Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Audiența generală de miercuri, 3 august 2011. Despre rugăciune

Iubiți frați și surori,

Sunt foarte bucuros să vă văd aici în piața de la Castel Gandolfo și să reiau audiențele întrerupte în luna iulie. Eu aș vrea să continui cu tema pe care am început-o, adică o "școală de rugăciune", și astăzi într-un mod un pic diferit, fără a mă îndepărta de temă, să amintesc câteva aspecte cu caracter spiritual și concret, care mi se par utile nu numai pentru cel care trăiește - într-o parte a lumii - perioada concediilor de vară, asemenea nouă, ci și pentru toți cei care sunt angajați în munca zilnică.

Când avem un moment de pauză în activitățile noastre, în mod special în timpul concediilor, adesea luăm în mână o carte pe care dorim să o citim. Tocmai acesta este primul aspect asupra căruia aș vrea să mă opresc astăzi. Fiecare dintre noi are nevoie de timpuri și spații de reculegere, de meditație, de calm... Slavă Domnului că este așa! De fapt, această exigență ne spune că nu suntem făcuți numai pentru a munci, ci și pentru a gândi, a reflecta, sau pur și simplu a urmări cu mintea și cu inima o relatare, o istorie în care să ne întruchipăm, într-un anumit sens "să ne pierdem" pentru a fi după aceea îmbogățiți.

Desigur multe din aceste cărți de lectură pe care le luăm în mână în concediu sunt de cele mai multe ori de evadare, și lucrul acesta este normal. Totuși, diferite persoane, îndeosebi dacă pot avea spații de pauză și de relaxare mai prelungite, se dedică să citească ceva mai angajant. Deci aș vrea să fac o propunere: de ce să nu descoperim unele cărți din Biblie, care în mod normal nu sunt cunoscute? Sau din care probabil am ascultat vreun text în timpul Liturgiei, dar pe care nu am citit-o niciodată în întregime? De fapt, mulți creștini nu citesc niciodată Biblia și au o cunoaștere despre ea foarte limitată și superficială. Biblia - așa cum spune numele - este o culegere de cărți, o mică "bibliotecă", născută în decursul unui mileniu. Unele din aceste "broșuri" care o compun rămân aproape necunoscute pentru cea mai mare parte a persoanelor, chiar și buni creștini. Unele sunt foarte scurte, cum este Cartea lui Tobia, o relatare care conține un sens foarte înalt despre familie și despre căsătorie; sau Cartea Esterei, în care regina evreică, prin credință și rugăciune, salvează poporul său de la exterminare; sau și mai scurtă, Cartea lui Rut, o străină care îl cunoaște pe Dumnezeu și experimentează providența sa. Aceste mici cărți se pot citi în întregime într-o oră. Mai angajante, și capodopere autentice, sunt Cartea lui Iob, care tratează marea problemă a durerii nevinovate; Qohelet, care uimește prin modernitatea descumpănitoare cu care pune în discuție sensul vieții și al lumii; Cântarea Cântărilor, minunat poem simbolic despre iubirea umană. Așa cum vedeți, acestea sunt toate cărți din Vechiul Testament. Și Noul Testament? Desigur, Noul Testament este mai cunoscut și genurile literare sunt mai puțin diversificate. Însă, frumusețea de a citi o Evanghelie dintr-o dată trebuie descoperită, după cum recomand și Faptele Apostolilor sau una dintre Scrisori.

În concluzie, dragi prieteni, astăzi aș vrea să sugerez să țineți la îndemână, în timpul perioadei de vară sau în momentele de pauză, sfânta Biblie, pentru a o gusta în mod nou, citind dintr-o dată unele din Cărțile sale, pe cele mai puțin cunoscute și chiar pe cele mai cunoscute, așa cum sunt Evangheliile, însă într-o citire continuată. Făcând astfel, momentele de destindere pot să devină pe lângă îmbogățire culturală și hrană a spiritului, capabilă să alimenteze cunoașterea lui Dumnezeu și dialogul cu El, rugăciunea. Și aceasta pare să fie o frumoasă ocupație pentru concedii: a lua o carte a Bibliei, a avea astfel un pic de destindere și, în același timp, a intra în marele spațiu al Cuvântului lui Dumnezeu și a aprofunda contactul nostru cu Veșnicul, tocmai ca scop al timpului liber pe care ni-l dă Domnul.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat