Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam card. Andrej-Maria Deskur, fost prieten și coleg al lui Ioan Paul al II-lea

Cardinalul polonez Andrej-Maria Deskur, prieten și coleg la seminarul clandestin din Cracovia cu fericitul Ioan Paul al II-lea, a murit la Roma în vârstă de 87 ani.

Glumea pe seama infirmității sale - imobilizat în scaun cu rotile din anul 1978, spunea: "Eh, sunt precum Colosseum-ul: o ruină, dar foarte popular". Cardinalul polonez Andrej-Maria Deskur, prieten al papei Ioan Paul al II-lea, cu care se întâlnea cel puțin o dată pe săptămână, a murit la 3 septembrie. Avea 87 ani.

Deskur s-a născut în februarie 1924 la Sancygniów. A intrat în seminarul clandestin din Cracovia în anii ocupației naziste, unde a fost coleg cu Karol Wojtyła. A fost profund impresionat de felul în care viitorul papă se cufunda în rugăciune. "El trăiește în și prin rugăciune" spunea Deskur despre Wojtyła. "În capelă îl auzeai vorbind ca și cum s-ar fi adresat cuiva de față, în timp ce noi, ceilalți seminariști (...) după ce ne rugasem un pic, eram distrași de la rugăciune - știți cum e - te uiți în jur, te mai uiți la cel care intră sau la colegul de alături - așa cum face orice om normal. Dar el, nu. Karol părea că se află în cu totul altă parte, cufundat cu totul în altă dimensiune. El se afla cu adevărat în lumea lui Dumnezeu, nu l-am văzut absolut niciodată distras de la rugăciune".

Deskur a fost hirotonit preot în 1950 și a rămas profund atașat de părintele Wojtyła. În 1962, a fost cel care a transmis lui Padre Pio da Pietrelcina implorarea Mons. Wojtyła, care în acel timp era episcop auxiliar și vicar capitular de Cracovia, pentru intermedierea vindecării Wandei Półtawska, medic, fostă prizonieră in lagărele de concentrare nazistă, acum bolnavă de cancer, colaboratoare a Mons. Wojtyła. În preziua intervenției chirurgicale, ea era vindecată.

În timpul Conciliului Vatican II, Deskur ocupa la Vatican funcția de subsecretar al Comisiei Pontificale Radio-Film-TV, care a devenit ulterior Consiliul Pontifical pentru Comunicațiile Sociale. Numit secretar al noului minister în 1970, a devenit ulterior președintele acestuia, iar papa Paul al VI-lea l-a numit episcop.

Deskur era punctul de referință pentru cardinalul Wojtyła, ori de câte ori venea la Roma pentru Sinod sau ca să participe la lucrările congregațiilor din care făcea parte. Unii biografi subliniază rolul pe care acest prieten polonez l-a jucat în recunoașterea sa în cercurile influente ale Vaticanului.

În octombrie 1978, în preziua celui de al doilea conclav din acel an, după moartea lui Ioan Paul I, Deskur a suferit un atac cerebral sever și a fost internat în Spitalul Gemelli. Cardinalul Wojtyła a aflat chiar când a intrat în sala conclavului, pe care avea s-o părăsească doua zile mai târziu, în calitate de papă. Viața lui Ioan Paul al II-lea a fost marcată la rândul ei de suferință și moarte; își pierduse mama la vârsta de 9 ani, apoi fratele și în cele din urmă, tatăl; ca papă, a avut de făcut față tentativelor de asasinat* și a fost de asemenea marcat de suferința și moartea prietenilor săi: în aprilie 1944, prietenul și colegul său de seminar, Jerzy Zachuta, este arestat de Gestapo și împușcat; un alt preot și prieten (ulterior episcop și cardinal), Marian Jaworski, și-a pierdut o mână într-un atentat în timp ce celebra sfânta Liturghie în locul lui Karol Wojtyła.

La o zi după alegerea sa ca papă, Ioan Paul al II-lea, spre surprinderea tuturor, dar nu și a celor care-l cunoșteau, părăsește Vaticanul și merge la prietenul său, Andrej-Maria Deskur, aflat pe patul spitalului. Aceasta a fost prima sa vizită pastorală în Roma și în Italia. Ioan Paul al II-lea a vizitat câteva saloane, s-a întâlnit și a vorbit cu bolnavii, dar în primul rând a stat la căpătâiul prietenului său. În 1985, papa l-a creat cardinal pe Andrej-Maria Deskur.

Imobilizat în scaun cu rotile din anul 1978, retras din funcțiile oficiale în anul 1984, Deskur a rămas sfătuitorul înțelept al Vaticanului. Ulterior, Deskur a fost numit președintele Academiei Pontificale a Imaculatei. Marele său devotament pentru Fecioara Maria, care-l unea în adorație cu Ioan Paul al II-lea, a devenit evident în anul 1995, când statuia Madonei din Civitavecchia a început să plângă cu lacrimi de sânge, fiind sechestrată de autorități. Cardinalul Deskur a mers în orașul din Lazio, a dăruit episcopului o copie a statuii și s-a rugat pentru "eliberarea" Madonnei, menționând că același lucru se întâmplase în Polonia, în 1967, când autoritățile comuniste sechestraseră celebra icoană a Maicii Domnului din Częstochowa.

După moartea lui Ioan Paul al II-lea, cardinalul Andrej-Maria Deskur a făcut cunoscute câteva detalii din viața mistică și spirituală a marelui său prieten, menționând că încă din timpul hirotonirii sale, Karol primise un dar cu totul special: darul "rugăciunii infuze", care înseamnă: "lasă-l pe Duhul Sfânt să te ghideze... cu apariții sau prin cuvinte și dezvăluiri interioare. Totul se dezvoltă și ia ființă din această intimitate cu Dumnezeu".

*

Sfântul Părinte papa Benedict XVI a trimis o telegramă de condoleanțe cardinalului Stanisław Dziwisz, arhiepiscop de Cracovia și cel mai apropiat colaborator al fericitului Ioan Paul al II-lea, precum și rudelor fostului cardinal. El îl numește pe Andrej-Maria Deskur "unul din cei mai iluștri fii" ai Bisericii din Polonia, amintește "colaborarea deosebită cu Sfântul Scaun timp de mai multe decenii, în slujba a șase papi, în special în domeniul comunicațiilor". Cardinalul Deskur, legat printr-o adânca prietenie cu fericitul Ioan Paul al II-lea, ne lasă amintirea unei vieți dedicate în mod coerent si generos vocației sale de preot pios și plin de zel, care "și-a îmbogățit slujirea prin acceptarea bolii cu resemnare evanghelică"

"Mă rog ca, prin mijlocirea Imaculatei Fecioare pe care a venerat-o întreaga sa viață, bunul Dumnezeu să-l primească pe acest păstor credincios al Evangheliei și al Bisericii în împărăția sa de eternă bucurie și pace", a spus Papa Benedict XVI.

Funeraliile cardinalului Andrej-Maria Deskur, oficiate de cardinalul Angelo Sodano, decanul Colegiului Cardinalilor, s-au desfășurat la 6 septembrie 2011, ora 11.30 a.m., la bazilica "Sfântul Petru".

*

Surse: Textul lui Andrea Tornielli, Vatican Insider, www.lastampa.it, marți, 6 septembrie 2011; au mai fost folosite: TGR/ VIS 20110905 (220), Catholic World News din 6 septembrie 2011, ora 12.11. Pentru datele generale: George Weigel, Martor al Speranței. Biografia papei Ioan Paul al II-lea (1920-2005), Ed. "Galaxia Gutenberg", 2007.

Dr. Ecaterina Hanganu

Notă
* La 13 mai 1981, de Ziua Maicii Domnului de la Fatima, Mehmet Ali Ağca trage asupra papei Ioan Paul al II-lea de la câțiva metri, fără să reușească să-l ucidă. "Cum de nu te-am omorât?!" a exclamat terifiat Mehmet Ali Ağca, un ucigaș experimentat, atunci când papa, refăcut, l-a vizitat în închisoare. Înțelesese, plin de groază, că Altcineva, mult mai puternic decât voința omenească, deviase gloanțele. Un an mai târziu, pe când papa făcea un pelerinaj de mulțumire la sanctuarul de la Fatima, a fost un nou atentat, de data aceasta fără consecințe grave, iar în ianuarie 1995, în Filipine, este anihilat un atentat de mare anvergură pus la cale împotriva lui. Întrebat cândva dacă, în fața amenințărilor cu moartea, va renunța la călătoriile sale internaționale, răspunsul papei Ioan Paul al II-lea a fost: "Nu, fiindcă iubirea e mai tare ca moartea".


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat