Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Cuba

Când Petru se mișcă

De mâine, vizita apostolică la 14 ani de la cea a lui Ioan Paul al II-lea

"Sperăm ca vorbele Papei să folosească la dezvoltarea unui dialog adevărat, în cadrul societății cubaneze, care să ducă la punerea în discuție și a prejudecăților din trecut, având în vedere binele poporului". Acesta este auspiciul lui Antonio Maria Baggio, profesor de filozofie politică la Institutul universitar Sophia din Loppiano, în ajunul vizitei lui Benedict al XVI-lea în Cuba, între 26-28 martie, la 14 ani de la călătoria istorică a lui Ioan Paul al II-lea în insula caraibeană. Baggio cunoaște bine realitatea cubaneză pentru că, la cererea Conferinței episcopale locale, colaborează la un proiect de formare pentru laicii catolici despre doctrina socială a Bisericii. Patrizia Caiffa, pentru agenția SIR, l-a intervievat.

• Ce așteptări sunt de la această vizită?

Va fi important să ascultăm ceea ce va spune Papa și să înțelegem dacă reprezentanții guvernului cubanez vor lua angajamente în fața eventualelor propuneri pe care Papa le va putea prezenta. Este nevoie de un climat de mai mare încredere pentru ca să crească dialogul, pentru a îmbunătăți situația din Cuba fără conflicte, fără a da spațiu la pozițiile cele mai extremiste. Și ceea ce vor spune episcopii cubanezi va fi important.

• În timpul vizitei cardinalului Bertone în Cuba în 2008, noul guvern a promis deschidere mai mare pentru mass-media catolice. Așa a fost?

Da. Sunt numai un observator, dar mergând de-a lungul anilor în Cuba, am constatat posibilități mai mari de dialog și deschideri. Și pentru organizarea vizitei lui Benedict al XVI-lea a existat o mai mare atitudine de colaborare din partea instituțiilor și un climat pozitiv. În timpul recentului pelerinaj al lui Virgen del Cobre care a străbătut toată insula, catolicii au avut posibilități mai bune de a exprima propria credință. Din partea instituțiilor a existat colaborare și, în parte, toleranță. Întrebarea pe care o pun toți acum este: acest lucru se va transporta pe planul unui pluralism politic, al unei posibilități de dialog și la nivel de participare publică? La aceste întrebări acum nu se poate răspunde, trebuie doar să așteptăm faptele. Doresc ca să fie așa pentru că întâlnesc o anumită maturitate în dialog: revistele ecleziale adesea au în interiorul lor confruntări și întrebări. Acesta este un fapt complet nou. Apoi substanța nu s-a schimbat. Regimul nu s-a automodificat.

• Și schimbările anunțate în domeniul economic?

Guvernul dorește o deschidere a activităților propriu-zisă, însă în Cuba nu există o filieră comercială, o piață așa cum o înțelegem noi. Nu se poate inventa numai o meserie, sunt necesare și condițiile pentru a face asta. Tranziția va fi un pic mai lungă. Desigur, trebuie respectată istoria Cubei după revoluția care a adus elemente pozitive și negative și nu trebuie gândit la un capitalism neînfrânat, ci la alte modele. Economia are alte posibilități pentru a salva solidaritatea și responsabilitatea socială, dar mai întâi trebuie dată libertatea și apoi create aceste forme.

• Ce contribuție poate da, în acest sens, Biserica din Cuba?

Mă gândesc la posibilitățile de a experimenta forme de firme și cooperative de tip privat, mai ales în domeniul agricol și al serviciilor aduse persoanei. Dar cine formează aceste persoane care nu s-au gândit niciodată la o contabilitate de tip privat? Biserica organizează atâtea inițiative. Este o mare contribuție pe care Biserica poate să o dea pentru a deschide mintea la exercitarea libertății în domeniul economic, în manieră responsabilă. A da spațiu ulterior acestui aspect al angajării sociale a Bisericii poate să fie un mare bine pentru Cuba. Ar fi important ca guvernul să înțeleagă asta. Nu se construiește un capitalism antagonist guvernului. E vorba de a transforma mentalitatea pentru o exercitare liberă și responsabilă a economici, așa cum este bine descrisă de doctrina socială a Bisericii.

• Credeți că Papa va cere ștergerea embargoului?

Nu știu dacă Papa va cere asta, cu siguranță o cer toate persoanele raționale, inclusiv Biserica din Cuba, de foarte mult timp. Pentru că embargoul nu este efectiv pentru toți: cine are mijloacele reușește să-și procure orice lucru. Și nu limitează colaborarea Cubei cu Venezuela și cu Brazilia. Embargoul folosește numai pentru a-i lovi pe cei săraci și a crea dificultăți ulterioare pentru cel care deja le are. Este o problemă internă a SUA, pentru că este voit de pozițiile mai radicale ale emigranților cubanezi.

• Va fi o vizită istorică așa cum a fost aceea a lui Ioan Paul al II-lea?

Când se mișcă un Papă este greu ca lucrurile să rămână la fel. Cu siguranță este o vizită cu caracter pastoral, motiv pentru care elementul spiritual rămâne fundamental. Însă acest lucru produce oricum schimbări, pentru că este binele care crește. Desigur, dacă noi ne așteptăm să vedem imediat, în ziua după plecarea Papei, ceva eclatant, probabil am putea să rămânem dezamăgiți. Este important să nu-i facem pe cubanezi să se simtă izolați, să-i ajutăm să comunice și să vorbească.

• Pare tot mai posibilă o întâlnire dintre Papa și Fidel Castro...

Îmi doresc asta pentru binele lui Fidel, care se află în ultima fază a existenței sale și pentru ca întâlnirea cu Vicarul lui Cristos poate să facă un mare bine. În orice caz, Dumnezeu alege mereu moduri și timpuri imprevizibile pentru a bate la ușa sufletului persoanelor.

(După agenția SIR, 25 martie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat