Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fondatoarele Congregației "Maria Bambina"

Un eveniment deosebit din viața surorilor din Congregația "Surorile de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitanio și Vicenza Gerosa ("Maria Bambina"), la 18 mai 2012, când sărbătoresc pe fondatoarele congregației.

Biografie

Bartolomea Capitanio (Lovere, 13 ianuarie 1807 - Lovere, 26 iulie 1833) a fost prima fiică a lui Modesto și Caterina Canossi din Lovere, un sătuc care se întinde pe malul lacului Iseo, extremitatea nord-occidentală.

Din ambientul său, o încrucișare de schimburi comerciale, asimilează un spirit întreprinzător și creativ: copil vioi, proiectează programe și jocuri educative printre colegii și prietenii ei propunându-se, prin natură, lider de grup și suflet în momentele cele mai obișnuite în grup, însuflețind și realizând împreună multe și mici scopuri de bine; la vârsta de doar 11 ani, când e invitată să tragă dintr-un mănunchi paiul cel mai lung, interpretează propunerea unei recreații ca fiind invitația la sfințenie și răspunde cu decizie foarte îndrăzneață: "Vreau să mă fac sfântă, mare sfântă, repede sfântă".

Petrece patru ani în colegiul surorilor Clarisse unde își completează studiile și încă doi ani în care e învățătoare. Se întoarce în familie la părinții și surioara ei Camilla, la vârsta de 17 ani, în anul 1824, decisă să trăiască în mod radical viața de creștin. Se inserează în viața parohială, susținută de directorul ei spiritual don Angelo Bosio și de către parohul don Rusticiano Barboglio, care au intuit în ea o disponibilitate rară prin care se făcea disponibilă în familie și în satul ei.

În climatul politic al Restaurării, parohia din Lovere era angajată să reînvigoreze practica religioasă rănită de evenimentele perioadei revoluționare și napoleonice, promovând inițiative pastorale cu atenții deosebite pentru tinerele generații.

Bartolomea își explică atitudinile apostolice în școala privată, deschisă în anul 1825 în casa paternă, în activitățile de oratoriu, căruia îi dă un impuls decisiv, în asociațiile pe care le înființează și le animează, în spitalul pe care în anul 1827 îl înființează devenind directoare și economa operei. Cultivă raporturi intense de prietenie cu tinerii din satele vecine și colaboratorii implicați în grija pastorala a tinerilor, încurajând inițiativele de bine.

În timp ce se dedică ajutorării aproapelui, se îndrăgostește tot mai mult de acea "binecuvântată caritate pe care Isus Cristos a exercitat-o în timpul vieții sale până la a muri pentru mântuirea noastră, meditând îndelung asupra ei în rugăciunile sale". În mod gradual, prin inspirații și constatări ale nevoilor din satul ei, înțelege că e chemată să fondeze un institut care să aibă "ca scop faptele de milostivire" . Începe să scrie proiectul ei în aprilie 1831, lăsându-se inspirată de "caritatea arzătoare a lui Isus Răscumpărătorul" pentru a-i propune imitarea fiicelor Institutului ei căruia îi dă început pe 21 noiembrie 1832, împreună cu prima sa tovarășă Caterina (Vincenza) Gerosa.

În iunie 1833 semnează împreună actul constitutiv al asociației cu încredere totală în Providență, deoarece Bartolomea este grav bolnavă, iar Caterina nu se simte adecvată să continue această operă. După o lună, 26 iulie, fondatoarea moare, iar institutul trece pe mâinile Caterinei ca o prețioasă și foarte angajantă moștenire.

Papa Pius al XII-lea le proclamă sfinte pe 18 mai 1950.

Ce ne spune astăzi această sfântă? Este într-adevăr o sfântă pentru zilele noastre? De ce?

Întâlnirea cu Bartolomea Capitanio este întâlnirea cu viața, înseamnă să cunoști o poveste care aparține pământului, îi aparține omului în tot ce are mai omenesc, dar în același timp descoperă o frântură de cer, o fărâmă de mister, de... familie trinitară.

Bartolomea are puterea, prin scrierile sale, care izvorăsc dintr-o experiență de viață intensă, să te arunce dincolo, să te facă să te avânți încetișor în ceva care este în fața ta, dar pe care miopia te împiedică să-l vezi, să-l auzi, să-l palpezi.

Cum poate fi această tânără în același timp în întregime a lui Dumnezeu și cum poate se oferi cu totul pentru om?

Misterul vieții!

Misterul aceluia care intră în viață fără să bată la ușă, făcând-o disponibilă, până la a se confunda cu el, amestecând totul, creând acel joc care îl face nebun pe om, dar îl mulțumește pe el, Tatăl iubitor...

Acest chip și această inimă de tânără, care se simte căutată, iubită, se bucură, chiar și în ceasurile de oboseală și se aruncă în această iubire cu certitudinea că viața sa este legată de un Dumnezeu fidel, Dumnezeul iubirii, Dumnezeul vieții.

Lui Bartolomea nu-i este frică. Se lasă doar implicată...

Cu acest spirit și cu această bucurie în inimile noastre, îi mulțumim încă o dată lui Dumnezeu pentru darul lui Bartolomea... o tânără care a știut sa ia în serios un joc al copilăriei.

Anul școlar începuse deja de ceva timp în Colegiul "Sfânta Clara" din Lovere și noile venite se simțeau ca la ele acasă în aripa mănăstirii rezervată elevelor. Sorei Francesca, una dintre învățătoare, i se păru că venise momentul să le facă să înțeleagă cât este de important darul educației. Școlărițele știau foarte bine ce era sfințenia pentru că la ore învățătoarea le citea în fiecare zi câte puțin din cartea sfântului Alois de Gonzaga. Numai că poate nu se gândeau că ar fi putut și ele să devină sfinte. Sora Francesca le lăsă puțin să se gândească, apoi deodată le întrebă:

- Vrea cineva dintre voi să devină sfântă?

- Eu, și eu,... și eu, și eu!

- Văd că toate vreți să fiți sfinte, dar trebuie să fie una care vrea să ajungă sfântă prima dintre toate.

- Eu, eu, eu... răspunseră din nou.

Văzând că fetele voiau să se ia la întrecere, sorei Francesca îi veni ideea să propună un joc.

- Aduceți-mi o mână de paie! Cine îl trage pe cel mai lung se va strădui să devină sfântă prima.

Toate căutară în grădină cu însuflețire și într-o clipă se adunară din nou în jurul învățătoarei. Ea adună într-o mână paiele pe care i le întindeau; le puse să tragă pe rând câte unul, apoi măsură lungimea firelor. Toate erau nerăbdătoare să afle...

- Cel mai lung este paiul Bartolomei!, a anunțat sora Francesca privind-o în ochi pe acea fetiță care promitea să fie o elevă bună și nu numai!

Aleasa roși și izbucni în plâns de bucurie. În inima ei se rugase să aibă ea acest noroc și, când reuși să se sustragă atenției colegelor, fugi în capelă să-i mulțumească Mariei pentru această favoare și să-i ceară ajutorul. În genunchi în fața icoanei sale, îi promise că se va angaja cu toată ființa ei.

- Vreau să devin sfântă, mare sfântă, repede sfântă!, știind că a luat o hotărâre importantă....) pentru a deveni sfântă!

La 26 de ani Bartolomea, pe patul de moarte, își reînnoia dorința sa definitivă de deveni sfântă: "Vreau numai ce vrea Domnul!"

Cele două fondatoare au fost proclamate sfinte de papa Pius al XII-lea în anul 1950.

Surorile institutului ei sunt răspândite în 20 de țări, în număr de 4325 de surori, un vis devenit istorie, momente de bucurie, de durere, multă binecuvântare... Istorie care continuă și în România prin viața și dăruirea surorilor din cele patru comunități din București, Bacău, Faraoani, Iași... Surorile de Caritate ale Sfintei Bartolomea Capitanio și Vincenza Gerosa, cunoscute ca Surorile "Maria Bambina".

Sr. Silvia Brandiu
(Surorile "Maria Bambina")

* * *

Casa mamă este la Milano (Italia), iar superioara generală este sr. Annamaria Vigano (din 2011).

În Dieceza de Iași surorile au trei comunități:

  • Bacău (Str. Republicii, 45, 600303-Bacău, tel. 0234/551534, e-mail: suoremb@yahoo.com),

  • Faraoani (Str. Școlii Vechi, 181, 607170-Faraoani, jud. Bacău; tel. 0234/254031; e-mail: mariabambinafaraoani@yahoo.com)

  • Iași (Str. Rediu Tătar, 23, 700546-Iași; tel. 0232/217177, 0721/421490).


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat