Onești: Rusalii ecumenice
În perioada 10-12 iunie 2011, a avut loc, în preajma sărbătorii Rusaliilor, la Centrul de spiritualitate franciscano-capucină și activitate ecumenică Domus Mariae, întâlnirea ecumenică lunară. În cele trei zile, în centrul rugăciunii și meditațiilor a fost Duhul Sfânt.
Sâmbătă, la ora 10, pr. Florin Sescu, vicar al Parohiei "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești, ne-a vorbit pe tema Duhul Sfânt și Unitatea Bisericii, lăsându-se călăuzit de textele Sfintelor Evanghelii. În primul fragment, părintele a scos în evidență cum pe Golgota, soldații, îndeplinind profeția, nu au rupt cămașa lui Isus, aceasta simbolizând Biserica, semn al intimității sale. Tot astfel, Biserica, în intimitatea ei, rămâne unită prin Duhul Sfânt, care insuflă credința și unitatea în același Cristos.
Într-un alt fragment, atunci când Isus li se arată în Cenacol, insuflă asupra lor pe Duhul Sfânt, care dăruiește viață și unitate Bisericii încă de la nașterea sa.
Sâmbătă seara, la orele 21.00, în ajunul sărbătorii Rusaliilor, cele două parohii romano-catolice din oraș, împreună cu comunitățile religioase, s-au unit împreună în curtea Casei Ecumenice, într-o veghe de pregătire la solemnitatea Rusaliilor, "În așteptarea Duhului Sfânt, cu Maria, Mama unității".
Parohiile noastre și comunitățile religioase au dorit să se adune în jurul focului Duhului Sfânt, pentru că doar împreună se realizează Biserica, credința se întărește și crește și putem astfel trăi și spera.
Curtea centrului Ecumenic a devenit pentru noi cenacol, așa cum a fost pentru Maria și apostoli.
Împreună cu Maria, prin puternica sa rugăciune de mijlocire, și noi, în profundă rugăciune, am cerut Duhului să purifice inimile noastre și să le convertească la iubire.
Lăsându-ne inspirați de Sfântul Francisc, care în cântecul său spunea "Fii lăudat, Doamne, pentru Fratele Foc, prin care Tu luminezi noaptea și el este frumos și vesel și patern și tare", ne-am rugat Duhului Sfânt, care a coborât asupra apostolilor, sub limbi de foc: Frate Foc, tu ești căldură împotriva frigului, fii căldura îmbrățișării lui Dumnezeu, pentru că suntem răciți de rafalele vieții; fii căldura pasiunii, ca să putem iubi și trăi după inima lui Dumnezeu.
Câțiva tineri, din diferitele grupuri, în numele nostru, al tuturor, au aprins șapte lumânări, simbol al celor șapte daruri ale Duhului Sfânt, lumânarea aprinsă reamintind darul credinței primit la botez, pe care fiecare dintre noi se angajează să o mărturisească.
În final, toți au primit o imagine, sub chip de porumbel, care avea scris un dar al Duhului Sfânt, cu o scurtă rugăciune, care ne va putea însoți în viața noastră. Bogăția supraabundentă a darului lui Dumnezeu întâlnește sărăcia noastră și potolește setea noastră de viață. Este momentul răspunsul nostru. El este fidel și cheamă pe fiecare dintre noi. Să lăsăm ca istoria fidelității sale să fie scrisă pe paginile albe ale vieții noastre.
Duminică, în biserica ortodoxă cu hramul "Pogorârea Duhului Sfânt", credincioșii catolici, împreună cu credincioșii ortodocși, l-au invocat pe Duhul Sfânt, aducând laudă și preamărire lui Dumnezeu.
Pr. Giurgică Eugen, OFMCap.
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
10-12 iunie: Onești: Rusalii ecumenice
lecturi: 10.