Vatican: Regina Coeli (21 aprilie 2013)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Duminica a patra din Timpul Paștelui este caracterizată de Evanghelia Bunului Păstor care se citește în fiecare an. Textul de astăzi prezintă aceste cuvinte ale lui Isus: "Oile mele ascultă glasul meu; eu le cunosc, iar ele mă urmează. Eu le dau viața veșnică și nu vor pieri niciodată. Și nimeni nu le va răpi din mâna mea. Tatăl meu, care mi le-a dat, este mai mare decât toți și nimeni nu le poate răpi din mâna Tatălui meu. Eu și Tatăl una suntem" (10,27-30). În aceste patru versete este tot mesajul lui Isus, este nucleul central al Evangheliei sale: El ne cheamă să participăm la relația sa cu Tatăl și aceasta este viața veșnică.
Isus vrea să stabilească o relație cu prietenii săi care să fie reflexia aceleia pe care El însuși o are cu Tatăl: o relație de apartenență reciprocă în încredere deplină, în comuniune intimă. Pentru a exprima această înțelegere profundă, acest raport de prietenie, Isus folosește imaginea păstorului cu oile sale: el le cheamă și ele recunosc glasul lui, răspund la chemarea lui și îl urmează. Este foarte frumoasă această parabolă! Misterul glasului este sugestiv: să ne gândim că încă din sânul mamei noastre învățăm să recunoaștem glasul ei și pe cel al tatei; din tonul unui glas percepem iubirea sau disprețul, afectul sau răceala. Glasul lui Isus este unic! Dacă învățăm să-l distingem, El ne conduce pe calea vieții, o cale care depășește și abisul morții.
Însă Isus la un moment dat a spus, referindu-se la oile sale: "Tatăl meu, care mi le-a dat..." (In 10,29). Acest lucru este foarte important, este un mister profund, care nu este ușor de înțeles: dacă eu mă simt atras de Isus, dacă glasul său încălzește inima mea, este grație lui Dumnezeu Tatăl, care a pus înlăuntrul meu dorința iubirii, a adevărului, a vieții, a frumuseții... și Isus este toate acestea în plinătate! Acest lucru ne ajută să înțelegem misterul vocației, în special al chemărilor la o consacrare specială. Uneori Isus ne cheamă, ne invită să-l urmăm, dar probabil că se întâmplă ca să nu ne dăm seama că este El, exact cum i s-a întâmplat tânărului Samuel. Există mulți tineri astăzi, aici în Piață. Sunteți mulți voi, nu-i așa? Se vede... Iată! Sunteți mulți tineri astăzi aici în Piață. Aș vrea să vă întreb: ați auzit vreodată glasul Domnului care printr-o dorință, o neliniște, vă invita să-l urmați mai îndeaproape? L-ați auzit? Nu aud! Iată... Ați avut voința de a fi apostoli ai lui Isus? Tinerețea trebuie pusă în joc pentru marile idealuri. Vă gândiți voi la asta? Sunteți de acord? Întreabă-l pe Isus ce anume vrea de la tine și fii curajos! Fii curajoasă! Întreabă-l! În spatele și înaintea oricărei vocații la preoție sau la viața consacrată există mereu rugăciunea puternică și intensă a cuiva: a unei bunici, a unui bunic, a unei mame, a unui tată, a unei comunități... Iată pentru ce Isus a spus: "Rugați-l deci pe Domnul secerișului să trimită lucrători la secerișul lui" (Mt 9,38). Vocațiile se nasc în rugăciune și din rugăciune; și numai în rugăciune pot să persevereze și să aducă rod. Îmi place să subliniez asta azi, care este "Ziua mondială de rugăciune pentru vocații". Să ne rugăm îndeosebi pentru noii preoți ai Diecezei de Roma pe care am avut bucuria să-i hirotonesc azi dimineață. Și să invocăm mijlocirea Mariei. Astăzi erau 10 tineri care au spus "da" lui Isus și au fost hirotoniți astăzi dimineață... Este frumos acest lucru! Să invocăm mijlocirea Mariei care este Femeia lui "da". Maria a spus "da", toată viața! Ea a învățat să recunoască glasul lui Isus încă de când îl purta în sân. Maria, Mama noastră, să ne ajute să cunoaștem tot mai bine glasul lui Isus și să-l urmăm, pentru a merge pe calea vieții! Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 20.