Episcopi răpiți în Siria
Apel adresat comunității internaționale. Să se pună capăt acestei tragedii
În Duminica Floriilor, celebrată duminică, 28 aprilie 2013, de comunitățile ortodoxe din lume, mesajul lui Ioan al X-lea, patriarh greco-ortodox al Antiohiei și al întregului Orient. "Împărtășesc cu voi durerea", scrie patriarhul, care este fratele unuia dintre cei doi răpiți. Și adaugă: "Acest apel include și o invitație ferventă de a găsi o soluție rapidă la situația din iubita noastră țară, Siria".
Cu cât trec mai multe zile, cu atât crește îngrijorarea și apelurile devin mai disperate. Încă n-au fost eliberați episcopii siro-ortodox și greco-ortodos de Halep, Mar Gregorios Yohanna Ibrahim și Boulos al-Yazigi, sechestrați lunea trecută în nordul Siriei, la granița cu Turcia. Se înmulțesc eforturile diplomației pentru a-i elibera: de exemplu, vinerea trecută, 19 aprilie 2013, patriarhul greco-ortodox al Antiohiei și al întregului Orient, Ioan al X-lea, a primit în reședința sa la mănăstirea "Sfânta Fecioară Maria" din Balamand în Liban pe Inan Ozyildiz, ambasador al Turciei în Liban, cerând să "se multiplice eforturile comune, pe toate planurile, pentru întoarcerea celor doi episcopi răpiți, cât mai curând posibil, și eliberarea tuturor persoanelor sechestrate". În acest eveniment este implicat și ministerul afacerilor externe din Grecia care, în orele care au urmat după sechestrare, a activat o unitate de criză în contact constant, în cadrul Uniunii Europene și al ONU, cu țările din regiune și cu cei doi Patriarhi implicați. În pofida eforturilor făcute până acum, ministerul nu este în măsură să dea informații precise și le cere tuturor maxima atenție în gestionarea știrilor. Sechestrarea celor doi mitropoliți a avut loc într-un timp special pentru Bisericile ortodoxe care ieri au celebrat "Duminica Floriilor", festivitate care le conduce la Săptămâna Sfântă și la celebrarea Paștelui, duminică, 5 mai. Patriarhul greco-ortodox al Antiohiei și al întregului Orient, Ioan al X-lea, frate mai mare al unuia dintre cei doi episcopi răpiți, a scris un mesaj încărcat de durere, dar și de speranță, adresând un apel puternic comunității internaționale. Patriarhia greco-ortodoxă a Antiohiei lansează mesajul de la Damasc, cerând agenției SIR colaborarea de a-l răspândi cât mai mult posibil.
Apelul adresat comunității internaționale. "Profit de oportunitate - scrie Patriarhul - ca să fac un apel comunității internaționale pentru a o stimula să face ceea ce poate pentru a-i elibera pe cei răpiți a căror absență este motiv de durere; a se grăbi pentru a pune capăt acestei tragedii este de altfel esențial pentru a evita toate riscurile care ar putea rezulta din consecințele probabile. Acest apel al nostru include și o invitație ferventă de a găsi o soluție rapidă la situația din iubita noastră țară, Siria; și asta în semn de milă față de acest popor, martor al unei culturi care provine dintr-o prezență umană de calitate foarte înaltă, de mii de ani, și pentru a evita consecințe care pot avea repercusiuni asupra întregii regiuni".
"Împărtășesc cu voi durerea". Scrisoarea lui Ioan al X-lea este pătrunsă de durerea unui popor care din anul 2011 este victimă a unui război care, din an în an, devine tot mai crud și violent. "Evenimentele politice - spune Patriarhul - atacă precum o furtună patriile noastre. Toate acestea îl fac pe omul din ținuturile noastre amenințat în pâinea sa, în casa sa, în viața sa. Suntem cernuți în fiecare zi cu uciderea și cu răpirea". Ultima tragedie s-a consumat lunea trecută cu răpirea celor doi mitropoliți de Halep și uciderea diaconului care conducea mașina în care călătoreau. Ioan al X-lea a fost lovit personal pentru că episcopul Boulos al-Yazigi este fratele său. "Împărtășesc cu voi durerea", scrie el în mesaj. Însă creștinii din Siria nu vor să cedeze în fața disperării, pentru că "suntem fii ai Învierii".
"Să-l rugăm pe Dumnezeu să elimine pentru toți nedreptatea". "Faptul de a fi victimă a uciderii, a răpirii, faptul că instituțiile noastre sunt distruse - se citește în mesaj - nu diminuează voința noastră de a păstra cetățenia noastră comună, conviețuirea, adeziunea la patriile noastre și cererea adevărului și a dreptății pentru ținuturile noastre". Astăzi, privirea comunității greco-ortodoxe și siro-ortodoxe este îndreptată spre Săptămâna Sfântă: "Să facem în această perioadă mai intensă decât de obicei în rugăciuni și implorări - cere Patriarhul -. Să facem mai frecvente implorările noastre, pentru ca să fie o mărturie vie prin care îl rugăm pe Dumnezeu să elimine pentru toți nedreptatea, să dăruiască întoarcerea celor răpiți la cei care îi iubesc, mângâierea pentru cei care sunt în tristețe datorită pierderii celor dragi ai lor și să-i inspire pe cei împietriți cu inima, pentru ca să înceteze să dăuneze omului, aproapelui lor".
(După agenția SIR, luni 29 aprilie 2013)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.