Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mons. Daniele Micheletti în vizită în România

În perioada 18-21 iulie 2011, Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității San Vitale din Roma, s-a aflat într-o vizită specială în România. Această vizită a fost un răspuns la constantele invitații făcute de-a lungul timpului de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, dar și de către pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici din Roma și decan pentru partea de sud a Italiei.

În scurtul timp cât a fost prezent în țara noastră, "don Daniele", așa cum îi spun cu mult respect și drag românii prezenți la Roma, a vizitat Episcopia de Iași, având întrevederi cu episcopii noștri, a vizitat seminariile de la Iași și Bacău, câteva mănăstiri din nordul Moldovei, închisoarea de la Sighet, cimitirul vesel de la Săpânța, comunitatea catolică din Butea, dar și multe alte obiective turistice și religioase.

Încântat de toate acestea și mândru de icoana Maicii Domnului de la Cacica, primită în dar din partea PS Petru Gherghel, la întoarcerea la Roma, l-am rugat să răspundă la câteva întrebări pentru cititorii presei noastre religioase.

  • Monseniore, v-ați întors de curând dintr-o scurtă vizită în România. Românii nu constituie o surpriză pentru Sfinția Voastră, pentru că de mai bine de trei ani comunitatea catolică română de rit latin prezentă la Roma participă duminică de duminică la sfânta Liturghie în Parohia "San Vitale" al cărei paroh sunteți. Care au fost impresiile pe care vi le-ați făcut despre "casa" lor, România?

    Vizita în România a fost pentru mine un moment în care mi-am confirmat impresia pe care am avut-o încă de la începutul colaborării noastre la Roma. Am întâlnit oameni cum se cade, buni muncitori, care doresc din toată inima să fie fericiți. Am întâlnit oameni pe care îi caracterizează o pace profundă, o mare seriozitate și un real spirit de sacrificiu. Am vizitat locuri deosebit de frumoase și am putut să experimentez încă de la început disponibilitatea și prietenia celor pe care i-am întâlnit. Am întâlnit o țară cu o mare potențialitate, care se străduiește pentru un trai mai bun al locuitorilor ei. Am întâlnit o Biserică locală concretă și deschisă spre a-i sluji pe toți.

  • Care este experiența cea mai profundă ce v-a marcat pe parcursul acestei vizite?

    Viitorul unui popor, bunăstarea unei națiuni stă în potențialul locuitorilor ei. Pot să spun că experiența cea mai profundă care m-a marcat în scurta mea vizită sunt valorile pe care le aveți, idealurile, tenacitatea și speranța pe care le-am văzut în inima tuturor celor pe care i-am întâlnit.

  • În cele câteva zile cât ați fost în România ați vizitat locuri, ați întâlnit persoane și cu siguranță ați legat noi prietenii. L-ați întâlnit pe episcopul diecezan și pe episcopul auxiliar, ca și pe mulți din preoții diecezei, ați vizitat seminariile de la Iași și de la Bacău, câteva mănăstiri din nordul Moldovei, orașul Sighet, cu fosta închisoare comunistă și cimitirul vesel de la Săpânța. Cum vi se par, în urma acestor întâlniri, relațiile dintre români în general, dintre catolici și ortodocși și dintre preoții Diecezei de Iași?

    Întâlnirea cu episcopul diecezan de Iași și cu episcopul auxiliar a fost pentru mine una frumoasă și interesantă din punct de vedere uman și eclezial. Aș vrea să le mulțumesc cu această ocazie în mod deosebit pentru atenția și amabilitatea lor. La fel a fost și întâlnirea cu preoții diecezei. I-am văzut foarte entuziaști și cu adevărat implicați în slujirea pastorală. Am putut să apreciez mai întâi spiritul de autentică comuniune și prietenie care se observă între ei, apoi viața și activitatea câtorva parohii, unele mai mici, iar altele mai mari. Am rămas uimit de inițiativele și spiritul evanghelic al comunităților religioase feminine pe care am reușit să le vizitez. În ceea ce privește Seminarul de la Iași, pot să spun că mai știam câte ceva despre el, dar a fost o adevărată surpriză să descopăr Seminarul mic de la Bacău, cu proiectul său educativ, dar și Caritasul diecezan.

    Un gând aparte merită să spun despre vizita la Muzeul martirilor și al rezistenței comunismului. A fost pentru mine un moment emoționant și semnificativ. Pot spune că m-a marcat cu adevărat. Am putut să văd acolo multe lucruri frumos aranjate, cu toate acestea încă se mai respiră durerea nevinovată a atâtora și responsabilitatea colectivă a multora. Pot să spun că m-am rugat cu adevărat în cimitirul cu atâtea morminte necunoscute ale tot atâtor martiri poate încă necunoscuți.

    În ceea ce privește relația cu ortodocșii, pentru că am stat foarte puțin, nu aș fi în măsură să spun ce am putut să observ. Cu siguranță sunt multe aspecte despre care încă se mai poate discuta, mai ales în ceea ce privește modalitatea în care le este propusă credincioșilor viața liturgică și spiritualitatea lor personală.

  • Observând cât de cât pulsul comunităților catolice din Dieceza de Iași, credeți că este vreo legătură între comunitatea catolică din Roma și cea rămasă "acasă", în România?

    Nu văd mari diferențe. Cu toții sunt implicați în a-și construi un viitor mai bun. Fiecare are problemele sale. Cine a rămas acasă încearcă să se descurce cu ceea ce poate oferi țara, iar cine se află la Roma trebuie să facă față provocărilor care sunt aici. Ceea ce mi se pare interesant este că, deși departe de țară, cei prezenți la Roma nu uită legătura cu țara, aceasta rămânând în continuare pentru fiecare "casa" la care poate o dată se va întoarce. Noutatea pe care am descoperit-o în mica mea vizită este legată de valoarea familiei, care încă a rămas centrală în România; nu numai familia strictă, formată din părinți și fii, cu toată încărcătura sa de iubire, de responsabilitate și de speranță, dar și familia lărgită, care este constituită din toate legăturile pe care o persoană le poate avea; de la cele interpersonale până la cele sociale.

    Am observat cu bucurie că Dieceza de Iași s-a angajat să repună familia în centrul tuturor intereselor acțiunilor pastorale ale următorilor ani.

  • Dacă ar trebuie să reduceți vizita făcută în România la câteva cuvinte, care ar fi acestea?

    Schimbare și tradiție, aventură și experiență, trecut și istorie, speranță și responsabilitate.

  • Monseniore, vă mulțumesc mult pentru răspunsurile date, ca și pentru disponibilitatea și timpul pe care ni l-ați acordat. Sunt convins că veți avea multe de împărtășit și românilor catolici pe care îi întâlniți duminică de duminică la biserica "San Vitale". Asigurându-vă de rugăciunea întregii comunități române prezente la Roma, dar și acasă, vă dorim întoarcere grabnică în România.

    Vă mulțumesc și eu tuturor, în mod special părintelui Isidor Iacovici pentru prietenia și atenția cu care m-a călăuzit în această scurtă, dar fascinantă experiență românească.

    Pr. Felician Tiba


     

    lecturi: 25.



  • Urmărește ercis.ro on Twitter
    Caută pe site

    Biblia on-line

    Breviarul on-line


    Liturgia Orelor
    Magisteriu.ro


    Documentele Bisericii
    ITRC "Sf. Iosif"


    Institutul Teologic Iași
    Vaticannews.va


    Știri din viața Bisericii
    Catholica.ro


    știri interne și externe
    Pastoratie.ro


    resurse pentru pastorație
    Profamilia.ro


    pastorația familiilor
    SanctuarCacica.ro


    Basilica Minor Cacica
    Centrul Misionar Diecezan

    Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

    Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
    tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
    design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat