Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cercetarea pe embrioni umani

Cu minciuni nu se alimentează speranța

De Augusto Pessina

Universitatea din Milano

În timp ce se așteaptă ca să se pronunțe Curtea europeană de justiție cu privire la problema brevetelor de linii celulare produse cu embrioni umani și în Germania, ca urmare a morții unui copil tratat cu celule staminale, este închis un centru, în Franța senatul a restabilit interdicția folosirii de embrioni umani în scop de cercetare. Imediat după aceea s-au ridicat proteste care reduc la tăcere decizia ca fiind obscurantistă și contrară libertății de cercetare.

Deși nu este scutită de incongruențe și contradicții, în situația actuală a cercetării biologice - unde pare să fie în vigoare numai principiul că este permis să se facă tot ceea ce este posibil din punct de vedere tehnic - legea franceză reprezintă o alegere în felul ei curajoasă și îndreptată spre salvgardarea demnității persoanei umane. Desigur, este vorba de o "interdicție cu derogări": de la intrarea în vigoare a legii bioetice franceze în anul 2004 până astăzi, Agenția de biomedicină a autorizat cercetări cu embrioni umani la 58 de proiecte din 64 (90,6%), demonstrând că organismele delegate acordării derogărilor au ultimul cuvânt. Însă normele au incidență asupra obiceiurilor și au mereu și o valență educativă, așadar este cu siguranță mai acceptabilă o lege care interzice cu derogări decât o normativă, ca aceea din Marea Britanie care liberalizează cu niște limite cercetările pe embrioni umani.

În biomedicina celulelor staminale sunt multe informațiile rele și minciunile, atât cu privire la realele cunoștințe biologice cât și la aplicațiile clinice. Situație care contribuie la alimentarea acelei mentalități necritice care demonizează ca antiștiințifică și ostilă progresului orice tentativă de reglementare. Și "staminal" a devenit un fel de cuvânt magic care produce valoare adăugată (progresistă) la orice: de la cosmetice până la cele mai absurde propuneri terapeutice.

Navigând în rețea cu cuvinte cheie cum ar fi "terapii celulare" se întâlnesc sute de situri, dintre care cea mai mare parte cu promisiuni ireale, dacă nu chiar cu blaturi. Și totuși aceste situri prezintă și nume răsunătoare de instituții științifice cu staff-uri medicale în măsură să îngrijească orice patologie (chiar și cu folosirea de celule embrionale umane). În spatele acestor instituții se ascund adesea interese economice, uneori cu intonații filozofice, pseudo-religioase, magice. În cel mai bun dintre cazuri este vorba de terapii încă neaprobate, în alte cazuri inutile sau chiar cu efecte negative asupra sănătății. Commitee for Advanced Therapies, în cadrul lui European Medicines Agency, a intervenit recent cu privire la "Lancet", denunțând turismul medical spre clinici care propun terapii ineficace, uneori periculoase și oricum întotdeauna foarte costisitoare.

Oricât ar fi de limitat, fenomenul este prezent și în Europa, contribuind la crearea unei halo de discreditare chiar și cu privire la cercetări clinice conforme normelor etice corecte. Recent, în Germania, terapiile cu celule staminale au fost puse sub acuzare pentru cazul din centrul X-Cell din Düsseldorf, țintă râvnită a turismului medical din cauza reputației de care se bucura țara și pe planul științific și medical și care în schimb acționa fără a fi produs vreodată documentație.

Pentru a nu crește fenomene asemănătoare este nevoie de controale și verificări, dar și de o informare corectă și onestă. De fapt, se întâmplă că și instituții publice de cercetare au încercat să afirme cu emfază presupuse descoperiri pentru a justifica și a obține finanțări. Pe de altă parte, mass-media joacă adesea pe senzaționalism fără a se ocupa să verifice bunătatea și valoarea știrilor pe care agențiile de presă le lansează în mod necritic. Se întâmplă adesea ca emfatizarea anumitor informații biomedicale să fie receptată în mod greșit, generând în pacienți și rude speranțe neîntemeiate și ulterioare deziluzii amare. Toți, și îndeosebi pacienții, au dreptul să fie informați despre progresele în domeniul medical, dar și dreptul de a nu fi înșelați. De fapt, nu cu minciuni se alimentează speranța bolnavilor.

(După L'Osservatore romano, 13-14 iunie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat