Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea conversează cu astronauții de la Stația spațială internațională pe orbită în jurul Pământului

Voi sunteți reprezentanții noștri

"Într-un anumit sens, voi sunteți reprezentanții noștri, conduceți, din partea omenirii, explorarea de noi spații și de noi posibilități pentru viitorul nostru, mergând dincolo de limitele existenței noastre zilnice". Asta a spus Papa adresându-se sâmbătă 21 mai 2011 astronauților de la Stația spațială internațională, cu care s-a contactat de la Sala dei Foconi din Palatul Apostolic. Cu Benedict al XVI-lea era directorul de zboruri umane și operațiuni al Agenției spațiale italiene, Enrico Saggese; și generalul de brigadă aeriană Giuseppe Bernardis, șef de stat major al aeronauticii militare italiene. Precedat de o introducere a Papei, colocviul istoric s-a împărțit în cinci întrebări adresate astronauților și respectivele lor răspunsuri. Publicăm în continuare o traducere a noastră.

Dragi astronauți,

Sunt foarte bucuros să am această oportunitate extraordinară de a conversa cu voi în timpul misiunii voastre. Sunt deosebit de recunoscător pentru faptul că pot vorbi cu un grup așa de numeros, dat fiind faptul că în acest moment sunt prezenți la Stațiunea spațială ambele echipaje.

Omenirea trăiește într-un timp de progres extrem de rapid în domeniul cunoștințelor științifice și al aplicațiilor tehnice. Într-un anumit sens, voi sunteți reprezentanții noștri, conduceți, din partea omenirii, explorarea de noi spații și de noi posibilități pentru viitorul nostru, mergând dincolo de limitele existenței noastre zilnice.

Noi toți admirăm cu adevărat curajul vostru, precum și disciplina și angajarea cu care v-ați pregătit pentru această misiune. Suntem siguri că sunteți inspirați de idealuri nobile și că intenționați să puneți la dispoziția întregii omeniri și a binelui comun rezultatele cercetărilor voastre și ale activităților voastre.

Deci, această convorbire îmi oferă oportunitatea de a exprima admirația mea personală și aprecierea mea față de voi și față de toți cei care colaborează pentru a face posibilă misiunea voastră, și de a uni încurajarea mea călduroasă, pentru ca misiunea să poată fi dusă la îndeplinire cu succes deplin.

Dar aceasta este o conversație, nu trebuie să vorbesc numai eu.

Sunt foarte curios să ascult de la voi experiențele voastre și reflecțiile voastre. Dacă nu vă deranjează, aș vrea să vă adresez câteva întrebări:

De la Stația Spațială voi aveți o perspectivă foarte diferită asupra Pământului. Voi survolați de multe ori pe zi diferitele continente și națiuni. Cred că pentru voi trebuie să fie evident faptul că noi toți trăim pe o unică planetă și că este absurd să luptăm între noi și să ne ucidem unii pe alții. Știu că soția lui Mark Kelly a fost victima unui grav atentat și sper că sănătatea ei continuă să se îmbunătățească. Atunci când voi contemplați Pământul de acolo de sus, vi se întâmplă să vă gândiți la modul în care națiunile și popoarele trăiesc împreună aici pe pământ, sau la modul în care știința poate să contribuie la cauza păcii?

"Mulțumesc pentru cuvintele gentile, Sanctitate, și mulțumesc - a răspuns americanul Mark Kelly - pentru că ați menționat-o pe soția mea Gabby. Este o întrebare foarte bună. Survolăm aproape tot pământul și nu se văd granițe, dar în același timp ne dăm seama că persoanele luptă unele împotriva altora și că există atâta violență în lume. De obicei persoanele luptă între ele pentru multe lucruri diferite, așa cum putem vedea acum în Orientul Mijlociu. De obicei oamenii luptă pentru resurse. Este interesant că pe pământ oamenii luptă pentru energie, în timp ce în spațiu utilizăm energia solară și baterii cu combustibil. Știința și tehnologia pe care o punem în stația spațială folosește pentru a dezvolta o capacitate de energie solară pentru a ne furniza o cantitate de energie nelimitată. Dacă s-ar reuși să se adopte tehnologii asemănătoare pe pământ, probabil am putea reduce un pic violența aceea".

Una din temele asupra cărora revin des în discursurile mele este aceea a responsabilității pe care o avem cu toții pentru viitorul planetei noastre. Amintesc de riscurile serioase care se prospectează pentru ambient și pentru supraviețuirea generațiilor viitoare. Oamenii de știință ne spun că trebuie să fim vigilenți și, dintr-un punct de vedere etic, trebuie la fel să dezvoltăm conștiința noastră. Din punctul vostru extraordinar de observație cum vedeți situația pe Pământ? Vedeți semne sau fenomene față de care trebuie să acordăm atenție mai mare?

"Sanctitate, este cu adevărat - a fost al doilea răspuns al lui Ron Garan, american - un punct de observație privilegiat. Este o mare onoare să vorbim cu dumneavoastră și aveți dreptate că de aici de sus ne bucurăm de un extraordinar punct de observație. Pe de o parte putem vedea planeta noastră cât de este de indescriptibil de frumoasă, pe de altă parte putem înțelege cât este de extrem de fragilă. Atmosfera, de exemplu, dacă este văzută din spațiu este subțire ca o foiță. Și ne face să reflectăm la faptul că acest strat atât de subțire este ceea ce separă orice ființă vie de golul din spațiu și este tot ceea ce ne protejează. Ni se pare incredibil să observăm pământul care este suspendat în întunericul spațiului și să ne gândim că noi suntem aici împreună, călătorind prin univers în această oază frumoasă și fragilă. Și ne umple de speranță să ne gândim că noi toți la bordul acestei incredibile stații pe orbită, construită grație parteneriatului internațional al multor națiuni, îndeplinim această surprinzătoare activitate. Acest lucru demonstrează că lucrând împreună și cooperând, putem să depășim multe din problemele planetei noastră și să rezolvăm multe din provocările pe care locuitorii săi trebuie să le înfrunte. Și este un loc foarte frumos pentru a lucra și a observa lucrarea noastră foarte frumoasă".

Experiența pe care o aveți acum este extraordinară și foarte importantă, chiar dacă la sfârșit va trebui să vă întoarceți jos pe acest pământ ca noi toți. Atunci când vă veți întoarce, veți fi foarte admirați și tratați ca eroi care vorbesc și acționează cu autoritate. Veți fi invitați să povestiți experiențele voastre. Care vor fi mesajele cele mai importante pe care veți vrea să le transmiteți, în special tinerilor, care vor trăi într-o lume profund influențată de experiențele și descoperirile voastre?

"Sanctitate, așa cum au spus colegii mei, putem privi în jos și vedea frumoasa noastră planetă, care a fost creată de Dumnezeu - a fost răspunsul lui Mike Finchke, american - și este planeta cea mai frumoasă din întregul sistem solar. Totuși, dacă privim în sus putem vedea restul universului. Și restul universului este acolo pentru noi ca să-l explorăm. Stația Spațială Internațională este numai un simbol, un exemplu a ceea ce pot să facă ființele umane atunci când lucrează împreună în mod constructiv. Deci, unul din cele mai importante mesaje ale noastre este acela să facem cunoscut fiilor planetei, să facem cunoscut tinerilor, că există un întreg univers pentru noi ca să fie explorat și dacă ne angajăm împreună nu este nimic ce nu reușim să facem".

Explorarea spațiului este o aventură științifică fascinantă. Știu că ați fost ocupați cu instalarea de noi instrumente pentru cercetarea științifică ulterioară și studierea radiațiilor care vin din spațiile cele mai îndepărtate. Însă cred că e vorba și de o aventură a spiritului uman, un stimulent foarte puternic de a reflecta asupra originilor și asupra destinului universului și umanității. Cei care cred adesea își îndreaptă privirea în sus spre spațiile neîngrădite ale cerurilor și, meditând despre Cel care a creat toate acestea, sunt uimiți de misterul măreției sale. Pentru acest motiv medalia pe care am încredințat-o lui Roberto (Vittori), ca semn al participării mele la misiunea voastră, reprezintă creația omului, așa cum a pictat-o Michelangelo pe bolta din Capela Sixtină. În mijlocul muncii și cercetării voastre intense, vi se întâmplă vreodată să vă opriți și să aveți asemenea gânduri, eventual și pentru a adresa o rugăciune Creatorului? Sau vă va fi mai ușor să reflectați asupra acestor teme odată întorși pe Pământ?

"Sanctitate, munca de astronaut - a spus Vittori - este foarte intensă. Avem cu toții posibilitatea de a privi afară. Atunci când vine noaptea putem privi în jos, spre planeta noastră, planeta albastră. Este foarte frumoasă. Albastrul este culoarea planetei noastre, albastru este culoarea cerului, albastru este culoarea aeronauticii italiene, care mi-a dat oportunitatea de a mă uni cu Agenția Spațială Europeană. Am reușit să vedem frumusețea tridimensională a planetei noastre. Mă rog pentru mine, pentru familiile noastre, pentru viitorul nostru. Am luat cu mine această medalie pentru a demonstra lipsa gravitației. Vă mulțumesc pentru această oportunitate, și acum o voi flutura spre colegul și prietenul meu Paolo. Am luat-o cu mine în spațiu și o voi duce înapoi jos pentru a v-o da dumneavoastră".

Ultima mea întrebare este pentru Paolo (Nespoli). Dragă Paolo, știu că zilele trecute mama ta te-a lăsat și atunci când peste câteva zile te vei întoarce acasă nu o vei mai găsi așteptându-te. Cu toții suntem aproape de tine, și eu m-am rugat pentru ea... Cum ai trăit acest timp de durere? În Stațiunea voastră vă simțiți departe și izolați și îndurați un sentiment de separare, sau vă simțiți uniți între voi și inserați într-o comunitate care vă însoțește cu atenție și iubire?

"Sfinte Părinte - a răspuns Nespoli - am simțit rugăciunile dumneavoastră, rugăciunile voastre ajung până aici sus: este adevărat, suntem în afara acestei lumi, ne rotim în jurul Pământului și avem un punct în avantaj pentru a privi Pământul și pentru a simți tot ceea ce este în jurul nostru. Colegii mei aici, la bordul Stației - Dmitry, Kelly, Ron, Alexander și Andrei - au fost aproape de mine în acest moment important pentru mine, foarte intens, așa cum frații mei, surorile mele, mătușile mele, verișorii mei, rudele mele au fost aproape de mama mea în ultimele momente. Sunt recunoscător pentru toate acestea. M-am simțit departe, dar și foarte aproape, și cu siguranță gândul de a vă simți pe voi toți aproape de mine, uniți în acest moment, a fost de ușurare extremă. Mulțumesc și Agenției Spațiale Europene și Agenției Spațiale Americane care au pus la dispoziție resursele pentru ca eu să pot vorbi cu ea în ultimele momente".

La sfârșit, Benedict al XVI-lea a dorit succes deplin misiunii și a împărțit binecuvântarea apostolică.

Dragi astronauți,

Vă mulțumesc din inimă pentru această foarte frumoasă oportunitate de întâlnire și dialog cu voi. M-ați ajutat pe mine și multe alte persoane să reflectăm împreună despre teme importante care se referă la viitorul omenirii. Vă transmit cele mai bune urări pentru munca voastră și pentru succesul marii voastre misiuni în slujba științei, a colaborării internaționale, a progresului autentic și în favoarea păcii în lume. Voi continua să vă urmăresc cu gândul și rugăciunea și din inimă vă împart Binecuvântarea Apostolică.

(După L'Osservatore Romano, 22 mai 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat