Horlești: Pelerini la sanctuarul Reginei Sfântului Rozariu
Luna mai, lună închinată Sfintei Fecioare Maria, adună pe toți credincioșii catolici în jurul altarelor pentru a o cinsti așa cum se cuvine pe Mama cerească. Prin frumoasa rugăciune a rozariului, prin litaniile lauretane, prin Liturghiile și predicile ascultate, și credincioșii din Horlești au fost alături de Maica Preasfântă nu numai aducându-i laude, dar și cerându-i, în acest an dedicat familiei și căsătoriei creștine, mila și ajutorul în alinarea necazurilor și împlinirea dorințelor pentru cei dragi.
Pentru ca această trăire spirituală să fie mai profundă, părintele paroh Adrian Iștoc și părintele vicar Romică Sociu, au dorit să organizeze un pelerinaj al credincioșilor din Horlești la Săbăoani. Grupul țintă al acestui pelerinaj a fost familia; în primul rând familiile credincioșilor care participă la cateheza săptămânală pentru familii, dar și ale altor credincioși care se apropie mai des de sfântul altar.
Propunerea a fost primită cu mult entuziasm, iar în dimineața zilei de 28 mai 2011 a fost pusă în aplicare. Copii și tineri, părinți și bunici, însoțiți de părintele vicar au urcat în autocar și au pornit spre cel mai mare sat al Moldovei, Săbăoani. Drumul până la destinație a fost presărat cu rugăciuni înălțate Sfintei Fecioare.
La Săbăoani am fost primiți cu brațele larg deschise și cu zâmbetul pe buze de părintele paroh și decan Toma Encuță, care, însoțit de părinții vicari și de prelatul Albert Holenstein, a urat un călduros "bun venit" tuturor pelerinilor.
Am vizitat pe rând bisericile "Sfântul Mihail Arhanghelul", "Sfânta Cruce" și "Sfântul Iosif Muncitorul". Peste tot am fost primiți cu bucurie și căldură de preoții parohi, Ciprian Tiba și Ioan Bișog, care ne-au făcut o scurtă prezentare a bisericilor.
Ultimul, dar și cel mai important obiectiv al pelerinajului a fost sanctuarul "Regina Sfântului Rozariu". Aici s-a celebrat sfânta Liturghie, credincioșii din Horlești fiind în comuniune cu credincioșii din Săbăoani prin intermediul sistemului de radioficare local. În cuvântul de învățătură, părintele Toma a subliniat dorința Preacuratei de a-i primi sub mantia sa protectoare pe toți copiii săi, de aproape și de departe. Imaginile Reginei Sfântului Rozariu reprezentate de statuia de deasupra intrării și mozaicul de deasupra tabernacolului exprimă misterul Maicii lui Isus încoronată ca regină a cerului și a pământului care își manifestă puterea prin comuniunea cu cei care sunt uniți de bobițele rozariului, cei care se regăsesc tot mai aproape de crucea lui Cristos.
După-amiază, ne-am recules la minunata grotă a Sfintei Fecioare și lângă calea crucii înălțată la izvoare unde, într-un peisaj magnific am luat prânzul și am petrecut clipe frumoase împreună cu cei din Săbăoani.
La final ne-am reîntâlnit cu părintele Toma, care a reconfirmat bucuria de a fi împreună în fața Reginei Sfântului Rozariu, afirmând că marea sa bucurie este să ne primească la sanctuarul din Săbăoani oricând cu mare drag, nu numai pe noi, un mic grup de pelerini, dar și pe toți credincioșii de oriunde în număr cât mai mare.
Îi mulțumim Mariei și părinților organizatori pentru că ne-au oferit posibilitatea să ne numărăm printre pelerinii săi!
Camelia Bejan
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
28 mai: Horlești: Pelerini la sanctuarul Reginei Sfântului Rozariu
lecturi: 8.