Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Istoria muzicii sacre catolice și Verbum Domini. Culegere de omilii (Anul C)

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Istoria muzicii sacre catolice, scrisă de pr. Florin Spătariu. Cartea apare în colecția Muzică bisericească, formatul 17x24 cm, are 182 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 15 lei.

În orice timp și în orice cultură, omul a dorit să-și cânte credința prin melodii sublime și sugestive, capabile să atingă inima fiecăruia în parte și să o înalțe spre Dumnezeu, exprimând frământările, bucuriile, rugăciunile venite din sufletul lui. Prin acest mod de exprimare s-a reușit să se creeze o sferă între divin și uman, între omul decăzut și Cel ce vrea să-l înalțe prin intermediul acestei muzici până pe culmile absolutului. Cu alte cuvinte, istoria acestei muzici sacre merge în paralel cu istoria omenirii.

Cartea Istoria muzicii sacre catolice, realizată de părintele Florin Spătariu, nu se vrea a fi o analiză în detaliu a întregului fenomen muzical sacru de-a lungul istoriei omenirii, ci mai degrabă se vrea a fi o trecere în revistă a acestui fenomen dintr-o perspectivă catolică.

Lucrarea, urmărind firul istoriei muzicii, debutează cu prezentarea contextului ebraico-biblic al Vechiului Testament, evidențiind faptul că acest cânt este prezent în cultul de la Templu și apoi în cel sinagogal. În următoarele capitole, autorul prezintă etapele dezvoltării epocilor muzicii din primul mileniu și apoi din cel de-al doilea, începând cu muzica din primele secole creștine, care au fos marcate de primatul cuvântului asupra melodiei (muzica instrumentală nu era încă admisă în cadrul liturgiei, exemplul clasic fiind cel al sfântului Augustin, care nu admitea nicidecum instrumentul în cadrul Liturghiei, ca fiind o reminiscență a cultului păgân), formarea liturgiei creștine, specificul muzicii ambroziene și contribuția muzicii gregoriene la definitivarea oficiului divin prin efortul Papei Grigore I cel Mare (590-604) și al călugărilor. Noutatea celui de-al doilea mileniu creștin, din punct de vedere muzical, este dată de apariția și dezvoltarea polifoniei vocale și muzicii instrumentale. Implicit, prin aceasta se înțelege și apariția unor noi genuri și forme muzicale. În capitolele următoare, autorul prezintă elementele și formele muzicii comunităților protestante, dar și al celor din marile epoci ale barocului, clasicismului, romantismului și al epocii moderne. Cartea se încheie cu o analiză asupra principalelor documente ecleziale legate de muzica sacră (Inter pastoralis officii, Sacrosantum Concilium, Musicam sacram și Concertele de muzică în biserici), fapt ce ne dezvăluie o preocupare continuă a Bisericii față de acest domeniu atât de important.

Recomandăm această carte tuturor celor care vor să aprofundeze istoria muzicii sacre dintr-o perspectivă catolică, descoperind în ea sublimul divin, asemenea regelui David, marele cântăreț al iubirii și milostivirii divine.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Verbum Domini, Culegere de omilii (Anul C), coordonată de pr. dr. Alois Bișoc. Cartea apare în colecția Omiletica, formatul 14x21 cm, are 490 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

În Constituția dogmatică Dei Verbum a Conciliului al II-lea din Vatican, la numărul 10, se spune: "Misiunea de a interpreta în mod autentic cuvântul lui Dumnezeu scris sau transmis a fost încredințată numai Magisteriului viu al Bisericii, a cărui autoritate se exercită în numele lui Cristos". De asemenea, în exortația apostolică Verbum Domini (publicată la 11 noiembrie 2010), actualul Papă Benedict al XVI-lea, la numărul 59, afirmă: "Cei care prin slujire specifică sunt delegați la predicare să îndrăgească într-adevăr această misiune. Trebuie să se evite omilii generice și abstracte, care ascund simplitatea cuvântului lui Dumnezeu, precum și divagații inutile care riscă să atragă atenția mai degrabă asupra predicatorului decât asupra inimii mesajului evanghelic. Trebuie să fie clar pentru credincioși că ceea ce stă la inima predicatorului este să-l arate pe Cristos, care trebuie să fie în centrul oricărei omilii".

În decursul istoriei Bisericii, pentru a facilita îndeplinirea misiunii de a predica, de a explica cuvântul lui Dumnezeu, au apărut numeroase publicații, cărți și reviste. Însă, scopul acestor volume nu este nicidecum acela de a substitui o obligație care trebuie să fie îndeplinită în mod personal de slujitorul cuvântului lui Dumnezeu, ci este acela de a educa și de a ajuta în exercitarea acestei misiuni.

Această culegere de omilii, Verbum Domini, este rezultatul probelor omiletice date de către studenții teologi din anii V și VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și rezultatul acțiunii de coordonare a pr. prof. dr. Alois Bișoc. Cartea însumează peste 80 de omilii, pentru toate duminicile și sărbătorile din timpul unui an liturgic, începând cu Duminica I din Advent, continuând cu timpul Crăciunului, trecând apoi prin Postul Mare, culminând cu sfântul Triduum Pascal și solemnitatea Învierii Domnului, care, datorită bogăției și importanței liturgice, continuă cu Timpul Pascal. Culegerea prezintă o serie de omilii și pentru timpul de peste an compus din cele 34 de duminici, dintre care ultima este dedicată lui Cristos, Regele Universului. Nu sunt trecute cu vederea nici solemnitățile și sărbătorile Domnului și ale sfintei Fecioare Maria din timpul de peste an, la fel ca și solemnitățile și sărbătorile sfinților, cum ar fi sfântul Iosif, sfântul Ioan Botezătorul, sfinții Petru și Paul, sfântul Ioan evanghelistul, sfântul Ștefan. Menționăm că această culegere de omilii urmează împărțirea din Lecționarul Roman, care este divizat, pentru zilele de duminică și sărbători, în trei ani cicluri liturgice (A, B, C), cartea de față prezentând omiliile pentru Anul liturgic C. Pe lângă acestea, au fost incluse și trei predici pentru comemorările a doi dintre cei mai iubiți sfinți / fericiți din calendarul roman: sfântul Anton de Padova, fericitul Ieremia Valahul și fericitul Ioan Paul al II-lea, aceasta din urmă fiind o noutate pentru cărțile de omilii.

Această carte, chiar dacă a fost scrisă de debutanți în această misiune evanghelizatoare, poate fi un real folos nu numai preoților, ci și tuturor creștinilor care doresc să guste și să trăiască mesajul biblic propus în continuare de către sfânta Biserică în lume.

Laurențiu Turbuc

* * *

Istoria muzicii sacre catolice,
Pr. Florin Spătariu, Ed. "Sapientia", 2012, ISBN 978-606-578-068-2, 17x24 cm, 182 p., 15 lei

Verbum Domini, Culegere de omilii (Anul C),
Alois Bișoc, coord., Ed. "Sapientia", 2012, 14x21 cm, 490 p., 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat