Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Cuba (2012):

Biserica poate să reînnoiască poporul cubanez

Interviu cu Jorge Luis Perez, preot din Arhidieceza de San Cristobal și student la Roma

De José Antonio Varela Vidal

Luni, 26 martie 2012, papa Benedict al XVI-lea a aterizat în Cuba după vizita în Mexic, ale cărei cifre de primire și conținutul mesajului său i-au lăsat surprinși pe toți de acolo. În țara caraibeană se speră aceeași spontaneitate, mai ales dacă cubanezii vor fi conștienți de faptul că, la sosirea unui alt Pontif, în urmă cu 14 ani, lucrurile au început să se schimbe...

Agenția Zenit l-a intervievat pe părintele Jorge Luis Perez Soto, un preot din Arhidieceza de San Cristobal de la Habana, care trăiește la Roma unde este student care se specializează în teologie dogmatică.

• Părinte Perez, vocația ta s-a născut într-un sistem ateu...

Pr. Perez: Da, vocația mea s-a născut în experiența mea de creștin al Bisericii catolice în anii nouăzeci în Cuba. Apoi s-a maturizat serios în 1995, la vârsta de 15 ani, și, odată terminat liceul și serviciul militar, am intrat în seminar.

• A fost greu să intri sau ai avut nevoie de o permisiunea specială din partea autorităților de conducere?

Pr. Perez: Nu, este normal ca oricine vrea să devină preot să intre în seminar. Este o alegere liberă și nu este nici o piedică pentru intrare.

• Care este diferența dintre Biserica cubaneză din anii '90 și cea actuală din 2012?

Pr. Perez: Cea din anii '90 era o Biserică formată din mari mulțimi. După căderea comunismului istoric în Europa de est și marea criză economică din Cuba datorită sfârșitului dominării sovietice, mulți catolici au venit în bisericile noastre în căutarea de răspunsuri la întrebările lor cele mai profunde.

Biserica din Cuba deja se exprimase în 1986 în timpul primei Întâlniri Naționale Ecleziale Cubaneze, a cărei temă a fost Biserica fără granițe, uniți în iubire, care a fost un pic o revizuire a modului în care trăiam faptul de a fi Biserică din profunzimile ființei noastre, în perspectiva misiunii pe care ne-au încredințat-o.

• Au rămas unele documente de atunci?

Pr. Perez: Da, a fost un document pastoral foarte important în care alegerea era aceea de a unei Biserici întrupate, misionare și în rugăciune. Numai așa se poate ieși din templu și să se spună: "Suntem vii, avem un mesaj de transmis!". Astăzi a trecut de acum perioada marilor mulțimi și Biserica se află acum într-o fază în care există puțini "înscriși", dar cu alegeri mai definite în privința credinței.

• Vizita lui Ioan Paul al II-lea în 1998 a avut un impact asupra acestui proces?

Pr. Perez: Da, pentru că a fost prima dată când ne puteam exprima public ca Biserică catolică și să spunem lumii că Biserica nu era moartă, ci suntem vii pentru poporul nostru și că acest lucru ar putea construi și da un sens vieții lor.

• Ce așteaptă poporul cubanez de la mesajul Papei Benedict al XVI-lea?

Pr. Perez: Poporul cubanez este pestriț în alegerile sale, în stilurile de viață, în criterii și în gândirea politică, și în funcție de faptul de a fi în interiorul sau în afara insulei. Întruchipându-mă în poporul cubanez, cred că toți așteaptă un glas de speranță, care să-i lumineze cu privire la realitățile sociale în care trăiesc și pe care trebuie să le înfrunte. Apoi, cred că așteaptă un mesaj de iubire - de fapt, Papa vine ca "Pelerin al Carității" - ceea ce se prezintă ca un mod de a realiza identitatea cubaneză, pentru că dacă vrem o adevărată schimbare sperăm să o facem în această direcție.

• Și cu privire la criza familiei, așa de marcată în Cuba?

Pr. Perez: Criza există, în general, în societatea postmodernă, pentru că este greu pentru o persoană să opteze pentru valori perene care marchează pentru totdeauna viețile lor. În schimb, o altă problemă este iresponsabilitatea în trăirea moralei personale și sexuale care implică o dificultate în momentul în care se ia o decizie și implică o responsabilitate pentru toată viața. De aceea este important mesajul Papei, dar și munca de educare desfășurată de Biserică, și ne-ar plăcea să putem face mai mult.

• Ce semnificație au locurile pe care le va vizita Papa?

Pr. Perez: Pontiful va merge la Santiago de Cuba, care este arhidieceza primară, unde există Sanctuarul Virgen de la Caridad del Cobre, care păstrează imaginea găsită în urmă cu 400 de ani de trei sclavi care lucrau într-o mină de cupru, după ce s-au rugat în mijlocul unei furtuni care amenința viața lor. Sclavii din zonă au început să fie evlavioși față de această imagine și cultul s-a răspândit apoi rapid în toată țara. Este curios că a fost și primul loc în care a fost abolită sclavia în Cuba.

• Și cât privește Havana?

Pr. Perez: Este capitala și a fost a doua arhidieceză din insulă, unde stătea cea mai mare parte a episcopilor cubanezi. Acolo se va celebra o Liturghie pentru țară și pentru credință în Piața Revoluției, locul care dă mărturie despre istoria ultimilor 50 de ani ai Cubei și mai ales locul unde și fericitul Ioan Paul al II-lea a celebrat Liturghia.

• Cu venirea Papei se prevede o creștere a libertății religioase?

Pr. Perez: Chiar dacă există oricum o anumită libertate religioasă, ea trebuie să înainteze. Biserica atunci când cere această libertate religioasă nu o face pentru a avea o dominație socială, ci pentru că suntem convinși că valorile Evangheliei dăruiesc ceva bun vieții societății. Biserica poate să contribuie la reînnoirea bărbaților și femeilor cubanezi și cere asta ca pe un drept.

• Cum ar trebui să se exprime această libertate religioasă?

Pr. Perez: De exemplu, Biserica ar trebui să se exprime și să comunice mai des prin mass-media. Punctul este că valorile Evangheliei, citând cuvintele lui Ioan Paul al II-lea în Cuba, nu sunt o amenințare pentru nici un proiect social, ci pot să slujească drept plămadă a unui ferment de bunătate, har și sfințenie în societate.

• Aș vrea ca să faci, în încheiere, o chemare concetățenilor tăi - în interiorul și în afara Cubei - care l-au văzut ieri pe Papa sosind.

Pr. Perez: Vizita Papei este pastorală, adică reprezintă predilecția păstorului fațp de turma încredințată lui și care se alimentează în el conform propriului mandat de Succesori al lui Petru, în numele Domnului nostru Isus Cristos. Aș vrea să cer cititorilor agenției Zenit și cubanezilor din interiorul și din afara insulei să ne putem deschide la mesajul de iubire. De multe ori se judecă Biserica sau persoanele din cauza trecutului și, din cauza acestor judecăți, pierdem bogăția profundă pe care o poate aduce acest moment. Papa nu merge să impună cubanezilor să facă ceva; el se unește cu noi ca păstor și învățătura sa ne instruiește, în timp ce ceea ce rămâne, viața națiunii, este ceva care ne revine nouă cubanezilor să gestionăm.

(După Zenit, 27 martie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat