Roman: Zi de formare permanentă pentru frații franciscani din țară și din Republica Moldova
La Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a avut loc luni, 30 mai 2011, o zi de formare pentru frații din conventele din România și în Republica Moldova. Au ținut conferințe pr. Bernardin Duma și pr. Mihai Gal.
Se vorbește din ce mai mult astăzi despre competență profesională. În acest sens firmele, instituțiile organizează cursuri de perfecționare, de actualizare. Scopul? Dobândirea unui mai mare succes pe piața financiară, produsele să fie vândute foarte bine și astfel să se dobândească un profit și mai mare.
Biserica nu este nici firmă și nu caută profitul. Ceea ce caută ea este să-i apropie pe oameni de Dumnezeu, ca oamenii să se mântuiască. Iar în acest sens, noi, cei chemați de Domnul prin consacrarea noastră, suntem instrumentele sale pentru ca El să ajungă la oameni și oamenii, prin noi să ajungă la Dumnezeu.
Conștienți de menirea noastră, căutăm fiecare dintre noi să răspundem chemării noastre cât mai bine. Comuniunea cu Domnul dobândită prin rugăciune, meditarea Cuvântului și cărțile pe care le avem la dispoziție ne ajută să creștem în identitatea noastră. Dar și aportul altora, ajutorul pe care ni-l oferă prin reflecția lor ne este de real folos.
În acest sens, noi, frații care suntem în conventele din țară și în Republica Moldova, ne-am adunat astăzi la Roman pentru o zi de formare, de actualizare. Ne-au fost propuse și apoi dezvoltate două teme: una a urmărit latura morală a spovezii, iar cealaltă a subliniat Învierea lui Isus, ca fundament al credinței noastre.
Prima conferință a fost expusă de fr. Bernardin Duma, profesor de morală la Institutul nostru Teologic din Roman. Plecând de la a ne reaminti de criza sacramentului spovezii în Occident, relatorul a pomenit de anumite cauze pentru care acest sacrament traversează o oarecare criză: pierderea sensului păcatului, secularismul, influența psihologiei, sociologiei etc. Apoi a ținut să sublinieze frumusețea și importanța acestui sacrament, expunând învățătura ultimilor doi papi ai Bisericii, Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, care reamintesc că preotul este în scaunul de spovadă împărțitor al milostivirii divine, că sacramentul spovezii este o școală de sfințenie pentru preot și că ultimul cuvânt nu îl are răul, ci milostivirea divină. S-au enumerat condițiile pentru ca penitentul, în unicitatea sa, să poată fi ajutat să primească iertarea divină și să poată începe o viață nouă.
De asemenea, s-a specificat anumite atitudini care trebuie evitate și unele principii de care preotul, în confesional, trebuie să țină cont, pentru ca persoana să poată face o spovadă bună. Cred că întrebările puse relatorului după conferință au adus unele clarificări, dar au și dat posibilitatea de reflecție personală.
A doua conferință a fost ținută de fr. Mihai Gal, profesor de dogmatică la Instituttul din Roman. În expunerea sa el a căutat să aprofundeze importanța Învierii lui Isus pentru viața noastră, subliniind că ea stă la baza nașterii Bisericii.
Plecând de la cea mai veche relatare despre Învierea lui Isus din Noul Testament, făcută de sf. Paul în Prima Scrisoare către Corinteni, relatorul a vorbit despre semnificația morții, îngropării și învierii lui Isus ți apoi despre faptul că, deși nu a fost nimeni martor al momentului Învierii, Isus cel înviat a apărut, a fost văzut, s-a arătat la persoane concrete. Întâlniri care au transformat viața discipolilor, celor care l-au călăuzit și care ulterior vor purta această Veste Bună tuturor, cu multă bucurie.
Relatorul ne-a reamintit că tocmai aceste întâlniri cu Cristos cel Înviat stau la baza credinței noastre, o credință din care ne adăpăm și pe care o mărturisim oamenilor.
După conferință a fost iarăși posibilitate de întrebări, lămuriri, aprofundări.
Sunt sigur că cei aproximativ 50 de frați care au fost prezenți au avut posibilitatea să aprofundeze aceste teme, dar și de a învăța noi lucruri, care contribuie la formarea noastră, a tuturor, pentru o mai bună slujire în slujba Domnului, spre binele sufletelor.
În final, cred că Liturghia prin care l-am lăudat pe Domnul și i-am ascultat cuvântul, momentele fraterne petrecute împreună, masa ca o comuniune de viață, nu au făcut altceva decât să ne întărească și mai mult în credință și să ne apropie și mai mult unii de alții, pentru a fi împreună ceea ce Domnul ne cere să fim: mesagerii săi pentru această lume!
Fr. Marius Vătămănelu,
președintele Comisiei pentru formare permanentă
lecturi: 20.