Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O clipă de meditație... cu pr. prof. Tadeusz Rostworowski (I)

Profesor la Universitatea iezuită Ignatium, Cracovia

Când am descins pentru prima oară în Cracovia, acum mai bine de un an, cu prilejul numirii mele ca lector de limba română la Universitatea Jagiellonă, gândul de a-l cunoaște și a dialoga cu părintele Tadeusz a devenit tot mai mult dorință de a-mi face un program de discuții cu distinsul preot și profesor. Aveam din țară câteva vagi informații despre dânsul, prin scurte note obținute de la preoți de la "Sfânta Cruce", pe care pr. Tadeusz i-a întâlnit în traseul său românesc, și de la care am obținut și un număr de telefon. A urmat apoi căutarea de date minime despre prezența sa misionară în România, precum dialogul pe care l-a avut cu Horia Roman Patapievici la o emisiune din anul 2008, "Înapoi la argument", emisiune de evocare a personalității fericitului, de nestinsă pomenire, papa Ioan Paul al II-lea. Pe o toamnă târzie, cu mâzgă și ploaie măruntă, m-am încumetat să dau ochii, pentru prima noastră întâlnire cu părintele profesor Tadeusz. După câteva informații primite prin telefon, legate de locul unde-l puteam întâlni, acasă la dânsul, pe strada Kopernika. Cum nu cunoșteam îndeajuns de bine traseul, am rătăcit o vreme prin preajma lăcașului, făcând un ocol care m-a îndepărtat prea mult. Astfel că, apropiindu-se ora de întâlnire, l-am apelat din nou telefonic să-mi dea indicații suplimentare de orientare. O voce caldă, îmbietoare, m-a însoțit și m-a adus cât mai aproape de locul de întâlnire. Mi-a venit imediat în minte arătarea și prezența minunată a lui Isus celor doi ucenici în drumul spre Emaus. Am ajuns la o intersecție de străzi, una dintre ele dând chiar spre Kopernika. La celălalt colț al intersecției, un preot îmi făcea semne de curaj de a înainta, și imediat am urmat sfatul. Parcă ne cunoșteam de când ne știm, căci un sentiment de bunătate și înțelegere m-a făcut să-l recunosc că preotul era chiar părintele Tadeusz. Degetul arătător spre mine, ca și cum mă identifica, i-a întărit speranța, parcă spunând "dumneata ești profesorul". A fost o îmbrățișare caldă și senină de regăsire parcă între doi ucenici. Un aer bonom, un zâmbet jovial, o privire clară scrutătoare și o seninătate aparte a feței, sunt câteva din frânturile unui crochiu de portret la prima vedere. Prin telefon sau prin aer, am simțit prezența părintelui veghetoare, ca să ajung să-l întâlnesc. Iată de ce scena călătoriei spre Emaus a ucenicilor, în însoțirea Mântuitorului, fără ca ei s-o știe, mi s-a arătat acum la prima mea întâlnire cu părintele Tadeusz. Miracolul acestei prime întâlniri l-am simțit apoi ori de câte ori drumurile mele au poposit în odaia părintelui.

O familie cu rădăcini în vechea aristocrație poloneză

Prima noastră întâlnire a debutat cu un dialog despre preocupările sale, despre misiunile sale în România. Apoi m-a invitat, spre marea mea bucurie, la o vizită în complexul din Kopernika, care adăpostește biserica, facultatea de teologie și filozofie, editura și librăria bisericii, aula universității, biblioteca, sălile de curs și seminarii, și odăile preoților profesori. Cum o fericire nu vine de una singură și darurile unei întâlniri sincere aduc cu sine alte daruri, m-a bucurat să văd atunci, la prima noastră întâlnire, și o expoziție documentară dedicată chiar familiei Rostworowski, din care cu mândrie și onoare face parte părintele Tadeusz. Am avut prilejul de vedea documente de epocă, artefacte, costume militare, decorații și ordine napoleoniene, înscrisuri, diplome, acte oficiale, acoperind momente din istoria acestei familii nobile poloneze. Am aflat că periodic, Universitatea iezuită din Cracovia, unde funcționează Facultatea de Filozofie, găzduiește asemenea expoziții despre familii vechi poloneze. Uitându-mă atent la exponate, nu mi-am dat seama la un moment dat că părintele Tadeusz nu mai era lângă mine, și, dintr-un colț sălii de expoziție, îmi făcea semne să mă apropii. Era momentul când și episcopul iezuit de la Varșovia vizita expoziția familiei Rostworowski. Am fost prezentat de părintele Tadeusz episcopului, ceea ce mi-a sporit bucuria acestei întâlniri. Am aflat ulterior că Preasfinția sa venise să viziteze expoziția, să susțină o prelegere despre familie în fața unui auditoriu lărgit, familii de polonezi pentru acre universitatea și-a deschis porțile, pentru o educație continuă majoritatea erau familii trecute de vârsta a treia.

Familia Rostworowski este una dintre cele mai vechi și nobile familii de intelectuali din Polonia, cu rădăcini recunoscute mergând până la anul 1386. E de admirat că arborele genealogic, care deschidea seria exponatelor, a ajuns atât de departe în timp, și că părintele Tadeusz deține aceste documente ale familiei. În acest arbore, părintele Tadeusz aparține celei de-a 21-a generații, ultimii fiind băieți, dintre care trei sunt preoți consacrați. În această familie au fost preoți, arhitecți, profesori, ofițeri. Piotr, despre care papa Ioan Paul al II-lea spunea că i-a fost "vecin inimii sale", Carol Hubert, cunoscut dramaturg și artist, de care se leagă pictura din biserica "Sfântul Carol", Michael, profesor, rector al Universității Jagiellone și reprezentant al Poloniei la Curtea Internațională de la Haga, Woijciech, ministru de externe și apoi senator în primul parlament polonez după primul război, Jerzy, colonel în armata britanică în al doilea război, destoinic luptător, care a refuzat din dragostea pentru patria și cetățenia sa să accepte oferta de a deveni general-comandant al armatei britanice. Cinci dintre membrii familiei Rostworowski au fost onorați de Napoleon cu legiunea de onoare.

Expoziția la care am fost martor, ca și dialogurile ulterioare cu părintele profesor, mi-au confirmat că ceea ce azi dânsul face, misionariat și profesorat, vine într-o bogată și plină tradiție a familiei nobiliare. Cu destinul părintelui Tadeusz continuă lucrarea de meditație și faptă spirituală, în care s-au intersectat deopotrivă oameni luminoși în preajma căruia s-a aflat, dar și o intersecție a culturii poloneze cu cea română. Dialoguri-meditație cu părintele Tadeusz la dânsul acasă ne-au oferit ocazia de a ne întoarce mai des la mesajul papei Ioan al II-lea din cărțile sale de-nțelepciune. Despre acestea și periplul românesc al prezenței părintelui Tadeusz în România, în numere viitoare.

Prof. univ. dr. Cornel Munteanu (Universitatea Jagiellonă, Cracovia)


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat