|
|
Anul pastoral 2024‑2025
|
|
|
Sinod 2021-2024
|
|
|
În Dieceza de Iași
|
|
|
Librărie on-line |
comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală |
|
|
|
|
|
Destăinuirile secretarului fidel al lui Ioan Paul al II-lea
Întâlnire cu cardinalul Stanislaw Dziwisz
de Chiara Santomiero
Cardinalul Stanislaw Dziwisz este actualul arhiepiscop de Cracovia, însă până acum toți îl cunoșteau ca secretarul personal al lui Ioan Paul al II-lea, funcție pe care a avut-o timp de 40 de ani, adică de când Karol Wojtyla a fost numit la conducerea diecezei sale. În acest interviu, care se poate vedea în întregime pe situl aleteia.org, cardinalul explică secretul noului fericit.
Cum l-ați cunoscut pe Ioan Paul al II-lea?
L-am cunoscut ca profesor în seminar și el, ca episcop auxiliar de Cracovia, m-a hirotonit preot. Nu mi-aș fi imaginat vreodată ce avea să urmeze în continuare. Mi-a spus numai: "Veniți să mă ajutați". "Când?", i-am răspuns eu care nu mă așteptam la această cerere de la el. "Astăzi", a răspuns el. "Voi veni mâine", am replicat eu. Așa a început angajarea mea alături de Wojtyla, fără multe discursuri, fără acorduri specifice.
Cum ați descrie personalitatea lui?
Papa era foarte gentil, dar ferm: el conducea situațiile, până în ultima zi a vieții sale. Cu delicatețe, dar cu fermitate. Nu reacționa în mod emotiv: aceasta este marea lui forță. În timpul călătoriei în Chile a lui Pinochet, de exemplu, când Liturghia a fost pe punctul de a fi întreruptă din cauza unor dezordini și poliția dictatorului a intervenit cu gaze lacrimogene, papa a fost unicul care a rămas pe scenă, nu s-a mișcat. A menținut fermitatea și în privința războiului din Golf, singur împotriva tuturor: nu se rezolvă problemele cu războiul, afirma el. Nu se unea cu nici o putere civilă. Regimul sovietic se temea de el - nu știa cum să anunțe alegerea lui ca pontif -, pentru că el îi elibera pe oameni de frică: "Nu vă fie teamă" este codul secret al pontificatului său. Polemicile din aceste zile referitoare la o presupusă tăcere a lui în privința părintelui Marciel, fondatorul Legionarilor lui Cristos după aceea condamnat de Benedict al XVI-lea, vin din ambiente ostile lui. Nu condamna persoanele fără judecată, dar era foarte ferm.
Toți cei care l-au cunoscut de aproape pe Ioan Paul al II-lea atestă capacitatea lui extraordinară de a se cufunda în rugăciune: este adevărat?
Mă întreabă: câte ore se ruga papa? Câte rozarii spunea pe zi? Eu răspund că el se ruga cu toată viața sa. Purta mereu rozariul cu el, dar mai ales el era unit cu Dumnezeu, om al lui Dumnezeu, cufundat în Dumnezeu. Chiar dacă oamenii nu știau, el se ruga mereu pentru persoanele care veneau pentru un colocviu. Toată ziua era ritmată de rugăciune și de meditație și termina mereu cu binecuvântarea orașului său, Roma. Mereu, când încă putea umbla, el mergea la fereastră; la sfârșit, când era foarte slăbit, cerea "ridicați-mă" pentru a vedea iar orașul Roma și a-l binecuvânta. Acesta era mereu ultimul gest de fiecare zi: să binecuvânteze poporul din Roma, dieceza sa. Era conștient că este papă deoarece era episcop de Roma și pentru aceasta a voit să viziteze toate parohiile din oraș.
Este adevărat că papa păstra în genuflexorul său intenții de rugăciune care proveneau din toată lumea?
Da, pentru că Sfântul Părinte le lua una câte una, în timpul rugăciunii sale, și le prezenta Domnului. El ne-a învățat să le transcriem din scrisorile care soseau pentru a le putea aduna împreună: am învățat de la el să respectăm orice cerere și să nu neglijăm nici una. Astăzi cererile de rugăciune ajung la Curia din Cracovia și facem același lucru: le transcriem și le anunțăm în rugăciunea credincioșilor, cerând Sfântului Părinte să mijlocească la Dumnezeu.
Ioan Paul al II-lea în timpul pontificatului său a creat mai mulți sfinți decât toți ceilalți papi împreună: pentru ce simțea o așa de mare necesitate de a indica martori pentru viața oamenilor?
Voia să împlinească voința Conciliului. Conciliul a spus că trebuie facilitate toate procesele, mai ales pentru candidații la cinstea altarelor din țările depărtate de Roma, pentru că înainte aceștia erau în mod normal fondatori de congregații sau episcopi și oricum, în prevalență, din spațiul european. Papa a văzut necesitatea de a da și celorlalte țări posibilitatea de a avea sfinți și fericiți, împlinind astfel voința Conciliului. Sfinții sunt importanți pentru viața Bisericii locale, dar și pentru națiuni sunt niște călăuze sigure. Sfântul Părinte intuia necesitatea de a da exemple pentru lumea de astăzi. Când viața este mai puțin sfântă, vin sfinții: așa a fost în istoria Bisericii și a omenirii. El citea semnele timpurilor: atunci când viața este mai secularizată, devine mai necesar să se dea exemple de sfințenie.
Ce învățătură a voit să dea Ioan Paul al II-lea cu suferința sa adusă în fața ochilor lumii?
El spunea mereu că Isus Cristos a răscumpărat lumea cu suferința sa, prin cruce, și a demonstrat că și suferința în viața omului are un sens profund. Pentru aceasta papa primea suferința și nu se plângea niciodată și nu ascundea nici slăbiciunile sale, bolile sale. Astfel dădea forță oamenilor care suferă. A-l vedea pe papa așa de bolnav, slab, care oferea totul lui Isus Cristos, pentru lume, devenea un mijloc de apostolat profund, convingător. Prin suferință și chiar prin moarte. Am citit că moartea sa a fost cea mai importantă enciclică pe care el a scris-o.
Noua evanghelizare este o expresie creată de Ioan Paul al II-lea; acum există un consiliu pontifical dedicat promovării sale și chiar Centrul "Ioan Paul al II-lea" care se ridică la Cracovia vrea să fie un stimulent în această direcție: ce înțelegem prin noua evanghelizare?
Noua evanghelizare era programul pastoral al lui Ioan Paul al II-lea. El nu numai că proclama necesitatea unei noi evanghelizări, ci o realiza de fapt cu tinerii sau prezentând unele tematici cum ar fi apărarea vieții. Obiectivul este de a da un nou impuls vieții spirituale prin Sfânta Scriptură și evanghelie. A ne întoarce la rădăcinile credinței noastre, pentru că a văzut că lumea s-a îndepărtat de rădăcinile, de izvoarele credinței. A ne întoarce la izvoare și, pentru cei care încă nu l-au cunoscut, a-l proclama pe Isus Cristos, a anunța vestea cea bună.
Pentru ce ați decis să construiți o nouă instituție dedicată lui Ioan Paul al II-lea?
Va avea ca moto una dintre frazele cele mai importante ale pontificatului: "Nu vă fie teamă", cuvintele citate la Liturghia de început al slujirii sale papale. Oficial proiectul a fost inaugurat de mine la 2 ianuarie 2006; intenționăm să promovăm spiritualitatea Sfântului Părinte și cultura pe care el a reprezentat-o prin cursuri de spiritualitate, de formare pentru studiul operelor sale și al tuturor discursurilor sale. În centru va fi un muzeu dedicat vieții și activității papei și o casă destinată întâlnirilor pentru tineri, precum și o structură pentru voluntariat. Va găzdui și o casă pentru pelerinii care vor veni la Cracovia pentru a reparcurge urmele lui Ioan Paul al II-lea. În criptă, sub biserica din acest centru, vom păstra câteva relicve ale fericitului. Îndeosebi reverenda pe care o purta în ziua atentatului - 13 mai 1981 - cu găurile de la gloanțe și petele de sânge. Vom pune și o fiolă cu sângele lui Ioan Paul al II-lea luat de medici pentru examenele clinice în ultima zi a vieții sale. Navarro-Valls mi-a sugerat să cer de la medici un pic din sângele papei. Eu am făcut asta și medicii mi-au lăsat o fiolă în care sângele este încă perfect lichid. Cred că au amestecat vreo substanță chimică în așa fel încât să-l păstreze mult timp.
Papa iubea profund țara sa: există un mesaj pe care-l lasă, îndeosebi Poloniei?
El era păstorul întregii Biserici. Tot ceea ce spunea în Polonia era valabil pentru toți. În același mod ceea ce învăța în afară era valabil pentru Polonia. El își iubea patria, dar slujea toată Biserica și răspundea întregii omeniri. Era un om care își iubea patria, dar nu era un naționalist, ci un om foarte deschis, conștient de angajarea pentru care Dumnezeu l-a chemat. Desigur, pentru polonezi învățătura lui constituie o moștenire mai prețioasă, pentru că provine de la un om care era aproape, care era iubit și stimat. Sunt convins că mijlocirea lui va ști să ajute națiunea poloneză să rezolve dificultățile sale după voința lui Dumnezeu.
Unele voci adunate dintre credincioși vorbesc despre minuni atribuite lui Ioan Paul al II-lea când era încă în viață: ce părere aveți?
În Polonia mulți îl numesc pe Ioan Paul al II-lea cudotwórca, care se poate traduce prin "făcător de minuni", pentru că atribuie Sfântului Părinte o deosebită putere de mijlocire. Și papa știa despre acest lucru, dar n-a voit să vorbească niciodată. Celui care îi mulțumea că l-a vindecat, Sfântul Părinte răspundea: "Domnul e cel care face minuni, nu omul". Am adunat și continuăm să adunăm mărturii în acest sens despre care avem o amplă documentație. Totuși și eu, așa cum a făcut deja Ioan Paul al II-lea, le răspund tuturor că minunile au loc prin lucrarea lui Dumnezeu și grație credinței fiecărei persoane cu care se cere harul. De exemplu, avem mărturia unei femei bolnave de tumoare la creier care i-a cerut Sfântului Părinte să se roage pentru ea. El i-a impus mâinile cerându-i să se roage împreună milostivirii divine, față de care Wojtyla era foarte evlavios. După câtva timp femeia s-a întors pentru a spune că s-a vindecat.
Cum priviți astăzi la Ioan Paul al II-lea?
Este mereu prezent în rugăciunea mea și sunt convins că este aproape de mine și mă ajută. Îmi dau seama că am nevoie să-l descopăr din nou. Să-l descopăr și poate să-l iubesc și mai mult. Era un om cu o mare bogăție spirituală pe care rar o dezvăluia, dar pe care oamenii o intuiau că este înlăuntrul lui. Astăzi trebuie din nou să descopăr această profunzime spirituală și chiar intelectuală. Îl stimam ca părinte și acum îl stimez ca părinte și ca fericit.
(După Zenit, 1 mai 2011)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 20.
|
|
|
|
Caută pe site |
|
|
Biblia on-line |
|
|
Centrul Misionar Diecezan |
|
|
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta" |
|
|
|
|
|