Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vrei succesul? Vorbește rău despre papa Benedict al XVI-lea
Sfaturi ale "Catholic Herald" date ziariștilor

Publicăm, aproape în întregime, în traducere din limba italiană, un articol apărut în limba engleză, în ziarul catolic "Catholic Herald" din Londra
de Milo Yannoupoulos

Imaginați-vă că sunteți un nou ziarist de la BBC News. Este prima zi în birou, tocmai ați obținut diploma la Facultatea de Comunicații Sociale și Producție Digitală din cadrul Universității din Salford, care vă arde în buzunar așa încât vă provoacă o gaură. Ați reușit! Ați ajuns pe culmile amețitoare ale redacției de la televiziunea de stat. Sunteți gata să cuceriți lumea.

Totuși, amenință dezastrul: directorul vă încredințează prima voastră misiune și e vorba despre un articol despre Biserica Catolică. Papa "Benedict ceva" a mers undeva să facă un discurs despre Dumnezeu și teme asemănătoare. Vreți să faceți o impresie bună, însă sunteți complet dezorientați. Ce-i de făcut? Cui să vă adresați?

Bine, aici la "Catholic Herald" știm cât de secretă și deosebită trebuie să apară lumea catolicismului pentru noi corespondenți de pe teren. Pentru aceasta am examinat arhivele celor mai importante ziare și ale celor mai mari posturi de radio pentru a vă transmite învățăturile colegilor mai în vârstă.

Împărtășind aceste linii conducătoare de practică bună sperăm să-i putem ajuta pe corespondenți să țină ridicată tradiția jurnalismului echilibrat și corect despre probleme catolice motiv pentru care presa britanică este pe bună dreptate cunoscută. Iată deci principalele noastre sfaturi pentru succes.

Oricare ar fi evenimentul la care papa participă, umflați mereu cifrele celor care protestează. Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid, numărul de persoane care protestau erau mai puțin de 0,04% decât cel al susținătorilor (cinci mii împotriva unui milion și jumătate), însă acest lucru nu a împiedicat capetele gânditoare de la BBC să se concentreze aproape exclusiv asupra contestatarilor și să ignore dimensiunea și succesul celebrării pline de bucurie a tinerilor catolici.

În același mod, săptămâna trecută, într-un alt reportaj de la BBC despre călătoria papei în Germania, circa două sute de contestatari au devenit "mai multe mii". Cuvinte ca "multe" sunt utile pentru că sunt mai evazive decât cifrele adevărate.

Dacă sunteți în îndoială, fiți vagi și aproximativi cu privire la motivul oricărei contestații, îndeosebi dacă se pare că nu există nici una, și așa acei simpatici creștini "întorc obrazul celălalt", nu asemenea contestatarilor care, dacă nu obțin necesarele omagii și cuvenita acoperire mediatică, bombardează centrala cu plângeri neliniștitoare și inundă blogosfera cu insulte înșelătoare datorită lipsei voastre de precizie.

Orice glas despre posibile dezacorduri din partea politicienilor sau ale altor lideri religioși despre o vizită a papei trebuie să fie relatată ca un fapt, cu alte cuvinte ca și cum s-ar fi petrecut deja. Nu corectați istoria dacă apoi apare că numai o mică parte din reprezentanții guvernului nu au participat la eveniment. Nu despicați firul în patru!

Folosiți triada "divizat", "care divizează" și "diviziune". Să aveți mereu aceste cuvinte pe vârful limbii. Amintiți-vă că opiniile papei sunt mereu periculoase și alarmante. Nu permiteți ca să nu fie băgat în seamă și să exprime o opinie fără ca voi să inserați în bucata voastră o invectivă fulminantă. Este util și să amestecați diferite tipuri de creștinism, și așa cititorii nu cunosc diferența dintre arhiepiscopul Rowan Williams și arhiepiscopul Vincent Nichols, și acest lucru contribuie la transmiterea imaginii despre o Biserică divizată și deteriorată.

Există multe adjective care se pot folosi în mod sugestiv. Puteți să exagerați. Profesorul vostru de jurnalism probabil va învățat să fiți atenți cu adjectivele, dar nu se referea la reportajele religioase. Nu-i nimic dacă proza voastră elaborată face titlul dizgrațios și nici dacă nu puteți dovedi acuzele.

Luați în râs și diminuați poziția Bisericii cu privire la probleme morale definind-o "politica Bisericii", implicând astfel în mod eronat că de exemplu, asemenea politicilor oricărui guvern și politicile Bisericii ar putea să fie schimbate de la un moment la altul, dacă numai acei tipi în sutană s-ar preocupa într-adevăr de oamenii obișnuiți.

Asigurați-vă să informați că învățăturile Bisericii contrastează cu morala care este la modă astăzi, că e vorba de contracepție, de schimbarea climatică sau de imigrație. Dacă puteți, încercați să puneți stăpânire pe limbajul Bisericii, citiți discursurile episcopilor și subordonați-le lexicului vostru urban și politic corect de egalitate, corectitudine și "dreptate socială".

Nu vă încredeți numai în tensiunile percepute, ci accentuați activ nemulțumirea căutând pe Google cât mai multe istorii negative reușiți să găsiți despre Biserică și sintetizați plângerile care sunt conținute în ele. Paragrafele de la nouă la optsprezece din articolul vostru sunt perfecte pentru a vă aprinde, scotocind orice expresie comică a lui Johann Hari sau orice găselniță infantilă și murdară a lui Richard Dawkins pe care le aveți la dispoziție.

Dacă nu aveți timp pentru a aprofunda sensul unor pasaje mai semnificative din discursul papei, spuneți pur și simplu că el "a cotit-o spre tonul academic". Nimeni nu vă va acuza că nu acordați atenție pentru că exista ceva mai bun în altă parte și în plus veți putea da impresia că papa este un orator plictisitor. Goool!

A aduna declarații poate să fie dificil. Regula de aur este să nu aduni niciodată și niciodată declarații de la susținători, ci numai de la cel care protestează. Mergeți la feminista cea mai înfuriată pe care o puteți găsi și provocați-o cu privire la hegemonia patriarhală și cu privire la preoția numai masculină. Dacă veți include numai declarații negative, va părea că toate persoanele corecte se opun prezenței papei.

Vă trudiți să demonstrați destulă indignare falsă? Încercați această nouă tactică, experimentată de "Guardian": insinuați că fie catolicii fie necatolicii sunt sătui de baracă și păpuși. Dacă este posibil, folosiți fotografii cu papa din spate. Sunt fantastice pentru că implică faptul că este izolat și nepopular. Nu vă lăsați convinși de mărturiile oculare care îl descriu ca o persoană energică și înconjurată de mii de susținători.

În sfârșit, și este foarte important, folosiți-l cu generozitate pe Adolf Hitler. Hitler este un ingredient principal din dieta oricărui corespondent modern de reportaje religioase. Nici un reportaj despre Benedict al XVI-lea sau despre Biserica Catolică nu este complet fără o referință la naziști, și mai ales la faptul că papa a fost membru al tineretului hitlerist. Nu pierdeți timpul să citiți declarațiile sale în această privință sau să întrebați pe cineva care cunoaște bine istoria din acea perioadă. Ați putea să descoperiți că Ratzinger era un tânăr recalcitrant, obligat să facă din acel grup echivalent cu un serviciu militar într-o perioadă în care toți tinerii erau constrânși să facă parte din vreo organizație statală. Ce ați fi făcut voi? Nu, amintiți-vă numai că el făcea parte. Veți obține un bonus dacă veți reuși să-l nominalizați pe Hitler sau pe naziști de două ori în același paragraf.

(După L'Osservatore Romano, 2 octombrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat