Șumuleu Ciuc: Mesajul adunării generale a Conferinței Române a Superioarelor Majore
"Viața consacrată încotro? Semne de speranță în realitatea românească" a fost tema Celei de-a XXII-a Adunări Generale a Conferinței Române a Superioarelor Majore (CRSM), desfășurată în perioada 17-20 septembrie 2011, la Centrul de Conferințe "Jakab Antal" din Șumuleu Ciuc.
La aceasta au participat 45 de surori superioare și delegate din diferite congregații din România. Sfânta Liturghie de deschidere a fost celebrată de PS Tamás József, episcop auxiliar al Arhidiecezei de Alba Iulia. PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, responsabil pentru viața consacrată în cadrul CER, a celebrat Liturghia în rit bizantin în sanctuar, în a doua zi a întâlnirii. Adunarea generală a fost prezidată de sr. Varvara Acatrinei, CJ, președinte al CRSM, moderată de sr. Felicia Ghiorghieș, OA, și s-a încheiat cu Liturghia de mulțumire celebrată de pr. prof. dr. Isidor Mărtincă de la București.
În cadrul zilei de formare spirituală, sr. Anna Diekmann, MSC, ne-a oferit posibilitatea de a reflecta asupra realității noastre în lumina lui Dumnezeu. Pentru a afla încotro ne îndreptăm a fost necesar, mai întâi, să analizăm realitatea societății și a Bisericii în care trăim: să ne reamintim istoria congregațiilor noastre în timpul comunismului, evoluția din ultimii 20 de ani și să recunoaștem în ea istoria mântuirii, o istorie pe parcursul căreia Domnul a fost prezent în mod continuu. Apoi, a fost necesar să conștientizăm provocările actuale (criza familiei, sărăcia materială, morală, spirituală, afectivă, individualismul, consumismul, secularismul, neîncrederea, dificultățile de comunicare, lipsa de unitate chiar și în Biserică, consecințele dramatice ale traficului de persoane etc.). Aceste noi provocări cer o angajare deosebită și o implicare deosebită din partea persoanelor consacrate în a fi și a forma oameni de rugăciune, în a educa copii și tineri pentru a anunța cu curaj Evanghelia. Dorim să fim însoțitoare pentru oamenii de astăzi în drumul lor spre Dumnezeu, și în același timp canale prin care Dumnezeu are acces la suflete.
Viața consacrată - precum s-a văzut în lumina Sfintei Scripturi - rămâne și în realitatea de azi "sarea pământului" și "lumina lumii". Fiind "semn de contradicție", în ciuda dificultăților pe care le întâmpină, ea este capabilă să fie o mărturie de speranță. Istoria lui Noe și a lui Abraham ne învață că acest lucru se realizează nu prin numărul persoanelor chemate și cantitatea proiectelor, ci prin "proiectul divin", prin prezența profetică și așteptarea activă a Împărăției lui Dumnezeu.
Noi, participantele la această adunare generală, vrem să ne lăsăm conduse de Duhul Sfânt spre unitate, pentru ca într-o societate lipsită de optimism și credință, printr-o viață consacrată autentică, să păstrăm o "fereastră deschisă" spre viitor. Dorim să fim semne de speranță pentru Biserică și societate, conștiente fiind de faptul că primatul lui Dumnezeu va fi mereu unica șansă pentru umanitate.
Secretariatul CRSM
lecturi: 22.