Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială a Bolnavului

Pentru a ieși din penumbră

De Carlo Bellieni

Ziua Mondială a Bolnavului folosește pentru a readuce în atenția tuturor o realitate de fapt: boala există. Din păcate în asta societatea occidentală are ideile așa de încurcate încât mai discută încă despre definiția reală a cuvântului sănătate.

Recent în "British Medical Journal", un grup de lucru olandez coordonat de Machteld Huber a făcut un pas înainte cu o propunere interesantă: că prin "sănătate" nu se mai înțelege "deplina bunăstare psihofizică și socială" - așa cum vrea definiția Organizației Mondiale a Sănătății - ci "capacitatea de a se adapta și de a se autogestiona". Apreciabilă prima parte a aceste definiții, care subliniază că sănătatea este capacitatea de a rezolva propriile evenimente, de a le controla și a le gestiona, fără ca asta să implice o perfecțiune utopică; actuala definiție a sănătății exclude de fapt persoanele cu boli cronice de la faptul de a se simți "sănătoase" chiar și atunci când reușesc să conviețuiască împreună cu boala lor.

Mai puțin acceptabilă este a doua parte a definiției dată de Huber, pentru că subliniază din nou binomul sănătate-autonomie, în timp ce nu este corect a nega că un bătrân dependent de alții pentru diferite necesitați sau un neputincios nu complet autonom pot să se simtă "sănătoși".

Confuzia cu privire la ce este boala continuă deci și mulți se simt bolnavi (sau oricum nesănătoși) deși nu sunt bolnavi, și copleșiți de povara publicității caută remedii la presupuse defecte pur estetice. În această confuzie se ajunge prin a nu da prioritatea justă bolilor grave, ajungând să fie considerate ca normale condițiile endemice care chinuiesc popoare întregi cum ar fi malaria sau tuberculoza, și să se răspundă la drama uitată a bolilor genetice rare cu falsa prevenire constituită de avort sau diagnoză preimplant, care în loc să evite apariția bolii elimină bolnavul deja zămislit și viu.

Ziua mondială a bolnavului ne amintește însă nu numai că există boala, ci și că există bolnavii: da, pentru că în societatea competitivă, cine nu este la înălțimea celorlalți devine invizibil. Mass-media vorbesc foarte puțin despre boală. Și totuși bolnavii există, dar rămân în penumbră. Siturile asociațiile pentru neputincioși sunt foarte bogate în inițiative și inovații, dar nimeni nu vorbește despre ele. Neputinciosul este invizibil pentru mass-media, exact cum bolnavul mintal este invizibil pentru sistemul sanitar, pentru că de acum medicii sunt tot mai puțin în măsură să trateze cu acela care nu știe să se exprime și nu este autonom ("The Lancet", august 2008). Apoi, în aceste zile de criză - așa cum denunță asociația engleză Mencap care a lansat campania "Nu ne scoateți afară" - se riscă și ca acela care are mai puțină vizibilitate și forță să îndure repercusiunile principale ale tăierilor pe care diferitele țări sunt constrânse să le facă la bilanțurile lor. Acest lucru ar fi inacceptabil: o țară este civilă dacă se gândește mai întâi la cei mai slabi.

În sfârșit, această zi ne obligă să reflectăm că în societatea occidentală există o nouă patologie: dorința bolnavă. Este un soi de pierdere a gustului lucrurilor, datorată pierderii stăvilarelor dorințelor și presiunii mesajelor care invită la satisfacerea capriciilor pentru a putea vinde ceva. Psihiatrii francezi Marc Valleur și Jean-Claude Matysiak în cartea Le desir malade susțin că în urmă cu o sută de ani satisfacerea anumitor dorințe părea o cucerire a libertății, dar astăzi a devenit o banalitate plictisitoare. "Și asta este o problemă", scriu ei. "Însăși dorința s-a îmbolnăvit, dat fiind faptul că noi ne-am depins cu orice satisfacere. Probabil că astăzi se suferă mai puțin de înlăturarea dorinței, dar isteria este înlocuită de alte două boli: depresia, de care suferă cei care nu mai au energia de a apăra, în competiția pentru plăcere, partea lor de câștig. Și dependența" (de jocul de noroc și de diferitele substanțe de abuz).

Dorința bolnavă, sedusă de necesități inexistente, nu le mai arată pe cele adevărate. Nici măcar pe cele proprii. Este o epidemie, care lasă în voia soartei, în plictiseala pură, pe cel care nu mai știe ce să ceară sau pentru ce să lupte. Și face să se închidă ochii asupra necesităților reale, asupra bolii și asupra bolnavului: nenorocire a unui secol care în schimb ar avea forțele dacă nu de a vindeca mereu, cu siguranță de a îngriji mai bine și mai mult pe toți.

(După L'Osservatore romano, 10 februarie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat