Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Alois Guanella: "Pâine și paradis"

Alois Guanella (1842 1915), tatăl săracilor și al celor în suferință, va fi ridicat la cinstea altarelor duminică, 23 octombrie 2011, la Vatican. Este fondatorul Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", prezentă și în România (Iași, Șcheia și Sagna).

S a născut la 19 decembrie 1842, în Fraciscio (Italia), o localitate din munții Alpi, situată la mică distanță de granița cu Elveția. Părinții, Lorenzo și Maria Bianchi, creștini buni, au dat naștere la 13 copii. Rugăciunea și citirea Sfintei Scripturi și a vieților de sfinți în familie și-au lăsat amprenta asupra copilăriei lui Alois, care își va aminti mai târziu cum mama se ruga cu copiii în fiecare seară, iar în zilele de sărbătoare ascultau lecturi sfinte. După cum avea să noteze mai târziu, copil fiind, pe când era în rugăciune, în inima sa a simțit un gust dulce al paradisului care îl îndemna să facă binele. Această amintire îl va urmări întreaga viață.

Și-a exprimat dorința de a intra în seminar. După studii făcute în Seminarul din Como, a fost sfințit preot pe 26 mai 1866. Încă din seminar era apropiat de oameni și de viața pe care o trăiau. În special în vacanțe, se interesa de copii, de bătrâni și de cei bolnavi, petrecând mult timp cu ei.

Fiind paroh de Savogno (1867-1875), a fost preocupat de educația religioasă a copiilor și adulților și și-a îndreptat atenția spre cei mai săraci. În timpul primilor ani de apostolat i-a întâlnit la Torino pe Don Bosco, un foarte cunoscut apostol al tinerilor, și pe Iosif Benedict Cottolengo, un preot care a avut multe inițiative în favoarea săracilor. Plin de admirație pentru munca lui Don Bosco cu tinerii, în anul 1875 a depus voturile călugărești în congregația acestuia.

După trei ani a fost chemat de episcopul de Como în pastorație, încredințându-i o parohie (Traona, 1878 1881). Aici, după modelul de la Torino, fondează un institut de ocrotire pentru copiii cu dificultăți și deschide o școală pe care este nevoit să o închidă din cauza ostilității autorităților civile.

În anul 1881 a fost numit paroh în localitatea italiană Pianello Lario, unde găsește un grup de tinere care se dedicau asistenței celor nevoiași. Acel grup va deveni începutul unei noi congregații fondate de el: Fiicele Sfintei Maria a Providenței. Alături de congregația de surori, părintele Guanella a adunat și un grup de preoți pe care i-a numit Slujitorii Carității.

Zelul și caritatea au făcut posibilă extinderea activităților îndreptate spre cei nevoiași în inima orașului Como, unde în anul 1886 a luat ființă Casa Divinei Providențe, devenită apoi centrul celor două congregații (Fiicele Sfintei Maria a Providenței și Slujitorii Carității), răspândite în diferite regiuni ale Italiei (1891: Milano, 1903: Pavia, Sondrio, Rovigo, Roma și apoi Cosenza) și în Elveția. În anul 1912, avea 70 de ani, când s-a îmbarcat pentru a merge în Statele Unite ale Americii ca să deschidă o casă. La Roma a construit o biserică și a înființat o asociație de rugăciune pentru muribunzi. În ianuarie 1915, rămâne aici pentru a fi de ajutor sinistraților în urma cutremurului de pământ din Abruzzo.

În casele fondate de el găsesc adăpost, educație, îngrijire și alinare copiii și tineri, persoane în vârstă rămase singure, marginalizați, persoane cu handicap mintal, dar și orbii și surdo-muții. Tuturor le spune că Dumnezeu este Tatăl, care nu-i uită și nu-i abandonează pe fiii săi. Este gândul pe care îl promovează și în scrierile sale: "Să mergem la Tatăl" (1880) și "Fundamentul" (1885). Consideră munca sa ca participare la iubirea imensă a lui Dumnezeu, la atotputernicia creatoare și plină de grijă, la îndurarea întrupată și răscumpărătoare. Simte că trebuie să-i facă în special pe frații săi în nevoie să-l întâlnească pe Dumnezeu prin caritate. "Pâine și paradis" este deviza care îi călăuzește viața.

În scrierile sale a lăsat acest mesaj: "Moartea este ca o mamă care-și îmbrățișează fiul (...), este îngerul care ne conduce din nou în patrie". Acea mamă, strălucitoare ca un înger, a trecut pe la părintele Guanella duminică, 24 octombrie 1915. A fost înmormântat în Como.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat