Roman (ACT): L-am însoțit pe Cristos pe drumul crucii
În Duminica Floriilor (17 aprilie 2011), după o traditie sănătoasă și plină de credință, tinerii din zona Roman, împreună cu mulți copii și adulți din satul Săbăoani și din împrejurimi, s-au întâlnit la capela din Izvoarele (Răchiteni), la ora 14.00, pentru a se uni în rugăciune prin devoțiunea Căii Sfintei Cruci.
O zi binecuvântată, o zi frumoasă, ce a adunat aproximativ 350 de tineri din 9 parohii din jurul Romanului: Răchiteni, Adjudeni, Butea, Gherăiești, Săbăoani, Roman "Fericitul Ieremia Valahul", Roman "Sfânta Tereza Roman", Roman "Isus Bunul Păstor" și Pildești.
Înainte de a începe Calea Sfintei Cruci, fiecare parohie a oferit celorlalte parohii participante câte un simbol, un mic cadou de suflet cu ocazia apropierii sărbătorii Învierii Domnului Cristos.
Deoarece în acest an, Sfântul Părinte, de fericită amintire, Ioan Paul al II-lea va fi beatificat la 1 mai, pr. Iulian Roca, asistent spiritual al tinerilor din zona Roman, a propus spre rugăciune și meditație, pe lângă scenele pătimirii lui Cristos pe drumul Calvarului, și scene din viața lui Ioan Paul al II-lea.
După cântecul de început, La picioarele crucii, pr. Iulian a rostit rugăciunea de început, invitând pe toți participanții să privească cu credință spre pătimirea Mântuitorului: Azi când în jurul nostru oamenii suferă și mor, prin ei și prin suferința lor, tot Cristos este acela care se jerfește pentru mântuirea lumii, deoarece Calea Crucii este calea vieții, iar noi, tinerii, nu trebuie să uităm niciodată acest lucru. De aceea, Doamne Isuse Cristoase, dorim ca aici să ne rugăm împreună și să medităm mai profund calea vieții noastre, urmând Calea Crucii. Dorim să ne oprim, să medităm și să ne rugăm în fața acestor stațiuni pentru a-ți cere puterea de a fi mai buni și a ne ajuta în urmarea vocației noastre: aceea de a fi tineri creștini ai acestui timp.
La fiecare statiune, un tânăr a citat câte un pasaj din Sfânta Scriptură, iar meditațiile au fost citite de câte unul sau doi reprezentanți din fiecare parohie.
Cred că gândul tuturor celor care au participat la acest moment de interiorizare a credinței și a ceea ce a făcut Dumnezeu pentru noi pe drumul Calvarului, a fost acesta: privim la cruce și mintea se îndreaptă spre el, Cristos pironit pe cruce, spre Cristos răstignit, biciuit, și dorim ca luminați fiind de el, să înțelegem ce reprezintă crucea. Desigur, știm că alături de Maria, mama lui dar și a noastră, cea pe care am invocat-o la sfârșitul fiecărei stațiuni, vom înțelege cel mai bine lecția de pedagogie divină oferită spre edificarea noastră.
Acolo, sub Cruce, împreună cu Cristos, am înțeles mai bine că jertfa Crucii este compendiul vieții lui Isus, este centrul vieții Bisericii și esența vieții creștine.
La sfârșitul acestei Căi a Sfintei Cruci s-a intonat cântecul Ce minune va fi, cu speranța că și noi vom fi aleșii, apostolii Domnului, dacă vom împlini cuvântul său: Dacă vrea cineva să vină după mine, să se lepede de sine să-și ia Crucea și să mă urmeze, și ne vom bucura împreună cu el la ospățul său ceresc.
Doamne Isuse, cu umilință, îți mulțumim pentru lumina și harurile primite în această zi .
Bianca Balint
lecturi: 22.