Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bicentenarul Parohiei Romano-Catolice Suceava

Printr-o Liturghie solemnă, celebrată duminică, 11 decembrie 2011, în biserica "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava s-a marcat, la ora 11.00, comemorarea a 200 de ani de la înființarea Parohiei Romano-Catolice Suceava.

Actul de înființare a parohiei este decretul nr. 16866 din 11 noiembrie 1811, emis de Curtea de la Viena. Prin acest decret au fost înființate cinci parohii: Siret, Suceava, Sadagora, Istenseghis (Țibeni) și Andreasfalva (Maneuți).

Celebrarea s-a desfășurat în cadru restrâns, cu participarea credincioșilor din Parohia Suceava, cu filialele Ițcani și Mihoveni, precum și o parte din credincioșii din Parohia Moara, care au aparținut de Suceava. Alături de preoții actuali din Suceava (paroh: pr. Iosif Păuleț; vicar: pr. Cristinel Gal; pensionar: pr. Johann Proschinger), a fost prezent și pr. Iosif Doboș, fost paroh de Suceava, actualmente pensionar în Rădăuți.

De la înființare până astăzi, Parohia Romano-Catolică Suceava a avut zece parohi:

  1. Pr. Franz Stüber (profesor de religie romano-catolică la liceul din Suceava - 1860-1863)

  2. Pr. Iosif Franzel (n. 1 noiembrie 1810 - d. 6 mai 1896, Suceava)

  3. Pr. Józef Cewe (n. 1854 - d. 1928)

  4. Pr. Iosef Wolf (n. 22 decembrie 1859 - d. 18 iunie 1929)

  5. Pr. Otto Schmegner (n. 16 iulie 1894 - d. 29 octombrie 1978)

  6. Pr. Johann Proschinger (n. 2 ianuarie 1925 - pensionar)

  7. Pr. Dumitru Patrașcu (n. 11 aprilie 1937 - d. 23 decembrie 2007)

  8. Pr. Ștefan Babiaș (n. 29 aprilie 1960 - d. 21 martie 2010)

  9. Pr. Iosif Doboș (n. 9 decembrie 1941 - pensionar)

  10. Pr. Iosif Păuleț (n. 17 octombrie 1954 - actualul paroh)

În Suceava prezența catolicilor este consemnată istoric încă din veacul al XIV-lea. După anul 1682, viața catolică s-a stins complet aici, pentru ca să reînvie după anul 1775, prin alipirea nordului Moldovei la Imperiul Habsburgic (Austria de astăzi) care a trimis în zonă coloniști (boemi, moravi, slovaci), mare parte dintre ei fiind romano-catolici. Zona a fost numită Bucovina (Țara Fagilor). La sosirea coloniștilor în Suceava nu mai era nici o biserică catolică. După multe și mari intervenții s-a obținut de la frații ortodocși una din cele opt biserici ce le aveau, biserica "Sfânta Înviere". Actuala biserică, închinată Sfântului Ioan Nepomuk, s-a construit între anii 1820 și 1822 și a fost sfințită în anul 1836.

Actualmente, Parohia Suceava numără circa 750 de familii, cu 1.630 de suflete. În parohia noastră avem un Centru de Îngrijire la Domiciliu (Caritas), o filială a Asociației Medicilor Catolici, un Cămin catolic pentru Copii "Sfântul Nicolae", un seminarist și două aspirante la Surorile Terezine. Există o casă parohială cu doi preoți, surori și un preot pensionar, pr. Johann Proschinger. Nu există cimitir catolic, dar cimitirul principal din oraș are o parte destinată catolicilor.

În biserica din Suceava se celebrează zilnic două sfinte Liturghii, iar duminica patru; cea de dimineață este, alternativ, în germană și polonă, deoarece există și astăzi familii de germani și polonezi, organizați în Forum-ul german și Dom Polski.

La sfânta Liturghie de comemorare, preoții și credincioșii au mulțumit lui Dumnezeu pentru cei 200 de ani de viață creștină catolică în Suceava și i-au recomandat bunătății divine pe toți cei care i-au precedat transmițând din generație în generație flacăra credinței.

În cuvântul său, actualul părinte paroh a menționat: "Acum este rândul nostru.... Alții vor veni după noi. Este de datoria noastră să nu-i uităm pe înaintași - preoți și credincioși - și să transmitem urmașilor comoara credinței până când ne vom întâlni cu toții în marea familie a copiilor lui Dumnezeu, în ceruri".

La finalul celebrării s-a cântat - potrivit tradiției bucovinene, în trei limbi - "Dumnezeule Preasfânt" (germană, polonă și română), iar corul tineretului a susținut un frumos concert de colinde.

Menționăm și faptul că la această frumoasă celebrare s-a inaugurat oficial situl Parohiei Suceava: www.prcsv.ro, care conține și o secțiune (LIVE) care transmite în direct programele noastre religioase.

Pr. Iosif Păuleț

* * *

Imaginile au fost preluate de pe situl Parohiei Suceava: www.prcsv.ro, unde se găsesc mai multe imagini de la acest eveniment.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat