Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Inițiative în Postul Mare

Este Postul Mare, timp de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Donului. În această perioadă în multe parohii din Moldova au loc misiuni populare, dar și peregrinatio Mariae (prezența icoanei Maicii Domnului de la Cacica), ștafeta rugăciunii, Calea sfintei cruci...

De cele mai multe ori, misiunile populare sunt însoțite de icoana Maicii Domnului. Așa a fost sau va fi la Tămășeni, Berzunți, Roman "Fericitul Ieremia Valahul", Galbeni, Vizantea Mănăstirească, Fărcășeni, Câmpulung Moldovenesc, Dofteana, Focuri, Satu-Nou (BC), Răchiteni, Frumoasa și Pârgărești.

Credincioșii sunt prezenți la biserică în număr mare. Pentru două-trei zile se mobilizează întreaga comunitate: copii, tineri, adulți. Ei fac rugăciunea de consacrare a familiilor și se roagă rozariul uneori până noaptea târziu, încredințând ocrotirii Mariei pe cei bolnavi, cerând haruri personale, implorând eliberarea de influența răului, luând hotărâri bune pentru viitor.

Într-una dintre seri, icoana (reprezentând-o pe Maria arătând spre Isus, care ține în mână cartea Evangheliilor) este purtată în procesiune pe drumurile sau pe străzile localității la care ajunge. Toți se roagă și cântă, având lumânări aprinse în mână.

În cele mai multe localități celebrările sunt ecumenice, participând și credincioși ortodocși, așa cum a fost la Roman "Fericitul Ieremia" (25 februarie). Aici procesiunea a durat aproape o oră. Prin locurile prin care a trecut icoana, oamenii au ieșit la balcoane sau, pur și simplu, au lăsat pentru 10-15 minute cumpărăturile din magazine pentru a asculta cântările și a se uni cu cei care erau în procesiune măcar prin semnul sfintei cruci repetat.

La venirea sau la plecarea icoanei este prezent de fiecare dată și unul dintre episcopi.

Trei ani, începând de anul trecut, în Dieceza de Iași este un timp special dedicat familiei și Căsătoriei creștine. În acest timp sunt programate în toate parohiile misiuni populare, predici speciale prin care este reînnoită întreaga comunitate. Un predicator, timp de trei zile, caută să îndemne familiile la o mai mare apropiere de Dumnezeu. În multe locuri participă și credincioși din localitățile vecine.

Astfel, în acest timp al Postului Mare, după cum s-a notat și pe acest sit (www.ercis.ro, al Episcopiei Romano-Catolice de Iași), în afara parohiilor care au primit icoana de la Cacica, au fost programate misiuni la: Târgu Frumos, Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Stufu, Călugăreni, Fundu Răcăciuni, Hălăucești, Moinești, Săbăoani "Sfântul Iosif", Butea, Bacău "Fericitul Ieremia", Buhonca, Ciugheș, Coman, Talpa, Sascut Sat și Lespezi.

Familiile au posibilitatea să reflecteze la importanța rugăciunii în casă, iubirea și respectul reciproc dintre soți, unitatea familiei, educația copiilor prin exemplul bun al părinților, respectul față de cei în vârstă...

Ce înseamnă aceste zile pentru participanți? Câțiva care au făcut deja experiența misiunilor sau a prezenței icoanei și-au exprimat gândurile:

  • Un nou pas pe drumul convertirii și al credinței;

  • Zile de har;

  • Ne-am plecat genunchiul în fața icoanei și i-am prezentat Mariei dificultățile, dorințele și speranțele noastre;

  • Fiecare membru al comunității a avut posibilitatea să se împace cu sine și cu Dumnezeu, fiind preoți disponibili mereu pentru sacramentul spovezii (Răchiteni);

  • Nu am mai măsurat timpul și am găsit răspuns la frământările și neliniștile sufletești, la problemele și eșecurile din viață și din familie (Iași);

  • Pentru familia mea, misiunile populare au reprezentat oxigenul necesar întreținerii, dar mai ales sporirii flăcării credinței (Roman);

  • Așteptam cu nerăbdare să vină aceste zile de misiuni populare la noi în parohie, pentru că în copilăria mea am mai participat la misiuni populare și mi-au plăcut extraordinar de mult, atât cât putem eu înțelege cu mintea mea de atunci. Aceste zile au fost cu totul speciale! Emoții puternice m-au cuprins de când icoana de la Cacica a intrat în Biserică, aceste emoții accentuându-se la fiecare sfântă Liturghie! M-am bucurat enorm că am înțeles câteva idei care să ne ajute să trăim în societatea de astăzi, mai ales noi tinerii (o tânără de la Roman).

Tot în acest timp sunt programate și șase cateheze legate de Anul Familiei, care se încadrează în tematica anului: "Apropierea familiei de Biserică".

Calea sfintei crucii îi chemă pe toți să mediteze miercurea, vinerea și duminica patimile lui Isus. Inima în felul acesta este sensibilizată și tot mai mulți se apropie de scaunul de spovadă. În alte comunități, precum cea din Onești, se organizează sâmbăta momente de reflecție și rugăciune.

Întâlniri de formare, exerciții spirituale sau zile de reculegere sunt alte inițiative pentru diferite grupuri.

Tinerii din cadrul Acțiunii Catolice participă la ceea ce ei au numit "Ștafeta rugăciunii", formând un lanț pe toată perioada Postului: în fiecare zi, rugăciunea fiind continuată de o altă parohie în care există această asociație.

Sunt speranțe ca aceste zile de reînnoire spirituală să întărească credința, să înflăcăreze speranța, să sporească iubirea multora, într-un mod deosebit în membrii familiei, împlinind chemarea acestui timp de a ne converti și de a crede în evanghelie.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat