Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghia solemnă de Sfântul Iosif și de mulțumire pentru inaugurarea pontificatului papei Francisc

Ziua de 19 martie a fost o zi specială pentru creștinii catolici, care au celebrat cu solemnitate memoria Sfântului Iosif, patronul Bisericii universale. Iosif este și patronul Diecezei de Iași, al celor două seminarii diecezane - cel de la Iași și cel de la Bacău - dar și al altor centre de spiritualitate ale Episcopiei de Iași. Sărbătoarea din anul 2013 a căpătat o importanță aparte, deoarece la Vatican, papa Francisc și-a inaugurat pontificatul. Aceste aspecte au fost scoase în evidență la Liturghia pontificală celebrată în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în seara aceleiași zile, la ora 18.00, fiind prezidată de PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, avându-l alături de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, iar în jurul altarului fiind 22 de preoți, printre care pr. dr. Benone Lucaci, rectorul Seminarului din Iași, pr. Iosif Dorcu, paroh și decan de Iași, pr. de Iosif Enășoae, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, preoți de la Episcopie, de la Seminar, de la parohiile și congregațiile prezente în Iași. Catedrala a fost plină cu seminariștii de la Seminarul din Iași, cu persoane consacrate, mulți credincioși, printre care și mulți tineri.

În aceeași zi de 19 martie, PS Petru Gherghel a participat la Liturghia care a marcat hramul Colegiului Catolic și al Seminarului Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, iar PS Aurel Percă a participat la Liturghia hramului Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, unde seminariștii anilor IV și V au primit slujirile lectoratului și respectiv a acolitatului.

La ora 18.00, în sunetul cântecelor "Patriarhule mărețe" și "Ecce sacersos magnus", intonate de corul mare al catedralei, pregătit de pr. dr. Florin Spătariu, procesiunea, condusă de un seminarist ce ducea crucea procesională, a ajuns la altar.

La începutul sfintei Liturghii PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți cei prezenți, amintind de cuvintele de la antifonul de la intrare a Liturghiei: "Iată slujitorul credincios și înțelept pe care Domnul l-a așezat în fruntea familiei sale" (cf. Lc 12,42). "Aceste cuvinte se referă direct la slujitorul credincios pe care noi îl cinstim astăzi, pe care l-a cinstit însuși Isus și Maica sfântă, se referă la Iosif cel drept, ales de Dumnezeu pentru o misiune așa de nobilă", a spus Preasfințitul.

Totodată Excelența sa spus că aceste cuvinte "se potrivesc astăzi într-un chip deosebit pentru Sfântul nostru Părinte papa Francisc, care a fost ales de Dumnezeu, ca și Iosif, în fruntea familie sale, încredințându-i lui această bucurie de a sluji, de a-l face cunoscut pe el și de a-i sluji pe oameni".

Tot la început au fost amintiți sărbătoriții zilei, cei care poartă numele sfântului Iosif, printre care s-au numărat și preoții Iosif Dorcu și Iosif Enășoae, îndemnându-i "să nu uite că trebuie să fie slujitori credincioși și înțelepți".

După proclamarea lecturilor sfinte, PS Petru Gherghel a început omilia sa printr-o rugăciune de preamărire: "Te preamărim, Doamne, pentru că l-ai așezat pe Iosif alături de Maria, ca să-l ocrotească pe Isus. Te preamărim, Doamne, pentru Sfântul nostru Părinte papa Francisc".

Preasfințitul a amintit de afirmația sfântului Augustin, "Qui creavit te sine te, non salvabit te sine te" (Cine te-a creat pe tine fără tine, nu te va mântui fără tine), scoțând prin aceasta în evidență importanța chemării lui Dumnezeu pentru fiecare persoană și a răspunsului omului, pentru că "Dumnezeu are nevoie de oameni și se încredințează slujirii noastre... Dumnezeu ne alege să fim instrumentele sale".

A vorbit despre planul lui Dumnezeu cu omul păcătos și despre "iubirea infinită a Tatălui care l-a creat și l-a iubit pe om", iubire care nu a încetat niciodată. Ca un ajutor în înțelegerea iubirii Divine a fost dată ca exemplu parabola fiului risipitor. Dumnezeu i-a avut în planul său și pe Maria și Iosif - a amintit Preasfințitul - deoarece "pentru realizarea profețiilor făcute despre Mesia era nevoie de o legitimare, de o descendență din casa lui David, de care se bucura dreptul Iosif... Dumnezeu a ales să-l folosească, a avut nevoie de el... de da-ul lui, de consimțământul său". Dar "misterul pe care-l descoperim astăzi încă o dată în slujirea celor două persoane, Maria și Iosif, alese de Dumnezeu să stea alături de Isus și să împlinească o misiune cu totul specială, continuă în mii de alte forme; fiecare persoană care se bucură de darul vieții din partea lui Dumnezeu are o misiune de îndeplinit... El nu impune condiții speciale, sofisticate; nu privește la fața omului, ci la inima lui", a spus păstorul diecezei în continuare.

Vorbind despre papa, Preasfințitul a scos în evidență câteva trăsături speciale descoperite zilele acestea la Sanctitatea sa: "El a impresionat lumea cu simplitatea lui și cu farmecul credinței sale de adevărat slujitor al lui Dumnezeu și al oamenilor, mai ales al celor săraci, suferinzi și nedreptățiți, asemenea lui Cristos". A amintit și de surpriza pe care a făcut-o Dumnezeu prin alegerea papei, așa cum amintea și în articolul Excelenței sale (PS Petru Gherghel: O nouă surpriză a Duhului Sfânt: Sfântul Părinte papa Francisc): "Ceea ce a contat în cazul său nu au fost opiniile jurnaliștilor, ale oamenilor, care de cele mai multe ori privesc la fața oamenilor, ci degetul lui Dumnezeu, care l-a arătat că este cel mai vrednic să stea la cârma Bisericii sale".

PS Petru a amintit de omilia Sfântului Părinte, despre programul prin care vrea el să urmeze exemplul sfântului Iosif și care sunt acele calități care-l fac pe Iosif să fie mare (Vatican: Omilia la inaugurarea slujirii petrine (19 martie 2013) ).

Episcopul a încheiat cuvântul său de învățătură reamintind că "Dumnezeu își pune încrederea în noi, pentru că ne iubește".

Fiind și în Anul Credinței, cu toții, păstor și credincioși, și-au mărturisit credința rostind Crezul, apoi s-a făcut rugăciunea credincioșilor în care au fost rostite rugăciuni și pentru Sfântul Părinte.

La sfârșitul Liturghiei, PS Petru, amintind de invitația la rugăciune a Sfântului Părinte, i-a invitat pe toți să se roage Îngerul Domnului pentru Biserică, pentru Sfântul Părinte, pentru familii, pentru cei care poartă numele sfântului Iosif și pentru ca fiecare să aibă bucuria prezenței lui Isus.

După binecuvântarea pontificală, în sunetul cântării "Christus vincit" procesiunea a ieșit din altar, îndreptându-se spre sacristie.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Înregistrare video: Iași (catedrală): Liturghia solemnă de Sfântul Iosif și de mulțumire pentru inaugurarea pontificatului papei Francisc:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 19 martie: Iași (catedrală): Liturghia solemnă de Sfântul Iosif și de mulțumire pentru inaugurarea pontificatului papei Francisc. Foto: Adrian Cuba

*

- 19 martie: Iași (catedrală): Liturghia solemnă de Sfântul Iosif și de mulțumire pentru inaugurarea pontificatului papei Francisc

* * *

Înregistrare video: Vatican: Liturghia de inaugurare a pontificatului papei Francisc:


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat