La împlinirea a 85 de ani, papa celebrează Liturghia în Capela Paulină și primește o delegație din Bavaria
Sărbătoare în familie
La omilie amintirea botezului primit la 16 aprilie 1927, Sâmbăta Sfântă
Sărbătorire "bavareză" a zilei de naștere pentru Benedict al XVI-lea, care în această dimineață, luni 16 aprilie, a primit urările pentru cei optzeci și cinci de ani ai săi de la o delegație de autorități civile și religioase și de credincioși care provin din ținutul său de origine. Așadar, sărbătoare în familie, pentru o zi pe care Papa a voit să o înceapă cu Liturghia în Capela Paulină, concelebrată de câțiva dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi - între aceștia cardinalii Bertone, Secretar de Stat , și Sodano, decan al Colegiului Cardinalilor, care l-au asigurat, în numele tuturor cardinalilor, apropierea și recunoștința pentru "slujirea sa de iubire" - și de reprezentanți ai cardinalilor, episcopilor și prelaților germani, printre care fratele Georg.
Emoționantă și inspirată reflecția pe care Pontiful a rostit-o în mod improvizat în timpul omiliei. Deschisă de un gând recunoscător îndreptat spre cei doi sfinți - Bernadeta Soubirous și Benedict Iosif Labre - a căror comemorare liturgică o celebrează Biserica la 16 aprilie. Prima, a destăinuit el, este semnul care indică apa vie de care are nevoie orice creștine pentru a se purifica. Al doilea, cerșetor prin sanctuarele europene, îi arată omului esențialul vieții: numai Dumnezeu este suficient pentru a înlătura frontierele care împiedică fraternitatea dintre popoare.
Apoi spațiu acordat amintirilor personale: începând de la aceea a părinților și a tuturor acelor care l-au însoțit în timpul existenței făcându-l să perceapă prezența Domnului. Care în coincidența singulară dintre botezul său și Sâmbăta Sfântă i-a arătat - a spus el - legătura profundă dintre naștere și renaștere. O realitate mai puternică decât orice amenințare sau adversitate, pe care însuși Pontiful a destăinuit că o experimentează în acest moment în care trăiește ultima parte a existenței. Conștient că bunătatea lui Dumnezeu depășește orice rău și ajută la înaintarea cu siguranță pe drumul vieții.
Și delegației din Bavaria, primită apoi în Sala Clementină, Papa i-a rezervat o mulțumire specială. Înainte de toate pentru cuvintele ministrului președinte Seehofer, care i-au amintit de locurile unde a crescut; dar și pentru gândurile trezite de referința cardinalului Marx la frumusețea credinței unei Biserici de care nu a încetat niciodată să se simtă profund legat. O Biserică al cărei chip a reapărut în minte grație prezenței atâtor episcopi. Așa cum a revenit în amintire prietenia cu exponenți creștini și cu comunitatea ebraică. În sfârșit un gând trezit de ascultarea pieselor muzicale executate de un grup popular. Melodii familiare: de fapt papa cânta la Zither, un fel de pianolă cu coarde, aceeași melodie: "Domnul te salută". O melodie care a însoțit copilăria sa și care și astăzi este parte din prezentul său, a spus el, precum și pentru viitor.
(După L'Osservatore romano, 16 aprilie 2012)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 22.