Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Hramul Seminarului și instituirea de lectori și acoliți

Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași a fost în sărbătoare în ziua de 19 martie 2012, când și-a comemorat patronul spiritual, sfântul Iosif. Solemnitatea sărbătorii a fost sporită de cei treisprezece studenți din anul IV și treisprezece studenți din anul V care au fost instituiți lectori, respectiv acoliți, de către PS Petru Gherghel, în capela Seminarului în cadrul Liturghiei de hram de la ora 10.00.

În ziua în care întreaga Biserică Romano-Catolică se afla în sărbătoarea sfântului Iosif, comunitatea Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași și-a dublat solemnitatea hramului prin bucuria instituirii noilor lectori și acoliți. Această sărbătoare face parte din momentele care marchează anul jubiliar al seminarului: 125 de ani de la înființare. La celebrare au participat preoții din seminar, cei din Iași și preoți din comunitățile candidaților la ministerele lectoratului și acolitatului.

Sfânta Liturghie a început la ora 10.00 cu procesiunea spre altar a candidaților și a preoților. Înconjurați de atâtea chipuri familiale candidații au trăit cu intensitate fiecare moment al celebrării, bucurându-se atât de chemarea Domnului la noile slujiri, cât și de prezența familiilor, rudelor și prietenilor.

După proclamarea sfintei evanghelii părintele rector, Benone Lucaci, a citit numele fiecărui candidat, iar aceștia, plini de emoții, au răspuns "Prezent" la chemarea Bisericii și au făcut un pas în față, spre altar.

A urmat apoi cuvântul de învățătură ținut de PS Petru Gherghel, în cadrul căruia candidații și seminariștii au fost îndemnați să fie fideli chemării pe care au primit-o, îndeplinindu-și cu sârguință misiunea ce le va fi încredințată ca un semn de slujire în mijlocul poporului lui Dumnezeu, având mereu prezent exemplul sfântului Iosif.

După omilie a urmat instituirea noilor lectori și acoliți. Cu mâinile ridicate în semn de binecuvântare asupra lectorilor, Preasfințitul a invocat darul lui Dumnezeu prin această rugăciune: "Dumnezeule, izvorul a toată lumina și bunătatea, tu l-ai trimis pe Fiul tău Unul-născut, Cuvântul vieții, ca să descopere oamenilor misterul iubirii tale; binevoiește a-i binecuvânta pe acești frați ai noștri aleși pentru slujirea de Lectori. Fă ca, meditând fără încetare cuvântul tău, și lăsându-se ei înșiși instruiți de el, să-l poată vesti cu fidelitate fraților lor. Prin Cristos Domnul nostru. Amin". Apoi, în grupuri de câte doi, candidații au îngenuncheat și, atingând cu mâinile Evangheliarul ținut de episcop, au primit acest mandat: "Primește cartea Sfintei Scripturi și vestește cu fidelitate cuvântul lui Dumnezeu, pentru ca el să devină tot mai puternic în inimile oamenilor". Și fiecare a răspuns "Amin".

A urmat apoi instituirea acoliților care au primit binecuvântarea prin această rugăciune: "Preamilostive Dumnezeule, care prin Fiul tău unul născut ai încredințat Bisericii tale pâinea vieții, binecuvântează-i pe acești frați ai noștri aleși pentru slujirea Acolitatului și fă ca ei, fiind râvnici pentru sfintele altare, să împartă cu fidelitate fraților lor pâinea vieții și să crească necontenit în credință și iubire spre desăvârșirea Bisericii tale. Prin Cristos Domnul nostru. Amin". Apoi candidații la acolitat s-au apropiat de episcop, doi câte doi, și, îngenunchind, li s-au înmânat vasele sfinte cu aceste cuvinte: "Primește vasul cu pâine și cu vin pentru celebrarea Euharistiei și trăiește astfel încât să poți sluji cu vrednicie la masa Domnului și în Biserică". Fiecare a răspuns "Amin", încrezători în ajutorul Domnului pentru a îndeplini cu fidelitate această misiune de slujire.

După aceste momente liturghia și-a urmat cursul normal, iar la final PS Gherghel i-a felicitat încă o dată pe noi lectori și acoliți și i-a încurajat în noua lor slujire.

Liturghia a fost animată de corul Seminarului, format din colegii noștri.

*

Mărturii:

"Simt ministerul acolitatului ca o responsabilitatea și sper ca, atunci când mi se va cere contribuția, să o realizez cu încredere și curaj" (Marian Blaj, anul V)

"Prin ministeriul acolitatului, Dumnezeu face din mine un instrument al sfințirii poporului său. Cer cu încredere de la Isus euharisticul să mărească în mine credința, speranța și iubirea față de Dumnezeu și de Biserica sa" (Tiberiu Budău, anul V)

"Acolitatul este pentru mine o conștientizare mai profundă a trăirii în Trupul mistic al lui Cristos și un nou pas în drumul meu de formare la sfânta Preoție" (Florin-Ionuț Lucaci, anul V)

"«Prezent»"... acesta a fost primul cuvânt rostit la primirea slujirii ca lector, pentru ca la sfârșit el să fie pecetluit prin «Amin». Aceste cuvinte, «prezent» și «amin», îl au ca fundament pe Cristos, cel care mi-a adresat chemarea de a fi un instrument viu în mijlocul poporului său" (Emilian Jitaru, anul IV)

"Îi mulțumesc Domnului și sfintei Fecioarei Maria pentru aceste momente de har în care, prin binecuvântarea episcopului, m-a chemat să-i slujesc vestindu-i cuvântul (Petrică Imbrea, anul IV)

*

Studenții din anul IV care au fost instituiți lectori sunt:

  1. Balint Sergiu (Parohia Ss. Petru și Paul Slobozia)

  2. Bărbuț Mădălin (Parohia Preasfânta Inimă a lui Isus Nicolae Bălcescu)

  3. Bejenaru Ovidiu (Parohia Sf. Nicolae Bacău)

  4. Chelaru Dămoc Cezar (Parohia Înălțarea Sfintei Cruci Buhonca)

  5. Doboș Iosif Claudiu (Parohia Adormirea Maicii Domnului Horgești)

  6. Galațanu Anton (Parohia Trupul și Sângele Domnului Gherăești)

  7. Hălănduț Gabriel (Parohia Adormirea Maicii Domnului Mircești)

  8. Imbrea Andrei Petrică (Parohia Sf. Elena București)

  9. Jitaru Emilian (Parohia Sf. Francisc de Assisi Cleja)

  10. Percu Alexandru (Parohia Ss. Apostoli Petru și Paul Răducăneni)

  11. Pușcașu Cristian (Parohia Trupul și Sângele Domnului Gherăești)

  12. Tamaș Eugen Dragoș (Parohia Sf. Cruce Bacău)

  13. Tulbure Eusebiu (Parohia Fericitul Ieremia Valahul Bacău)

Studenții din anul V care au fost instituiți acoliți sunt:

  1. Aileni Adrian (Parohia Sfânta Tereza Iași)

  2. Bârnat Gabriel (Parohia Sf. Maria Magdalena Frumoasa)

  3. Blaj Marian (Parohia Adormirea Maicii Domnului Iași)

  4. Budău Tiberiu (Parohia Sf. Fecioară Maria Îndurerată Nicorești)

  5. Bulai Claudiu (Parohia Fericitul Ieremia Valahul Roman)

  6. Gabor Sergiu (Parohia Sf. Fecioară Maria, Regină Iugani)

  7. Herciu Aurelian (Parohia Sf. Cruce Bacău)

  8. Luca Laurențiu (Parohia Preasfânta Treime Oituz)

  9. Lucaci Florin-Ionuț (Parohia Nașterea Sfintei Fecioare Maria Hălăucești)

  10. Mărtinaș Marius (Parohia Fericitul Ieremia Valahul Roman)

  11. Milia Gheorghe (Parohia Preasfânta Treime Butea)

  12. Roman Ștefan (Parohia Ss. Petru și Paul Onești)

  13. Șchiopu Marian (Parohia Sf. Iosif Muncitorul Piatra Neamț)

Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 martie: Iași (ITRC): Hramul Seminarului și instituirea de lectori și acoliți


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat