenea întemeietorilor, iar lumea, unde ajungeți, să vadă în fiecare dintre voi pe Cel ce a venit să aducă vestea cea bună, pe Cel care este singura bucurie a omului. Ce e de făcut și ce așteaptă episcopul de Iași de la persoanele consacrate urmează să ascultăm de la vicarul nostru episcopal, pr. Alois Fechet, și noi să vedem de la dvs. iubirea și evanghelia.

Așa cum Isus are mare încredere în voi și vă iubește, așa și episcopul vă prețuiește și vă vrea mereu alături de Isus de oamenii timpului nostru. Cu îmbrățișarea noastră și cu îndemnul evanghelic,

Înaintați în larg! Vă mulțumesc.

Iași, 14 aprilie 2013

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat