Iași: Oră de rugăciune pentru preoți
Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a fost gazda orei de rugăciune a preoților din Iași, la 9 aprilie 2013. Celebrarea a fost condusă de pr. Viorel Ababei, asistent spiritual în cadrul Institutului. La această oră de rugăciune au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Benone Lucaci, rector al Institutului, preoți ce activează în cadrul seminarului diecezan, precum și ceilalți preoți de la parohiile din Iași.
Devenită deja tradiție, ora de rugăciune se organizează lunar într-una din parohiile din Iași. În luna aceasta a fost rândul Seminarului să găzduiască momentul de comuniune sacerdotală.
Momentul de rugăciune a început la ora 12.00 în capela Seminarului. În cadrul acestei ore de înălțare sufletească, preoții au celebrat "Calea luminii", care este o rugăciune a comunității creștine specifică Timpului Pascal, timp pe care-l trăim de la Învierea Domnului până la solemnitatea Rusaliilor.
În zilele noastre se răspândește tot mai mult o practică de evlavie denumită Via lucis (Calea luminii). Cu aceasta, într-un mod asemănător cu ceea ce se întâmplă la Via crucis (Calea crucii), credincioșii parcurg un drum, meditând diferitele apariții prin care Isus - de la înviere până la înălțare - și-a arătat gloria în fața ucenicilor, așteptând revărsarea Duhului promis, i-a întărit în credință, a dus la împlinire învățătura despre împărăția lui Dumnezeu, a definitivat apoi structura sacramentală și ierarhică a Bisericii.
În deschiderea orei de rugăciune, părintele celebrant i-a invitat pe cei de față ca, împreună cu Cristos cel înviat, să parcurgă Calea luminii. De aceea, pentru ca Domnul vieții să lumineze lumea și să ne dea tuturor puterea de a fi purtătorii unei noi culturi, bazate pe pace și pe respectul adevărat față de persoana umană, preoții și seminariștii prezenți la celebrare au fost îndemnați să-și deschidă inima și să se dispună pentru primirea harului Celui Înviat.
În continuare au fost meditate cele 14 stațiuni ale Căii luminii conduși de diaconul Marius Mărtinaș și pr. Viorel Ababei. Via lucis este o metodă foarte bună de trăire a credinței, deoarece se ajunge "per crucem ad lucem" - prin cruce la lumină. Prin metafora drumului, Via lucis ne ajută să înțelegem că durerea și moartea nu constituie punctul final al vieții, ci sunt o cale pentru atingerea adevăratului scop al omului: eliberarea, pacea, bucuria.
În încheiere corul Institutului Teologic, ce a animat întreaga celebrare, a intonat cântecul Regina caeli.
PS Petru Gherghel ne-a oferit binecuvântarea finală și a mulțumit părintelui rector Benone Lucaci, precum și tuturor preoților care au făcut posibilă această celebrare. În același timp, Preasfințitul le-a amintit preoților prezenți la această oră de rugăciune, dar și seminariștilor, că aceste momente de comuniune sunt un izvor de energie divină. Preasfințitul i-a încurajat pe toți cei prezenți să rămână fideli chemării lor observând cu atenție figura papei Francisc care oferă un model de bucurie în slujire, de simplitate și de fidelitate.
Via lucis este un stimulent într-o societate care adesea poartă pecetea "culturii morții", cu formele ei de neliniște și distrugere. Această formă de pietate este un stimulent pentru a instaura "cultura vieții", adică o cultură deschisă la așteptarea speranței și la certitudinile credinței.
Virgiliu Demșa-Crainicu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
9 aprilie: Iași: Oră de rugăciune pentru preoți
lecturi: 4.