Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pe "urmele" Preasfintei Fecioare Maria

În perioada 25 martie - 4 aprilie 2011, un grup de pelerini, însoțiți de pr. Alois Moraru și coordonați de prof. Vicențiu Ciocan, de la Agenția "Perfect Travel" din Roman, au căutat să descopere mai multe locuri unde a apărut Preasfânta Fecioară Maria în decursul secolelor.

Interesul pelerinilor a fost mare întrucât traseul propus a inclus aproape 70% dintre locurile unde Biserica a admis că au fost cu adevărat apariții ale Preasfintei Fecioare Maria, localități ce se află astăzi în Franța și Belgia. Nedumerirea pelerinilor a fost de ce Biserica din cele peste 1800 de apariții consemnate a recunoscut doar 12, ultima aprobare fiind dată la 4 mai 2008: aparițiile de la Laus, în Alpii francezi. Astfel, am constatat că aceste apariții mariane constituie un subiect mereu actual și care trezește întotdeauna un viu interes în persoane de orice condiție socială, culturală sau religie. Aparițiile Preasfintei Fecioare Maria sunt un dar prețios pentru credință și o adevărată provocare pentru rațiune, fapt constatat și la grupul nostru de pelerini.

După drumul de la Roman la București și din Micul Paris la Paris - Beauvais, am vizitat catedrala "Saint-Pierre" din Beauvais, numită și catedrala neterminată sau catedrala nefericirii. A urmat apoi drumul spre Paris, unde am celebrat sfânta Liturghie în biserica "Medalia Miraculoasă", a Fiicelor Carității, de pe strada du Bac.

Ziua a doua a pelerinajului a fost petrecută în Belgia, unde am vizitat și ne-am rugat în sanctuarele din Beauraing și Banneux. Pe drum, am vizitat și câteva orașe celebre prin operele de artă și bisericile construite în ele, precum Reims și Lille.

Duminică, 27 martie, a început itinerarul în nord-vestul Franței, unde am putut vizita și reflecta în multe obiective religioase din Amiens - unde este cea mai înaltă catedrală din Franța, Rouen și Lisieux.

În următoarea zi, după ce am celebrat sfânta Liturghie în mănăstirea carmelitană din Lisieux și ne-am rugat în bazilica închinată sfintei Tereza a Pruncului Isus și a Sfintei Fețe, am plecat spre Dozule, unde am avut un program special, împreună cu mii de pelerini veniți din întreaga lume, în ziua stabilită pentru comemorarea aparițiilor legate de Crucea glorioasă. Seara am vizitat celebrul loc turistic Mont Saint Michel, din Golful Saint Malo al Mării Mânecii.

Ziua de marți, 29 mărțișor, a fost presărată cu numeroase momente înălțătoare, mai ales vizitarea sanctuarului din Pontmain, unde am avut pregătit un frumos program spiritual, și a catedralei din Chartres.

În cea de-a șasea zi a pelerinajului, am derulat un program spiritual în sanctuarul din Pellevoisin, din Dieceza de Bourges, biserică în care mai mulți pelerini au dorit să primească scapularul în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus. Apoi, după un periplu de aproximativ 600 de kilometri, vizitând și privind multe din orașele din centrul și sudul Franței, am ajuns la Lourdes, unde am derulat un program complex de două zile: sfânta Liturghie la grota aparițiilor și în capela "Sfânta Ana", recitarea Rozariului, Calea sfintei Cruci, urmărirea unui material video despre aparițiile din anul 1858, baie în apa de la izvorul sfințit, adorație la preasfântul sacrament, vizitarea bisericii subterane, a criptei și a bazilicilor, urmarea traseului jubiliar din anul 2008, ore de rugăciune particulară etc.

În seara zilei a opta, după ce am vizitat mai multe orașe din sud-estul Franței, am ajuns la sanctuarul din Laus, în Alpii francezi, unde am participat la programul de seară al mănăstirii.

În zorii zilei care a urmat am ajuns în sanctuarul din La Salette, la 1840 metri altitudine, unde am celebrat sfânta Liturghie și am meditat Calea sfintei cruci. Deși am fi dorit să rămânem toată ziua în complexul de acolo, a trebuit să plecăm întrucât aveam planificat un drum lung, dar frumos, spre orașul luminilor - Paris, pe care l-am admirat după lăsarea întunericului.

Ziua a zecea a pelerinajului a suscitat o emoție aparte, întrucât am participat activ la sfânta Liturghie solemnă din catedrala "Sacre Coeur", unde am putut organiza un moment de adorație în limba română, chiar în anul în care se celebrează jubileul a 125 de ani de adorație continuă. După-amiază am vizitat numeroase obiective culturale și religioase: catedrala "Notre Dame", catedrala "Madeleine", Opera, Piața "De la Concorde", Champs-Élysées, Arcul de Triumf, Turnul Eiffel, Palatul "De Chaillot", fluviul Sena, Palatul "Louvre", Grădinile Tuileries, Palatul Congresului și multe alte minunății ale creației.

Ultima zi a pelerinajului s-a derulat pe traseul Paris-Beauvais - București - Roman.

Pe parcursul acestor zile, citind istoricul și conținutul mesajelor transmise de Dumnezeu ființelor alese să le prezinte întregii omeniri am înțeles care a fost dorința Preasfintei Fecioare Maria în toate aparițiile ei: să ne readucă la iubirea lui Cristos, la credința în învățăturile transmise de Mireasa sa - Biserica, și mai ales la observarea poruncilor lui Dumnezeu.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat