Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus": Chemați să credem, să sperăm și să iubim
În Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a devenit o tradiție ca activitățile de formare și de recreere adresate copiilor și tinerilor să nu se limiteze la cele nouă luni de studii. Astfel, în perioada 1-5 august 2011, la Izvorul Muntelui (jud. Neamț), mai exact la cabana Falon, a avut loc un campus prin care tinerii din această comunitate, sub îndrumarea pr. vicar Daniel-Nicu Butacu, au străbătut drumuri anevoioase și, deopotrivă, trasee ce nu au necesitat un grad ridicat de efort, atât în plan fizic, cât mai ales în plan spiritual și social. Tema din acest an a fost: Mergând spre înălțimi mergem spre Dumnezeu.
Alături de cei mai puțin visători și de cei nou-veniți, luni dimineață am început călătoria, cu o doză uimitoare de entuziasm și optimism, tinerii care și-au pus credința și speranța în Domnul că eforturile lor în organizarea acestui campus nu vor fi zadarnice, ba chiar vor aduce mai multă iubire și comuniune în relațiile "eu - Dumnezeu" și "eu - aproapele". Entuziasmul, asemenea râsului și bucuriei în aproape orice împrejurare, nu s-a poticnit de pietre la poarta sufletelor și, mai ales, a rațiunii tinerilor, motiv pentru care vechea sintagmă "Începutul este mai greu" nu a căpătat nici un sens.
Casa și masa - două aspecte principale din viața cotidiană a omului - au constituit un aliat perfect pentru grup în aceste zile, întrucât, cazarea nu putea fi într-un loc mai potrivit, în cursul munților, printre șopotele izvorului, iar pregătirea hranei a făcut parte din clipele în care atât fetele, cât și băieții au reliefat o serie de calități, aptitudini, valori morale și, totodată, disponibilitate.
După cum se știe, muntele este un loc privilegiat al întâlnirii cu Dumnezeu, acest lucru fiind datorat, probabil, liniștii, măreției și, deopotrivă, simplității naturii. Ei bine, pentru noi, "tinerii de la Sfânta Tereza", muntele Toaca a fost motiv de tărie, de distracție și de comuniune între tineri, prin ajutorul acordat unii altora, prin frecventele pauze cerute la circa 5 minute fiecare!! Totuși, datorită frigului, ostenelii și mulțumirii lăuntrice, traseul nostru a avut finele nu pe Vârful Toaca, ci puțin mai aproape de pământ, printre cojoacele Dochiei... la "Cabana Dochia", unde un ceai fierbinte și-a primit bine-meritatul loc.
Cum "ziua bună se cunoaște de dimineață", ziua de miercuri a adus cu sine rafale de... febră musculară! Într-adevăr, în primă instanță; dar tot ziua de miercuri a fost cea care i-a adus cu sine pe pr. paroh Petru Sescu și pe pr. vicar Marcelin Blaj, ce activează, deopotrivă cu pr. Daniel-Nicu Butacu, în comunitatea noastră. Cu multă voie bună și devotament, fără a sta prea mult pe gânduri, bun sfetnic, pr. Sescu a împărtășit celor doritori fărâme din înțelepciunea sa, iar pr. Marcelin Blaj, mare gospodar, a devenit, deși musafir, pion principal în arta grătarului.
În dimineață următoare, la inițiativa pr. Nicu, am fost dispuși să folosim timpul, vremea și împrejurimile în favoarea noastră. Astfel, am pornit într-o scurtă călătorie către Lacul Bicaz, mai exact Dealul Secu, unde a avut loc și o ședință foto neprevăzută, improvizată, urmată apoi de un traseu străbătut la pas, aproape la fel de mare ca atunci când am escaladat muntele, acum către Schitul Cerebuc din munți. Ca și cum oboseala nu și-ar fi spus cuvintele, seara, ultima seară, s-a lăsat cu distracție, voie bună și cântece, în jurul unui mirific foc de tabără, foc ce poate a rămas prezent înlăuntrul fiecăruia dintre noi.
Zorii zilei de vineri au adus cu sine nostalgia clipelor finale... Fără puterea de a mai străbate munții la nivel fizic și spiritual, tinerii organizatori au stabilit o ultimă întâlnire în liniștea și comuniunea naturii. În acele momente, fiecare a trecut prin filtrul rațiunii sale clipele plăcute și cele mai puțin agreabile pentru ca, apoi, împărtășindu-le unii cu alții, să conștientizăm cum anume putem acționa în viitor. Drept acțiune finală, o frumoasă surpriză ne-a fost oferită - dovadă de atenție, implicare, interes și înțelegere inter-umană: diplome.
Deosebit de importante au fost momentele de formare, însoțite mereu de celebrarea sfintei Liturghii, și cele de întâlniri recreative, realizate zi de zi, dimineața și seara. Dimineața, când încă aveam mintea limpede și înainte de a o putea înăbuși cu probleme și gânduri, părintele vicar ne-a inițiat în tainele nepătrunse în mod frecvent ale celor trei virtuți teologale: credința, speranța și iubirea. Astfel, am înțeles și am învățat lucruri deosebit de importante precum: să avem încredere în Dumnezeu ca într-un prieten fidel și generos; speranța nu este o dorință, ci o certitudine care se întemeiază pe cuvântul lui Dumnezeu; rugăciunea înseamnă pur și simplu să conversezi cu Isus; iubirea nu este un concept ideal, întrucât "a iubi" înseamnă a ști să trăiești cu adevărat viața de zi cu zi. Roadele momentelor de formare nu pot fi reliefate imediat, ci vor putea fi examinate odată cu trecerea timpului, prin fapte. Cu o disponibilitate și o trăire aproape la fel de intensă, s-au desfășurat serile, în care, prin intermediul activităților recreative, organizatorii au stabilit relații de comuniune și de înțelegere profundă între tineri.
Aducem mulțumiri tuturor acelora care ne-au ajutat pentru ca acest campus să fie unul rodnic și bine organizat, iar bunul Dumnezeu să-i răsplătească pentru tot efortul depus!
Asemenea unui mare proiect, obiectivele atinse în acest campus cu siguranță nu încetează odată cu finele celor cinci zile parcurse. Deși nu mai suntem în județul Neamț, munți mai avem cu certitudine de parcurs fiecare dintre noi!
Ramona Tăme
*
Impresii
"E puțin cam greu să concentrezi în câteva cuvinte toate trăirile, emoțiile acestui campus, însă cred că poate fi destul de ușor să te gândești care a fost nucleul în jurul căruia au gravitat toate aceste sentimente: prezența lui Dumnezeu. Momentele de formare, urcarea propriu-zisă spre înalt cu drumul istovitor și plin de piedici, liturghiile zilnice, au avut drept scop conștientizarea faptului că mereu avem nevoie de un sprijin moral, spiritual. Speranța moare ultima, intervine credința, iar dragostea nu mai moare niciodată, îmi spunea demult un prieten drag!" (Iulia Gădrăuțanu)
"Izvorul Muntelui este locul unde anul acesta, o parte din tinerii Parohiei «Sf. Tereza» din Iași au petrecut clipe de bucurie, de liniște, de rugăciune și, mai ales, au petrecut clipe de cunoaștere. La nivel personal acest campus s-a dovedit a fi perioadă de detoxifiere a minții și a sufletului de problemele cotidiene, dar mai ales perioada de împărtășire cu Dumnezeu. În acest sens au participat în mod direct peisajul de vis al muntelui cu tot ce implică acesta, dar și locația cabanei, care la început ne-a faultat cu minunatul cadou de a nu avea semnal la telefon.
Momentele formative au fost cele care m-au pus cel mai mult pe gânduri, întrucât ideile prezentate nu erau neapărat noi pentru mine, ci nefiltrate spiritual, știam despre cele trei virtuți teologale la nivel informative, însă nu le conștientizam și nu le practicam în viața mea personală.
Dacă momentele formative au fost cele care m-au pus să meditez, atunci cele liturgice au reprezentat apogeul în ceea ce privește liniștea sufletească. Un rol important l-a jucat vremea bună, care ne-a permis astfel să participăm la momentul sfintei Liturghii afară, în mijlocul naturii. Nici impresiile de final nu au fost mai prejos, acestea au fost presărate de diplome și de momente sincere în care ne-am expus punctul de vedere.
În acest timp am conștientizat cât de important este Dumnezeu în toate ecuațiile vieții noastre și mai ales că dacă vrem să avem un rezultat bun trebuie să luam în considerare cu seriozitate credința, speranța și dragostea, aspecte fără de care am deveni, în mod cert, nuli" (Georgiana Robu)
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
3-7 august: Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus": Chemați să credem, să sperăm și să iubim
lecturi: 12.