Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omul în căutarea strălucirii și nemuririi pierdute

Reflecție la Duminica a II-a din Postul Mare "B"

În dezvoltarea acestei idei: omul în căutarea strălucirii și nemuririi pierdute prin păcat, aș vrea să mă ajut de Cartea lui Tobia.

Tobit tatăl, era un evreu stabilit la Ninive, capitala Asiriei, în urma deportării evreilor în Babilon, și unde trăia acum împreună cu mai multe familii de evrei, în timpul regelui Salmanasar al V-lea (726-722 î.Cr.). Tânărul Tobia, află de la tatăl său, acum orb din cauza unui găinaț de vrabie căzut în ochi, despre o comoară a familiei lor, înstrăinată în țara Mezilor, și care trebuie recuperată, pentru a face față greutăților vieții. De aceea tânărul Tobia pornește la drum spre a recupera această comoară a familiei. Și pentru că și lui Dumnezeu i-a plăcut această inițiativă a tânărului Tobia, i-a trimis ca ajutor pe arhanghelul Rafael, de la care a primit poruncă: "Să asculte de el în toate." Iar pentru această ascultare, Rafael îl va călăuzi pe cale, îi va descoperi un medicament pentru ochii tatălui său, îl va ajută să recupereze comoara familiei, îl va ajuta și s-o elibereze pe o tânără, Sara, de sub puterea unui diavol, îl va ajuta să se căsătorească cu ea, și în final îl va ajuta să se întoarcă acasă la părinții săi, care zilnic priveau în în zare, așteptându-l.

M-am ajutat de relatarea Cărții lui Tobia, pentru a spune că și noi, asemenea tânărului Tobia, suntem porniți într-o călătorie, din surghiunul nostru pământesc, în căutarea și recuperarea unei comori înstrăinate prin păcat, și anume, o comoară de strălucire și nemurire, de care Isus ne amintește astăzi prin Schimbarea Lui la Față, și de care acum avem mare nevoie pentru a fi fericiți. Lui Dumnezeu îi place și acest drum al nostru, drumul Postului Mare, în care am pornit spre recuperarea strălucirii și frumuseții, și de aceea, ca și lui Tobia, pe acest drum ne-a trimis, nu un arhanghel, ci pe însuși Fiul său prea iubit, pe al cărui chip să contemplăm ceea ce avem de recuperat, dar care să ne și ajute în realizarea acestei recuperări. Dar, ca și tânărului Tobia, Dumnezeu ne pune și nouă aceeași condiție: să ascultăm în toate de Isus (cf. Mc 9,7).

Și așa cum tânărul Tobia, ascultând cu mare fidelitate de arhanghelul Rafael, a reușit să depășească obstacolele, să treacă peste toate opozițiile oamenilor și ale Satanei, să-și recupereze comoara, să-și găsească o soție credincioasă și să se întoarcă acasă fericit... tot astfel și noi, ascultând în toate de Cristos, așa cum Avraam a ascultat de Dumnezeu, așa cum Tobia a ascultat de Îngerul Domnului, vom recupera comoara strălucirii și nemuririi pierdute prin păcat, și vom intra cu bucurie în familia credincioșilor din cer.

Iată acum, conform lecturilor de la sfânta Liturghie de astăzi, ce ne cere Isus, de care trebuie să ascultăm în toate:

În prima Lectură din Geneză 22, Dumnezeu îi cere lui Avraam să se despartă de orice legătură cu mentalitatea păgână și de orice idol, reprezentate aici prin: familie, țară și bogății, și în același timp prin Isaac, pe care este chemat să-l sacrifice.

Lumea este un pericol. Nu demult am văzut în Evanghelia cu paraliticul purtat de patru oameni, că lumea le-a fost o piedică în drumul lor spre Cristos (cf. Mc 2,4). Chiar lui Isus, propria familie, i-a fost o piedică ca să ajungă la oamnii se mântuit (cf. Mc 3,21; In 7,5). De aceea ca și lui Avraam, Dumnezeu ne spune și nouă: "Ieșiți din mijlocul lor" (2Cor 6,17).

Iar acum un alt gând care merită atenție: Avraam primise de la Dumnezeu tot ce așteptase, îl primise chiar și pe Isaac, și stătea acum liniștit în casa sa. Dar era pericolul ca Avraam să-l iubească acum pe Isac mai mult ca pe Dumnezeu. Și ca să se convingă pe cine iubea acum mai mult Avraam, pe el sau pe Isaac, Dumnezeu, i-a cerut acestuia să-l jertfească pe Isaac. Și când a văzut Dumnezeu că Avraam a fost gata să-l jertfească pe Isaac, din iubire și fidelitate față de el, atunci când nici Saara nu mai era, Dumnezeu a făcut din Avraam "părintele celor credincioși".

Și pentru noi e pericolul să avem Isaacii noștri, persoane sau lucruri pe care să le iubim mai mult decât pe Dumnezeu, și care să ne devină piedici în calea mântuirii. De aceea, ca și lui Avraam, Dumnezeu ne cere acum să facem ordine în iubirea noastră, adică să-l trecem pe Dumnezeu pe primul loc în preferințele și activitățile noastre, conform poruncii lui (cf. Ex 20,3), căci altfel e rău, căci fără Dumnezeu pe primul loc în viața noastră, nu putem recupera comoara pierdută.

Un tânăr s-a rugat multă vreme ca Dumnezeu să-l ajute să se căsătorească cu o fată pe care o plăcea. Din momentul în care Dumnezeu i-a răspuns la rugăciune, tânărul acela a făcut din soția sa un idol, pe care o iubea mai mult decât pe Dumnezeu. Iar cum lui Dumnezeu nu-i place ca noi să iubim pe altcineva mai mult decât pe El, i-a luat soția, ca acel om să-l iubească mai întâi pe El, spre mântuirea lui.

Atenție că, de cele mai multe ori, ceea ce iubim mai mult decât pe Dumnezeu, El ni le ia. Cu toții am văzut suflete disperate la moartea partenerilor de viață și apoi părinți disperați la moartea copiilor deveniți idoli pentru ei. De aceea soții trebuie să-și spună unii altora, dar și copiilor lor: "După Dumnezeu, cel mai mult te iubesc pe tine sau pe voi!" Și la fel trebuie să spună și copiii.

De fapt, Isus în Evanghelie, ne spune două lucruri clare în acest sens:

1. "Cine iubește pe tatăl, pe mama, pe soțul, pe soția, pe fiul sau pe fiica, pe averea sau viața sa, mai mult decât pe mine, nu e vrednic de mine" (Mt 10,37).

2. "Și oricine a lăsat pentru numele meu: case, sau frați, sau surori, sau tată, sau mamă, sau nevastă, sau feciori, sau holde, va primi însutit și va moșteni viața veșnică" (Mt 19,29).

Acum înțelegem mai bine de ce sfântul Alexie, fiul unui patrician roman in sec. V, când a simțit că este pericolul de a-și iubi viitoarea frumoasă soție mai mult decât pe Dumnezeu, a fugit în pustie chiar în ziua când trebuia să aibe loc nunta.

Acum înțelegem mai bine de ce sfântul Francisc din Assisi (1182-1226) atunci când a simțit că este pericolul ca familia și prietenii să-l împiedice să-l iubească pe Dumnezeu așa cum merită El, i-a părăsit pe toți și pe toate.

Acum înțelegem de ce sfânta Blanca de Castilia (1188-1252) îi spunea fiului ei, viitorul sfânt Ludovic IX, regele Franței, că îl vrea mai bine mort, decât să-l știe că a săvârșit și numai un singur păcat de moarte, la adresa lui Dumnezeu pe care îl iubește mai presus de toate.

Acum înțelegem mai bine de ce mama sfântului Teodor, care lucra într-un restaurant unde era bine plătită, când a simțit că acest serviciu este pericol ca s-o îndepărteze pe ea și pe fiul ei de dragostea lui Dumnezeu și de mântuire, a lăsat acest serviciu bănos, pentru altul mult mai modest, care nu le afecta dragostea pentru Dumnezeu și mântuirea.

Psalmul responsorial 115 și lectura a II-a din Romani 8,31-34 ne spun că trebuie să ne încredem în Dumnezeu, chiar și atunci când ni se pare "că suntem prea nefericiți", căci chiar dacă toți ne-ar părăsi, Dumnezeu nu ne va părăsi: "Când Domnul e cu noi, cine ne poate sta împotrivă?"

Iată câteva adeveriri în acest sens:

- când pe Isus l-au părăsit toți, Duhul Tatălui l-a înviat din morți (cf. Rom 8,11)

- când pe sf. Paul l-au părăsit toți, Domnul i-a fost alături (cf. 2Tm 4,16-17)

- când pe sf. Elisabeta a Ungariei, (1207-1231) familia și prietenii au părăsit-o, Biserica a primit-o.

- când pe sf. Lidvina din Olanda (1380-1439) care a suferit 30 de ani, când mulți au părăsit-o, Dumnezeu i-a dat har să vadă în rănile sale, niște canale de har.

Evanghelia după Marcu 9,2-10 ne spune că după ce ne vom fi urcat cu Isus pe munte, după ce vom fi suferit pentru împlinirea Legii și Profeților, ca Moise și Ilie, după ce vom fi uitat de cele pământești ca Petru, Iacob și Ioan, vom putea vedea și noi fericiți Schimbarea lui Isus la Față, și chiar mai mult, vom putea redobândi comoara noastră pierdută. Cine a văzut strălucirea și nemurirea pierdută pe Fața Transfigurată a lui Isus, lasă toate, ca și omul care a găsit comoara din ogor (cf. Mt 13,44-46) și merge să o dobândească.

Iată câteva scurte exemple:

- Toți apostolii și ucenicii, după ce l-au văzut pe Isus transfigurat la Față și apoi Înviat din morți, au înfruntat suferințe, temnițe și moarte, numai să ajungă la El și ca El.

- Sfântul Paul după ce a fost înălțat până la cel de-al treilea cer (cf. 2Cor 12,2) după ce a văzut lucruri care nu se pot spune (cf. 1Cor 2,9) a dorit apoi să moară, numai ca să fie cu Isus și ca Isus (cf. Fil 1, 23).

- Sfânta Bernadeta Soubirous (1844-1879), după ce a văzut frumusețea Maicii Domnului de la Lourdes, a dorit să moară, numai ca să o vadă din nou.

Deci, așa cum Avraam, ascultând de Dumnezeu, a reușit să de detașeze de toate și chiar de Fiul său iubit și să fie fericit în Țara Promisă; așa cum Isus, ascultând în toate de Tatăl, a luat Crucea și cu ea a biruit diavolul, lumea și moartea și ne-a adus mântuirea; Așa cum Paul, încrezându-se total în dragostea lui Dumnezeu, a biruit orice piedică care îl separa Isus și de coroana măririi... La fel și noi, ascultând de poruncile lui Isus, renunțând la orice legătură defavorabilă, luându-ne zilnic crucea, încrezându-ne în toate în dragostea lui Dumnezeu, vom sluji mai bine pe Dumnezeu, vom birui mai ușor diavolul, lumea, păcatul și moartea, vom trece mai ușor lupta vieții, vom ajunge mai ușor la coroana măririi cerești, și vom recupera astfel strălucirea și nemurirea pe care le-am pierdut prin păcat, și care astăzi ni s-au revelat pe Fața Transfigurată a lui Isus.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat