Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Floarea Paștelui

... Mireasma lor desfășura aripi largi deasupra pajiștii. Nici n-ai fi crezut că florile acelea galbene, care cresc așa, mai cultivate - mai de la sine, prin grădinile oamenilor, chiar au aripi. Aripi dulci, cu mireasmă de soare, de miere și bucurie. Te așteptai cumva să zboare - sau mai știi, poate chiar atunci coborâseră din înalt, anume în Ziua de Paști. Fiindcă înfloreau întotdeauna în prima zi de Paști și chiar așa se numeau - Floarea Paștelui. Și ce să vezi! În jur, cât vedeai cu ochii, fiecare tufă de iarbă purta câte un ou încrestit. Evident, roșii - ca să le vedem de departe. Cum de erau acolo?! Păi iepurașul le adusese pentru noi, de la Isus, fiindcă în dimineața de Paști totul se trezește, toți și toate învie, dar mai ales, bucuria. Altfel, de ce ar fi înflorit așa, deodată, peste noapte, și cireșii cu flori albe și mireasmă dulce-amăruie, și Floarea Paștelui și uite, n-o să mă credeți: chiar și florile acelea albastre, fără nume, mici de abia se văd, cu patru petale (nu, nu e vorba de nu-mă-uita), iar fiecare petală e colorată alb-bleu-albastru-bleumarin...Nimeni nu s-a obosit să-i dea vreun nume - chiar și mama, care le știe pe toate, nu i-a aflat numele. Dar floricica stă așa, cu petalele resfirate în cruce, fericită, surâzând cerului senin. Și dacă te uiți mai sus, sigur ai să găsești pentru fiecare dintre noi darul de Paști. Așezat într-un copac cu frunze verzi și flori... ca să fie tot anul plin de bucurie și sănătate și frumusețe.

...Mda! Frumusețe! E tare multă frumusețe în dimineața de Paști, dar știți, m-am întrebat mereu: dacă e atâta frumusețe și bucurie acum, ce mai rămâne pentru cei care sărbătoresc Paștele altă dată?! Și nu știu cum, parcă pe cerul bucuriei trecu un nor... Am întrebat-o pe mama (v-am spus că le știe pe toate), ba chiar am îndrăznit să-l întreb și pe tata și cum tot n-am aflat răspuns, mi-am adunat tot curajul și l-am întrebat pe Părintele. Că doar atunci când e la altar, prin el Îl vezi pe Isus - așa că sigur, el o să răspundă. Zis și făcut. Abia am așteptat să se termine Sfânta Liturghie și m-am dus întins la Părintele; l-am apucat strâns de mâna și l-am întrebat în secret: "Ce mai rămâne din bucuria asta pentru cei care serbează Paștele mai târziu?!"

La început s-a uitat fără un cuvânt. Apoi (eu cred că Isus tocmai atunci îi vorbea) a spus că bucuria, și frumusețea, și înțelepciunea și toate ale lui Dumnezeu sunt nesfârșite - ei, n-am prea înțeles eu cum vine asta și, cum tata m-a învățat să spun tot ce am pe inimă, am mormăit cât pe ce să plâng:

"Dar prietenii mei vor să serbeze cu mine Paștele și eu vreau tot așa, cu ei! Adică o sărbătoare pentru toți. Dacă Isus s-a născut o dată pentru toți, atunci de ce învie de două ori?!"

Numai ce am văzut-o pe mama că se încruntă la mine - și mi-am înghițit și lacrimile, și cuvintele.

Părintele m-a privit blând (uite, cred că așa se uită Isus la fiecare dintre noi) - de asta țin minte și acum - și mi-a șoptit:

"Dar în fiecare zi, când vii la Sfânta Liturghie, Isus învie pentru noi! De aceea bucuria e nesfârșită! Iar la Dumnezeu nu e nici «azi», nici «ieri», nici «mâine», e «mereu» și «totdeauna». Daca vrei, în fiecare zi e Paști fiindcă, așa cum îți place ție, în fiecare zi e și Crăciun, ba chiar și ziua ta!"

Dacă spune Isus asta, atunci chiar așa e. Am să țin minte și când am să fiu mare, cred că am să și înțeleg spusele lui.

De aceea, de câte ori văd Floarea Paștelui, cu aripile ei de miresme, sub cireșul înalt de lângă drum cu flori dulci-amărui, cu iarba crudă și verde mirosind a rouă, îmi întind aripile inimii să-i cuprind pe toți și toate, ca să semăn cu fratele meu cel bun și drag (cu Isus, adică) și-mi spun: E Paști în fiecare zi, fiindcă Tata ne iubește pe toți și iubirea și bucuria și frumusețea lui sunt fără început, fără sfârșit, într-un continuu "azi", mereu și întotdeauna. Iar totul e proaspăt și înmiresmat ca în prima dimineață când Tata a făcut pământul, l-a luat în brațe și, sărutându-l, l-a trimis pelerin sub soare - de aceea Floarea Paștelui miroase a soare și bucurie și iubire.

Iar dacă te uiți atent de tot (cu inima, adică), poți vedea și îngerul care a coborât cu ea - fiindcă fiecare floare are în inima ei de miresme o aripă de înger.

Iar îngerul acela șoptește fiecărei inimi: "E Paști, pentru toți, o dată pentru totdeauna! A noastră e bucuria!! Cristos a Înviat!"

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat