Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la sfântul Ștefan, primul martir

Suferința și moartea martirilor constituie calea cea mai scurtă, atât spre paradis, cât și spre convertirea inimilor împietrite ale necredincioșilor.

Cardinalul englez John Henry Newman (1801-1890), într-o predică de Crăciun, spunea așa: "Atunci când îngerul le-a spus păstorilor că în grota din Betleem vor găsi «un copil culcat în iesle și înfășat în scutece» (Lc 2,12), el a prevestit încă de atunci că Isus va fi culcat în mormânt și înfășat în giulgiu". Apoi a adăugat că toate aceste semne nu l-au prevestit numai pe Isus, ci și pe toți cei care vor crede în el și îl vor urma.

Sfântul Ștefan, îngropat astăzi sub un morman cu pietre, sfântul Ioan, îngropat într-un cazan cu ulei încins, și milioanele de sfinți martiri, arată pe deplin adevărul acestor cuvinte.

Într-o predică a sa, sfântul Fulgențiu de Ruspe (462-532) leagă astfel misterul Crăciunului de mărturia lui Ștefan. "Dragostea care ieri l-a făcut pe Cristos să pogoare din cer pe pământ, astăzi l-a făcut pe Ștefan să se înalțe de pe pământ la cer. Dragostea care a fost mai întâi în rege s-a revărsat apoi în soldatul său."

Sfântul Ștefan, primul martir, este și primul răspuns perfect la întruparea lui Isus. Dacă Isus și-a dat viața din dragoste pentru noi, Ștefan a socotit că răspunsul cel mai potrivit la o așa mare iubire este ca și el să-și dea viața din dragoste pentru Isus și evanghelia sa.

În comunitatea primilor creștini din Ierusalim era armonie și pace. Dar ambientul armonios din Faptele Apostolilor a fost repede umbrit de un murmur venit din partea fraților falși strecurați în Biserică. Pentru a îndrepta lucrurile ajunse în această stare, au fost aleși cei șapte diaconi slujitori. Dintre toți șapte, în Ștefan Duhul Sfânt a strălucit cel mai frumos, prin dragoste.

Lucrările și cuvintele acestui om al lui Dumnezeu, diaconul Ștefan, au închis gura vrăjmașilor lui, care nu au putut face altceva decât să tocmească martori mincinoși împotriva lui, ca și împotriva lui Isus (cf. Mt 26,59), care să-l acuze de stricarea legilor strămoșești și de dărâmarea templului. Sub ochii tulburi de ură ai dușmanilor săi, fața lui Ștefan strălucea de o frumusețe cerească.

Cei răi, în special conducătorii religioși de atunci, mai marii preoți și cărturarii corupți, care de teama că și-ar putea pierde poziția și autoritatea asupra poporului, mai degrabă au ucis pe alesul lui Dumnezeu decât să ia seama la mesajul lui! Așa că l-au prins pe Ștefan și l-au omorât cu pietre. La fel au procedat în vechime și cu Ieremia, pe care l-au aruncat într-o fântână (cf. Ier 38,6); așa au procedat cu preotul Zaharia, pe care l-au ucis între altar și templu (cf. Mt 23,35); așa au procedat și cu un alt profet, Urie, care de frică fugise în Egipt, dar pe care regele Ioiachim l-a adus înapoi și l-a ucis cu sabia, pentru că profețise împotriva Ierusalimului și a lui Iuda (cf. Ier 26,20-24).

Isus și-a înștiințat dinainte ucenicii în privința prigoanelor: "Nu este discipolul mai presus de învățătorul său, nici servitorul mai presus decât stăpânul său. Este de ajuns discipolului să ajungă ca învățătorul său, și servitorului să ajungă ca stăpânul său. Dacă pe stăpânul casei l-au numit Beelzebul, cu atât mai mult pe cei din casa lui!" (Mt 10,25); "Dacă m-au prigonit pe mine, vă vor prigoni și pe voi" (In 15,20).

Evanghelia de astăzi ne spune că acela care cheamă, care pregătește, care trimite, care îndrumă, care susține, care încurajează și care îi răsplătește pe slujitorii săi, este Domnul. Deci, aceștia nu umblă dintr-un impuls propriu și nici trimiși de oameni, ci mișcați de Duhul Domnului. Ei nu numai că nu așteaptă nici o plată de la oameni, ci dau gratuit ceea ce au primit gratuit, chiar și viața.

Sfântul Paul, în Scrisoarea către Corinteni, scrie aceste cuvinte: "Fraților, noi am devenit spectacolul lumii și al îngerilor și al oamenilor, căci suntem batjocoriți și noi binecuvântăm, suntem prigoniți și noi răbdăm, suntem huliți și noi înălțăm rugăciuni" (cf. 1Cor 4,9-13). Un asemenea spectacol, care a smuls admirația cerului, a îngerilor și a oamenilor, l-a dat sfântul Ștefan, este așteptat și de la noi creștinii de astăzi.

Diavolul îi îmboldise pe iudei să ucidă cu pietre pe cel mai curajos dintre mărturisitorii creștini, pe sfântul Ștefan. Iar prințul întunericului s-a bucurat mult de această ispravă. Dar pentru această mișelie, Dumnezeu i l-a răpit satanei pe Saul, marele prigonitor, care atunci era în culmea gloriei de prigonitor, dovedind că este cu adevărat un beniamit: "Beniamin este un lup răpitor; dimineața va sfâșia prada și seara va împărți jaful" (Gen 49,27). Iar prin el, Dumnezeu i-a răpit satanei mii de suflete.

Dar, între zorii sfâșierii prăzii și amurgul împărțirii ei, Dumnezeu a început să lucreze în inima lui Saul. Iar începutul acestei frumoase lucrări a Domnului, a fost tocmai martiriul lui Ștefan. "Îi era tare greu lui Saul să dea cu piciorul în țepușe", adică să lupte împotriva imboldului rău al inimii sale (Fapt 9,6; Fap 26,14). Dar glasul lui Dumnezeu, care începuse să lucreze în el, îi rănea mereu inima asemenea unui asin îmboldit cu o țepușă; dar el în împietrirea inimii sale, în loc să se lase schimbat, și-a sporit eforturile de nimicire al ucenicilor lui Cristos cel răstignit și înviat pentru mântuirea lumii. Și pe când se îndrepta spre Damasc, unde se afla o comunitate creștină înfloritoare, o lumină a strălucit în jurul lui, doborându-l la pământ; și așa cum perdeaua templului a fost sfâșiată de sus până jos la moartea lui Isus (cf. Mt 27,51), tot astfel, de sus până jos, a fost sfâșiată și inima de piatră a lui Saul în acel moment.

În acea clipă, în sufletul lui Saul s-a făcut lumină. În acea clipă s-au lămurit clar două lucruri importante în ființa lui: 1) A aflat de legătura intimă ce există între sfinții prigoniți pe pământ și Capul lor ceresc: "Eu sunt Isus pe care-l prigonești" (cf. Fap 9,2-4); 2. A aflat de autoritatea lui Isus asupra tuturor inimilor oamenilor; de aceea a și strigat: "Doamne, ce vrei să fac?" (cf. Fap 9,6). Fostul prigonitor a fost complet transformat și scos din ghearele satanei.

Suferința creștinilor, ca și cea a lui Isus, ca și cea a lui Ștefan, ca și cea a tuturor martirilor, trebuie să rodească viața veșnic fericită și convertirea inimilor reci și împietrite de necredință.

Sfântul Paul ne spune foarte frumos: "Vouă vi s-a dat harul nu numai să credeți în Cristos, ci și să suferiți pentru el, ca să aveți aceleași biruințe" (Fil 1,29); adică pentru a ne mântui pe noi și pentru a converti sufletele de piatră reci ale înșelaților diavolului.

Iată un exemplu concret de la noi din țară:

Pastorul baptist Richard Wurmbrand (1909-2001) povestește: "Era în Noaptea de Crăciun a anului 1951. Eram bolnav și într-o celulă de închisoare. La dreapta mea, ședea cu patul preotul ortodox Gherasim Iscu (1912-1951). Fusese bătut așa de tare de securitate că acum era aproape de moarte. Totuși avea fața liniștită. Vorbea despre nădejdea lui de mântuire, despre iubirea lui pentru Cristos, despre credința lui. Era plin de bucurie. La stânga mea, tot cu patul, se afla comunistul schingiuitor, care îl schingiuise pe preot până aproape de moarte. Acum, acest comunist fusese și el arestat chiar de tovarășii săi, și fusese și el bătut tot până aproape de moarte de către ei. Sufletul lui se chinuia acum în spaimele morții. În timpul nopții, comunistul mă trezește, și-mi zice: «Domnule, fii bun, roagă-te pentru mine! Nu pot muri, am făcut o crimă înfricoșătoare!» Atunci am văzut o minune. Am văzut pe preotul aflat în pragul morții chemând pe alți doi deținuți și, sprijinindu-se pe spatele lor, a trecut încet pe lângă patul meu și, așezat pe marginea patului ucigașului său, îl mângâia pe cap. Nu voi uita niciodată această mișcare! Un om schingiuit continuă să mângâie pe asasinul său. Aceasta este iubirea. Putea găsi o mângâiere pentru acela. Apoi preotul zise către acel om: «Ești tânăr, nu știai ce făceai. Te iubesc din toată inima mea. Ai încredere în Dumnezeu, căci dacă eu, care sunt păcătos, pot să te iubesc așa de mult, închipuiește-ți-l pe Cristos, care este iubirea întrupată, cât de mult te iubește! Și toți creștinii pe care i-ai chinuit, să știi, că te iartă și te iubesc; și Cristos te iubește și îți dorește mântuirea cu mult mai mult decât ți-o dorești tu însuți. Te îndoiești dacă este cu putință să ți se ierte păcatele... El dorește să-ți ierte păcatele mai mult decât tu însuți dorești să fii iertat. Dorește să fii cu el în rai, mai mult decât vrei tu să fii în rai cu el. El este numai iubire. Dar trebuie să te întorci spre el ca să te căiești". Victima, în pragul morții, primea spovedania ucigașului său și cel chinuit a dat dezlegare ucigașului său. S-au rugat împreună, s-au îmbrățișat unul cu altul. Preotul s-a întors apoi la patul său și amândoi au murit în aceeași noapte. Era noaptea Crăciunului din anul 1951. Dar nu o noapte de Crăciun în care ne-am adus aminte pur și simplu că înainte cu două mii de ani Cristos se născuse în Betleem. Era noaptea în care Cristos se născuse, în inima unui torționar comunist" (cf. www. Sfinții-Închisorilor.ro).

Privind cu atenție un crucifix, o actriță franceză s-a convertit, spunând că acesta este răspunsul potrivit, la moartea lui Isus, din iubire față de noi. Tot astfel credința creștinilor aflați în suferință trebuie să producă drept rod convertirea celor cu inima rece ca gheața și tare ca piatra. Așa a rodit suferința lui Isus, așa a rodit și suferința lui Ștefan, așa trebuie să rodească și suferința noastră. Așa cum suferința în tăcere a mielului amintește lumii de Cristos, tot astfel suferința resemnată a creștinului va vorbi lumii de același Cristos.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat