Bicentenarul Parohiei Romano-Catolice Suceava
Printr-o Liturghie solemnă, celebrată duminică, 11 decembrie 2011, în biserica "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava s-a marcat, la ora 11.00, comemorarea a 200 de ani de la înființarea Parohiei Romano-Catolice Suceava.
Actul de înființare a parohiei este decretul nr. 16866 din 11 noiembrie 1811, emis de Curtea de la Viena. Prin acest decret au fost înființate cinci parohii: Siret, Suceava, Sadagora, Istenseghis (Țibeni) și Andreasfalva (Maneuți).
Celebrarea s-a desfășurat în cadru restrâns, cu participarea credincioșilor din Parohia Suceava, cu filialele Ițcani și Mihoveni, precum și o parte din credincioșii din Parohia Moara, care au aparținut de Suceava. Alături de preoții actuali din Suceava (paroh: pr. Iosif Păuleț; vicar: pr. Cristinel Gal; pensionar: pr. Johann Proschinger), a fost prezent și pr. Iosif Doboș, fost paroh de Suceava, actualmente pensionar în Rădăuți.
De la înființare până astăzi, Parohia Romano-Catolică Suceava a avut zece parohi:
Pr. Franz Stüber (profesor de religie romano-catolică la liceul din Suceava - 1860-1863)
Pr. Iosif Franzel (n. 1 noiembrie 1810 - d. 6 mai 1896, Suceava)
Pr. Józef Cewe (n. 1854 - d. 1928)
Pr. Iosef Wolf (n. 22 decembrie 1859 - d. 18 iunie 1929)
Pr. Otto Schmegner (n. 16 iulie 1894 - d. 29 octombrie 1978)
Pr. Johann Proschinger (n. 2 ianuarie 1925 - pensionar)
Pr. Dumitru Patrașcu (n. 11 aprilie 1937 - d. 23 decembrie 2007)
Pr. Ștefan Babiaș (n. 29 aprilie 1960 - d. 21 martie 2010)
Pr. Iosif Doboș (n. 9 decembrie 1941 - pensionar)
Pr. Iosif Păuleț (n. 17 octombrie 1954 - actualul paroh)
În Suceava prezența catolicilor este consemnată istoric încă din veacul al XIV-lea. După anul 1682, viața catolică s-a stins complet aici, pentru ca să reînvie după anul 1775, prin alipirea nordului Moldovei la Imperiul Habsburgic (Austria de astăzi) care a trimis în zonă coloniști (boemi, moravi, slovaci), mare parte dintre ei fiind romano-catolici. Zona a fost numită Bucovina (Țara Fagilor). La sosirea coloniștilor în Suceava nu mai era nici o biserică catolică. După multe și mari intervenții s-a obținut de la frații ortodocși una din cele opt biserici ce le aveau, biserica "Sfânta Înviere". Actuala biserică, închinată Sfântului Ioan Nepomuk, s-a construit între anii 1820 și 1822 și a fost sfințită în anul 1836.
Actualmente, Parohia Suceava numără circa 750 de familii, cu 1.630 de suflete. În parohia noastră avem un Centru de Îngrijire la Domiciliu (Caritas), o filială a Asociației Medicilor Catolici, un Cămin catolic pentru Copii "Sfântul Nicolae", un seminarist și două aspirante la Surorile Terezine. Există o casă parohială cu doi preoți, surori și un preot pensionar, pr. Johann Proschinger. Nu există cimitir catolic, dar cimitirul principal din oraș are o parte destinată catolicilor.
În biserica din Suceava se celebrează zilnic două sfinte Liturghii, iar duminica patru; cea de dimineață este, alternativ, în germană și polonă, deoarece există și astăzi familii de germani și polonezi, organizați în Forum-ul german și Dom Polski.
La sfânta Liturghie de comemorare, preoții și credincioșii au mulțumit lui Dumnezeu pentru cei 200 de ani de viață creștină catolică în Suceava și i-au recomandat bunătății divine pe toți cei care i-au precedat transmițând din generație în generație flacăra credinței.
În cuvântul său, actualul părinte paroh a menționat: "Acum este rândul nostru.... Alții vor veni după noi. Este de datoria noastră să nu-i uităm pe înaintași - preoți și credincioși - și să transmitem urmașilor comoara credinței până când ne vom întâlni cu toții în marea familie a copiilor lui Dumnezeu, în ceruri".
La finalul celebrării s-a cântat - potrivit tradiției bucovinene, în trei limbi - "Dumnezeule Preasfânt" (germană, polonă și română), iar corul tineretului a susținut un frumos concert de colinde.
Menționăm și faptul că la această frumoasă celebrare s-a inaugurat oficial situl Parohiei Suceava: www.prcsv.ro, care conține și o secțiune (LIVE) care transmite în direct programele noastre religioase.
Pr. Iosif Păuleț
* * *
Imaginile au fost preluate de pe situl Parohiei Suceava: www.prcsv.ro, unde se găsesc mai multe imagini de la acest eveniment.
lecturi: 14.