Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: La 55 de ani de la redeschiderea secției române a Institutului Teologic Romano-Catolic

În aula magna a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași a avut loc sâmbătă, 26 noiembrie 2011, comemorarea a 55 de ani de la redeschiderea seminarului din Copou. La acest eveniment au participat PS Petru Gheghel, PS Aurel Percă, un grup de preoți care au fost martori ai acestui eveniment, numeroși preoți invitați, precum și preoții și studenții din institut.

Cu ocazia acestui eveniment, la Institutul Teologic a avut loc un program cultural cuprinzând două conferințe, un mic recital de poezii și cântece, precum și mărturii ale preoților care au fost martori la redeschiderea seminarului din anul 1956.

Programul a fost deschis cu un cuvânt de salut din partea pr Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, urmat de un cuvânt adresat de PS Petru Gherghel, care a ținut să evidențieze cât de importantă a fost redeschiderea seminarului din Iași pentru Biserica noastră locală, moment la care a participat personal. La sfârșitul cuvântării, Preasfințitul i-a îndemnat pe seminariști să fie instrumente vii ale acestui seminar, prin care Dumnezeu să ducă la împlinire planul său de mântuire.

A urmat apoi conferința susținută de părintelui Fabian Doboș intitulată "Dominic Jaquet și formarea intelectuală a tinerilor catolici". Părintele a oferit mai întâi o scurtă biografie a episcopului Dominic Jaquet, după care a prezentat modul în care acest episcop s-a implicat în viața Seminarului din Iași și în formarea intelectuală a tinerilor catolici. A dovedit un mare interes pentru formarea noilor preoți tineri și pentru pregătirea religioasă a fetelor din școala surorilor Notre Dame de Sion. Episcopul Jaquet a dorit să realizeze o elită culturală a tinerilor catolici, care să fie în folosul credincioșilor catolici din Moldova.

Studenții seminarului au pregătit apoi un mic program artistic format din trei poezii: Iosife-Tereza (de Petrică Ciobanu - student în anul V pastoral) - interpretată de Cristian Nistor, Odă pentru strămoși (de pr. Emanuel Bejenaru) - interpretată de Liviu Matieș, O inimă în exil (de Leonard Farcaș) - interpretată de Leonard Farcaș, și un cântec, "Imnul Seminariștilor" (traducere și adaptare după Gaudeamus, realizată de pr. Claudiu Dumea), interpretat de un cor format di studenții primilor trei ani de studiu.

"Seminarul diecezan în vremuri de persecuție" a fost titlul celei de-a doua conferințe, ținută de pr Alois Moraru. Părintele a făcut o scurtă prezentare a istoriei Seminarului din Iași, amintind unele persoane care au avut un rol determinat în redeschiderea Seminarului din anul 1956, un rol decisiv avându-l Monseniorul Petru Pleșca. Conform unor documente consultate de pr. Alois, studiile la Seminarul din Iași au început la 26 noiembrie 1956, la acea vreme în seminar aflându-se 103 seminariști, 68 dintre ei fiind veniți de la seminarul din Alba Iulia, loc unde seminariștii din Moldova au studiat în perioada în care Seminarul din Iași a fost închis.

În cea de-a treia parte a programului un grup de preoți, care au fost martori la redeschiderea Seminarului în anul 1956, au oferit o mărturie despre acest mare eveniment. Printre acești preoți se numără: pr. Anton Despinescu, pr. Grigore Duma, pr. Anton Budău, pr. Ștefan Erdeș, pr. Ștefan Ghența, pr. Anton Dancă și pr. Dumitru Gabor. Acești preoți au relatat din lucrurile ce și le aminteau din timpul în care erau la seminar și i-au încurajat pe tinerii studenți în drumul lor de formare.

Ultimul care a luat cuvântul a fost PS Aurel Percă, care a adresat tuturor îndemnul de a duce mai departe munca pe care au realizat-o înaintașii noștri pentru Biserica locală.

Programul care a marcat comemorarea a 55 de ani de la redeschiderea secției române a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași s-a încheiat în capela institutului, unde a avut loc ceremonia de aprindere a primei lumânări a coroanei de Advent, urmată de intonarea unui cântec de preamărire a lui Dumnezeu.

Sergiu Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 noiembrie: Iași: La 55 de ani de la redeschiderea secției române a Institutului Teologic Romano-Catolic


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat