Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral

Membrii Consiliului Prezbiteral, convocați de PS Petru Gherghel, s-au întâlnit în sesiunea de toamnă vineri, 23 noiembrie 2012, la sediul Episcopiei de Iași. S-au analizat diferite teme importante pentru viața diecezei, printre care: Sinodul Episcopilor, proiecte și așteptări în vederea trăirii cât mai bine a Anului Credinței; Seminariile în contextul noii evangelizări.

Alături de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, au participat 33 de preoți. Deschiderea întâlnirii a debutat cu un moment de rugăciune, urmat de salutul PS Petru Gherghel adresat tuturor celor prezenți.

Prima tematică aflată pe ordinea de zi a constituit-o relatarea PS Petru Gherghel în legătură cu Sinodul episcopilor desfășurat la Roma, în această toamnă, a cărui temă fundamentală a fost noua evanghelizare. Printre multiplele aspecte dezbătute în cadrul acestui moment important din viața Bisericii a fost și acela al redescoperirii rolului și importanței parohiei în activitatea pastorală a oricărei biserici. Parohia trebuie să fie ca o "fântână a satului" - așa cum spunea papa Ioan al XXIII-lea - din care toți trebuie să vină și să se adape. De asemenea s-a evidențiat și rolul parohului, care trebuie să fie simbolul unității oricărei parohii, având misiunea de a-i aduna și implica pe toți în activitatea pastorală. Atitudinea sa trebuie să fie plină de deschidere și disponibilitate, care să faciliteze coordonarea tuturor grupurilor și asociațiilor existente în parohie.

A fost amintită și implicarea PS Petru Gherghel în cadrul acestui Sinod ca reprezentat al Conferinței Episcopilor din România, prin discursul articulat în trei puncte fundamentale: importanța familiei în transmiterea și păstrarea credinței, dimensiunea ecumenică a credinței și imaginea lui Isus Cristos, icoana vie și modelul prin excelență al oricărei activități misionare.

Trăirea Anului Credinței în Biserică și în familie a constituit cea de-a doua tematică aflată pe ordinea de zi. Pr. Iosif Enășoae a precizat că orice preot în calitate de păstor trebuie să încurajeze familiile aflate în dificultate și să fie capabil sa ofere o consiliere spirituală adecvată acestora, făcând apel și la diversele organizații creștine care pot oferi un sprijin calificat în acest sens (Familia și Viața, Asociația Alcoolicilor Anonimi etc.). De asemenea s-a evidențiat și importanța grupurilor de rugăciune dedicate familiei și vocațiilor.

Pr. Benone Lucaci a vorbit despre rolul Institutului Teologic din Iași și al Seminarului minor de la Bacău, în cadrul noii evanghelizări, precum și în cadrul viitorului Bisericii locale. Rectorul Seminarului a subliniat importanța unei formări integrale (pe plan uman, intelectual, spiritual și pastoral) adecvate a seminariștilor conform necesității timpului nostru, menționând că de reușita acestei formări va depinde viitorul diecezei.

La acest punct a intervenit și PS Petru subliniind importanța pastorației vocaționale a ministranților și a copiilor cărora trebuie să li se propună fără teamă calea urmării lui Cristos.

Pr. Cornel Berea a prezentat un set de 12 cateheze dedicate Anului Credinței. Acestea cuprind meditarea celor 12 articole ale crezului apostolic și au fost elaborate în mod diferențiat pentru: copii, tineri și adulți. Legat de aceasta temă a catehezelor s-a sugerat și ideea alocării din partea părinților parohi a unui timp favorabil diferit de cel al predicii, la care să participe cât mai mulți credincioși. Pr. Cornel Cadar a subliniat importanța catehezelor așa cum reiese și din discuțiile de la Sinodul Episcopilor și totodată a făcut cunoscut faptul că, începând de anul viitor, textele broșurii De la răsărit până la apus vor fi elaborate de preoți din Moldova. PS Petru și PS Aurel au evidențiat importanța citirii și a aplicării scrisorilor pastorale în viața comunităților. De asemenea s-a vorbit și despre necesitatea alocării în orice biserică a unui spațiu corespunzător evidențierii Bibliei, textelor Conciliului Vatican II și a Catehismului Bisericii Catolice, semnele care ne însoțesc în acest An al Credinței.

Păstorul diecezei a propus desfășurarea unui simpozion dedicat familiei, care să încoroneze cei trei ani pastorali dedicați familiei și la care să participe circa 50 de familii reprezentative din dieceză.

Pr. Claudiu Iștoc a venit cu o serie de precizări legate de organizarea unui Congres Național Misionar la Șumuleu-Ciuc în anul 2013 la care sunt invitați reprezentanți din toate diecezele.

Pr. Eduard Soare a făcut o serie de precizări referitoare la folosirea canoanelor sau a rugăciunilor euharistice în cadrul celebrărilor liturgice. Alături de folosirea celor patru forme clasice ale rugăciunii euharistice, se pot folosi și celelalte forme de rugăciune euharistică aflate în Liturghierul Roman, însă cu moderație și doar atunci când se regăsesc acele adevărate necesități. De asemenea ele vor putea fi folosite numai după o cateheză prealabilă a comunității parohiale.

PS Petru și PS Aurel au subliniat importanța sensibilizării credincioșilor cu privire la susținerea seminariilor diecezane, precum și a celor două sanctuare diecezane, de la Cacica și de la Onești. S-au evidențiat apoi o serie de precizări privind importanța verificării clare și detaliate a inventarului la transferurile preoților, precum și o serie de directive legate de regimul investițiilor și al construcțiilor: orice inițiativă de construcție sau de renovare trebuind să se realizeze pe baza unui proiect, al uni deviz și al aprobării explicite din partea cancelariei episcopale.

La final, PS Petru Gherghel și-a exprimat bucuria întâlnirii cu toții membrii Consiliului Prezbiteral Diecezan, îndemnându-i pe toți la promovarea și trăirea adevăratelor valori creștine.

O parte din temele analizate vor fi reluate la întâlnirile decanale care se vor desfășura în luna decembrie.

Pr. Petru Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 noiembrie: Iași: Sesiunea de toamnă a Consiliului Prezbiteral


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat