Tomești: Invitație la sfințirea bisericii. Lansarea sitului parohial
După 14 ani de eforturi susținute, credincioșii catolici din Tomești, încurajați continuu de păstorii care le-au stat alături, așteaptă cu emoții deosebite momentul sfințirii bisericii din ziua de 8 mai, ora 11.00. Sfânta Litughie, la care vor fi prezenți, alături de mai mulți preoți, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, va fi transmisă în direct și pe internet pe situl parohial www.parohiacatolicatomesti.ro, lansat recent.
Comuna Tomești, situată la 10 km sud-est de Iași, numără aproximativ 14.000 de locuitori. Alături de majoritatea ortodoxă se află și minoritatea romano-catolică. Primul grup de catolici mai semnificativ sosit aici se notează prin anul 1970, când regimul comunist de atunci a hotărât construirea primelor blocuri pentru angajații de la I.S.C.I.P. Cea mai mare parte a catolicilor se trage din Horlești, Răducăneni și Belcești.
Din punct de vedere pastoral, acești credincioși erau asistați de preoții din Iași. După anul 1989, mai precis în anul 1996, episcopul Petru Gherghel a numit un paroh în persoana pr. Ionel Jicmon, care să preia grija pastorală a credincioșilor de pe aceste meleaguri, după ce, în anul 1990, declarase deja comunitatea din Tomești parohie de sine stătătoare, cu hramul Fericitul Ieremia. În vara anului 1996 s-a ridicat prima bisericuță de lemn, care a slujit ca loc de închinare pentru cele 71 de familii catolice din Tomești.
În anul 1997, pr. Ionel Jicmon demarează construcția bisericii din cărămidă, lungă de 27 de metri și lată de 12 metri, cu un turn înalt de 30 de metri, precum și a complexului parohial după proiectul realizat de Firma Spedac, reprezentată de doamna arhitect Alexandra Sabetay și domnul inginer Ion Cristea.
Din vara anului 2001, deoarece Parohia Tomești primește ca filială comunitatea credincioșilor din Dancu, părintele mută capela de lemn la Dancu și începe celebrarea sfintei Liturghii în noua biserică din Tomești.
La 11 noiembrie 2001 a fost numit paroh la Tomești pr. Pavel Chelaru. La vremea aceea comunitatea număra 82 de familii. În vara anului următor noul paroh își mută locuința de la bloc într-o casă din apropierea bisericii, în curtea căreia construiește o casă care va servi până în anul 2010 ca Școală de Cântăreți Bisericești. În toamna anului 2002 s-au reluat lucrările la biserică și apoi la complexul parohial care încorporează în sine Școala de Cântăreți Bisericești.
Alături de munca asiduă pentru lăcașul Domnului s-a lucrat și pe plan pastoral pentru cele 91 de familii cu 269 de suflete care compun actualmente Biserica vie din Tomești. Deși provin din 47 de localități diferite, credincioșii Parohiei Tomești se străduiesc să armonizeze varietatea tradițiilor pe care le moștenesc din locurile de baștină. În cadrul comunității, pe lângă Școala de Cântăreți Bisericești, Congregația Surorilor de Caritate "Sfântul Apostol Paul" și Grădinița "Fericitul Ieremia Valahul", ființează diferite asociații, cum ar fi: Asociația "Sfântul Vincențiu de Paul", Asociația Misionară "Inimă de Mamă" și Acțiunea Catolică a Tinerilor și Copiilor.
Trăind ca o minoritate în comuna Tomești, credincioșii catolici cultivă cu multă atenție spiritul ecumenic, organizând întâlniri, procesiuni, celebrări ecumenice și campusuri interconfesionale. Ca un semn concret al acestei realități străjuiește pe Dealul Ceriului, la poalele căruia se află cartierul, crucea luminată și capela ecumenică, ridicată în spirit de credință de domnul profesor Ștefan Timofte, primarul comunei.
Printre lacrimile de bucurie care le umezesc ochii, toți își amintesc de Acela de la care au primit totul, de episcopii diecezei de Iași, ca și de toți binefăcătorii cunoscuți și necunoscuți, din țară și din străinătate, pe care providența divină i-a hărăzit. Invitația generală la sărbătoarea sfințirii bisericii este mai decât subînțeleasă!
Pr. Pavel Chelaru
lecturi: 8.