Ioan Paul al II-lea
A privi în sus
La șapte ani de la moarte răsună puternic invitația sa
Benedict al XVI-lea, în cursul marii călătorii în Mexic și în Cuba, l-a citat de mai multe ori. O călătorie importantă, care a reprezentat, nu numai pentru țările acelea, ci pentru toată Biserica, într-o porțiune decisivă a catolicismului universal, o prețioasă introducere în Anul Credinței. Astăzi este aniversarul morții lui Ioan Paul al II-lea care, după beatificare, este de acum încredințat istoriei. Înainte de toate, în sfințenia sa personală. Dar cu siguranță și în stimulentul, în dinamismul care l-a deosebit și care continuă să se exercite întocmai asupra tuturor marilor frontiere ale modernității.
Putem indica pe această linie trei teme de inspirație și de relansare.
Prima este tocmai acest stimulent spiritual, așadar cultural, prin axioma circularității credință-cultură. Există atâta nevoie de el în acești ani de criză. De fapt, răspunsul la criză nu poate să fie restrângerea orizonturilor, scăderea profitului, resemnarea sau adaptarea la realitatea comodă obținută, apărarea status quo-ului.
Este nevoie tocmai de forța și capacitatea de a privi în profunzime pentru a privi departe și astfel a da răspunsuri clarvăzătoare și adevărate. Cele pe care toți le așteptăm, chiar dacă este greu a articula întrebările: datorită acelei specii de narcoză, individuală sau colectivă, care poate să apară un remediu, când adesea este în schimb cauza strâmtorării, individuale și colective. A merge în profunzime pentru a privi departe și astfel a ști să spunem ceva autentic este până la urmă și exercițiul care ne este propus în vederea Anului Credinței.
Așadar, a doua temă nu poate fi alta decât protagonismul tinerilor, acel mod autentic și nu tinericesc de a se raporta care continuă să fascineze și să trezească entuziasm adevărat. "Bucurați-vă mereu în Domnul": este îndemnul sfântului Paul pe care Papa l-a indicat ca temă pentru tineri pentru Duminica Floriilor, celebrare locală a Zilei Mondiale a Tineretului, în vederea întâlnirii din Brazilia de anul viitor: "Mergeți și faceți ucenici toate popoarele".
Ioan Paul al II-lea a înțeles că tinerii nu pot fi interpelați decât despre marile orizonturi, marile teme și marile obiective. Italia, care are o mare nevoie de tineri protagoniști, știe că tema tinerilor este tema crucială: este modalitatea cea mai eficace pentru a trezi aceste energii, fără a face retorică necontestată, deci inutilă, este tocmai aceea a lui Ioan Paul al II-lea.
Astfel suntem la a treia temă de inspirație și de relansare la aniversarea lui Ioan Paul al II-lea, aparent mai specifică și internă: Conciliul, a cărui aniversare de 50 de ani se amintește în această toamnă. Cincizeci de ani sunt mulți și, în același timp, puțini. Este sigur că dinamismul eclezial pe care protagoniștii Conciliului au dorit să-l trezească, trecut prin diferite faze, rămâne decisiv. Nu este o întâmplare că aniversarea este legată cu tema noii evanghelizări. Care este tema următorului Sinod, în octombrie, dar este în sinteză și numele acestui timp.
(După agenția SIR, 2 aprilie 2012)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.