Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Elveția - note de călătorie (IV)

Joi, 25 august 2011, ne propunem să vedem mănăstirea din Einsiedeln și orașul Zurich.

Pe drum spre cele două obiective, din mașină, admirăm Munții Alpi, pâraiele care din loc în loc curg din munți. Pe vârfuri se văd petice de zăpadă. Trecem pe drumuri bine făcute și prin mai multe tuneluri. Ne-am oprit și am admirat vechiul drum (Tremola), considerat cel mai vechi drum istoric al Elveției, cu multe curbe, pavat și în bună funcțiune și astăzi. Trăsuri cu cai sunt puse la dispoziția turiștilor pentru a reconstitui traseul pe care îl făceau cei vechi în secolele trecute.

Trecătoarea San Gottardo este considerată cea mai importantă trecătoare a Alpilor. Numele vine de la un episcop bavarez care a trăit în împrejurimi în jurul anului 1.000 (961-1038), canonizat în anul 1131. Ajungem la altitudinea 2.091 m. Suntem în inima Alpilor. Aici se pot admira: patru lacuri, cazărmi de pe timpul lui Napoleon, un hotel, un muzeu, o statuie a Maicii Domnului și o capelă sfințită în anul 1230, restaurată și resfințită la 17 august 1921 și apoi renovată în august 2010. Tot aici este și un monumentul (1928) dedicat celebrului aviator Vaud Guex, căzut în slujba țării în regiunea alpină San Gottardo.

Ne oprim apoi la Podul Diavolului, o pasarelă suspendată în stâncă, de aproape 60 m lungime, numit așa pentru că se spune că atunci când se construia prima dată în munte (sec. XIII), noaptea se dărâma. Alții spun că numele vine de la faptul că diavolul îl dorea pentru sine pe acela care avea să treacă primul; trecătorul l-a păcălit trimițând o capră. În decursul secolelor, primul pod a fost înlocuit cu altele până s-a ajuns la cel de astăzi, construit între anii 1955 și 1956. Fresca de pe perete, ilustrându-l pe diavol, a fost pictată de celebrul pictor și poet Heinrich Danioth Uranus (1896-1953). Pe aceste locuri a fost dată în anul 1799 o bătălie importantă. Armata rusă condusă de mareșalului Suvorov Aleksandr Vasilievici a întâlnit și a învins armata franceză. Un monument săpat în stâncă în anul 1899 și un muzeu amintesc de cei căzuți. Admirăm, de asemenea, cascada și statuia sfântului Anton în stâncă. Din apropierea monumentului pornește un traseu pentru cățărare. Câțiva alpiniști se vedeau la jumătatea traseului.

Ne îndreptăm spre Zurich, cel mai mare oraș din Elveția și cel mai bogat din lume. Impresionează curățenia și ordinea. Prin oraș trece râul Limaat, care se varsă în lacul Zurich. O luăm de-a lungul râului. Ne propunem să vedem câteva biserici din centrul istoric.

După ce trecem râul ne iese în cale "Predigerkirche", o biserică evanghelică reformată, cum sunt majoritatea din oraș. Impresionează turnul (93 m înălțime). Denumirea bisericii amintește de ceea ce era la început. În anul 1230 frații dominicani au fondat conventul călugărilor predicatori. Corul în care ei se rugau este separat de un zid de nava bisericii și este acum bibliotecă. În biserică, pe două plăci mari de marmură, erau afișați predicatorii care de la Reformă au funcționat în această biserică. Cineva ne spune să nu deranjăm cu fotografiile pentru că în curând va începe un program de rugăciune. În biserică erau oameni adunați și între timp soseau și alții. Ieșim. La anunțuri citim că în fiecare zi de luni până vineri la ora 12:15, în această biserică, este rugăciune. Tot aici se celebrează și Liturghia catolică, în ultima sâmbătă din lună la ora 16:00.

Undeva, mai jos pe aceeași parte a râului se află biserica "Grossmunster", cea mai veche biserică din Zurich, fondată de împăratul Carol cel Mare în secolul al XII-lea. Pe locul unde a descoperit mormintele a doi protectori ai orașului a zidit prima biserică în anul 1100, ca un convent al canonicilor. În prima jumătate a secolului al XVI-lea această biserică a fost centrul de unde a început Reforma protestantă condusă de Huldrych Zwingli și Heinrich Bullinger (1504-1575). Cele două turnuri și ușa masivă din bronz de la intrare, cu imagini din Sfânta Scriptură, impresionează. Înăuntrul este interzis a face fotografii. Vedem cripta romanică, iar în altar, ca și în alte biserici, găsim descoperite o parte din vechile picturi catolice. Ne oprim și ne gândim cum în această biserică s-au celebrat odinioară Liturghii catolice și cum întreg orașul era de aceeași credință. Ieșim din biserică și înțelegem că se poate vizita chiostroul, iar din turnul bisericii se poate vedea orașul. Ne grăbim să vizităm celelalte biserici. La nord de biserica se află câteva străduțe medievale.

Vizavi de această biserică, pe partea cealaltă a râului, vedem o biserică cu turnul verde, cu ceas. Trecem râul pe un pod în care ne întâlnim cu o nuntă. În apă ne atrag atenția lebede mari.

Lângă vechea piață istorică Münsterhof, pe partea dreaptă a râului, este biserica "Fraumünster" fondată în anul 853 de regele Ludovic. A fost mai întâi o mănăstire de maici în care erau femei de nobili din Germani meridională. După Reformă, biserica și conventul au devenit proprietatea orașului. Înăuntru vedem corul în stil romanic și orga (cea mai mare din canton, 5.793 de tuburi). Însă principala atracție o reprezintă cinci vitralii în cor (1970) și o rozetă în partea de răsărit (1978), realizate de Marc Chagall.

Pe aceeași parte se află biserica "Sfântul Petru". Prima mențiune este din anul 857: regele Ludovic o oferă ca dar celor două fiice, cu ocazia construirii bisericii "Fraumünster" (una dintre cele două fiice va deveni superioara mănăstirii). Un primar, Rudolf Brun, înmormântat în corul bisericii în anul 1360 achiziționează biserica în anul 1345. Actualul mormânt și monument se găsesc lângă zidul exterior al turnului. Primul pastor reformat al bisericii a fost Leo Jud (1523-1542), prieten al lui Zwingli și colaborator la prima traducere a Bibliei din zonă. Între 1778 și 1801 a fost pastor J.C. Lavater (scriitor, prieten cu Goethe). Mormântul se găsește în biserică. Impresionează turnul romanic-gotic, corul de la începutul secolului al XIII-lea, nava în stil baroc (1705-1706), baptisteriul (1598), ceasul din turn cu cadranul cel mai mare din Europa (diametru de 8,7 m).

Ar mai fi fost și alte biserici de văzut: Wasserkirche, Augustinekirche (catolică), Liebfrauen etc., dar ne grăbim spre mănăstirea din Einsiedeln.

(va urma)

Pr. Cornel Cadar

* * *

Elveția - note de călătorie (III)
Elveția - note de călătorie (II)
Elveția - note de călătorie (I)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-30 august: Elveția - note de călătorie (IV)


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat