Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii din pelerinajul de Florii în Țara Sfântă

În perioada 13-21 aprilie 2011, s-a desfășurat pelerinajul diecezan în Țara Sfântă, denumit "de Florii", pe urmele lui Isus și ale Mariei. Cu această ocazie, 51 de pelerini au avut posibilitatea sa trăiască momente de adevărata reînnoire spirituală și de vizitare a locurilor sfinte. Impresiile trăite cu această ocazie ne sunt împărtășite de o participantă la acest pelerinaj.

Deși picioarele mi s-au oprit, pentru că mă dor, imaginile și trăirile din Țara Sfântă nu contenesc să-mi alerge prin întreaga mea ființă. Încep relatarea mea prin a vă spune că în urmă cu câteva zile, m-am întors din Țara Sfântă, de pe urmele lui Isus și ale Mariei. Am avut șansa să iau parte la un pelerinaj pe Pământul Făgăduinței, iar un pelerinaj nu presupune vizitarea atracțiilor turistice ale acestei zone exotice și destindere prin amuzament, ci reprezintă trezirea unor sentimente adânci de dragoste și compasiune față de Mântuitor, prin rugăciune intensă, comunicare cu Dumnezeu și reculegere, înconjurați de atmosfera stâncilor reci și tăcute, care parcă încercau să-mi comunice, prin vibrația energiilor transmise, minunea la care au luat parte în urma cu 2000 de ani.

E adevărat că pentru mine locurile sfinte nu reprezintă o noutate, pentru ca și în urmă cu 11 ani le-am vizitat, însa eram un copil atunci, preocupat mai mult de carioci și desene decât de esențial.

Pelerinajul nostru a început cu Nașterea Domnului, a continuat cu incursiuni în locurile în care El a trăit și s-a încheiat cu moartea sa, comemorând între timp cele mai importante dintre cele șapte sacramente instituite de Isus Cristos: Botezul, Sfânta Euharistie, Spovada, Preoția și Căsătoria. Cu programul în mână, o harta, o șapcă, multă apă și un ghid al pelerinului, am călcat pe urmele lui Isus și ale Mariei, de altfel și denumirea pelerinajului nostru.

În prima zi, am vizitat Grota Nașterii Domnului sau Biserica Nativității. Cea mai veche și originală biserică din Țara Sfântă se află în partea de răsărit a orașului Betleem, la 8 km de Ierusalim. Intrarea pe ușa, foarte joasă, numită sugestiv Ușa Umilinței, amintește creștinilor că ei sunt acolo doar oaspeți și că trebuie să se încline în fața adevăraților stăpâni, totodată împiedicând ca, în trecut, oamenii să intre acolo călare pe cai. Loc de rugă și de bucurie, lăcașul a reprezentat, secole de-a rândul, loc de refugiu pentru cei aflați în impas. Au urmat apoi vizite spre Câmpul Păstorilor (Bet Sahour), locul în care Îngerul a vestit nașterea celui Preaînalt, Biserica Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cea a vizitei Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta, conchizând cu vizita la Zidul Plângerii (Kotel sau Zidul de Vest), un loc iubit de evreii din întreaga lume și ticsit cu bilețele cu rugăminți, înfipte de credincioși între pietrele lui masive, ce reprezintă o rămășiță a zidului ce susținea vechiul templu construit de Solomon, situat la intersecția celor trei mari religii: creștină, musulmană și evreiască. Ca să risipim odată pentru totdeauna misterul legănatului corporal al evreilor în timpul rugăciunii, se pare că ei fac doar o mișcare rapidă de aplecare înspre față, pentru a implica și corpul la rugăciune, precum și pentru a nu adormi în timpul rugăciunilor.

Cea de-a doua și a treia zi au fost rezervate Căii Crucii, pe străduțele întortocheate ale cetății Ierusalimului, așa-numita Via Dolorosa. Fie că a fost vorba de Biserica Flagelării, fie că a fost Capela Condamnării sau Bazilica Sfântului Mormânt, toate au avut o puternică încărcătură spirituală, mai mult dureroasă, decât informativă. Deși învăluite în mozaicuri deosebite sau vitralii de o mare valoare, aceste biserici nu reușesc să șteargă pelerinului din minte chinurile inimaginabile, trăite de Isus. Interesantă este istoria locului răstignirii lui Isus: dealul Golgota. În traducere, Golgota înseamnă "căpățână", denumită astfel, deoarece aici, se spune că a fost îngropat primul om, adică Adam. Se spune că, atunci când stânca, pe care Isus era răstignit, s-a fisurat, tot sângele care s-a scurs de pe trupul Mântuitorului, a ajuns pe fruntea lui Adam, curățându-l astfel de păcatul originar.

Ca orice pelerin, am dus crucea pe umeri pe acele străduțe întortocheate și încărcate cu tarabe ispititoare, am meditat la fiecare din cele 14 stațiuni și ne-am încărcat inimile. Au fost multe locuri legate de Țara Sfântă, prin care am trecut și, deși mi le amintesc, nu știu cine ar avea răbdarea să citească povestea fiecăruia, precum Mormântul lui Lazar, Biserica "Cina cea de Taina" (Cenacol), cea a Adormirii Maicii Domnului, cea în care Isus a plâns, în care s-a schimbat la față, a Fericirilor, a înmulțirii pâinilor și peștilor sau Grădina Ghetsemani (sau "presa de ulei"), locul în care Isus a transpirat sânge.

Duminica Floriilor a fost una de neuitat. Procesiunea de Florii, care a început la Betfaghe și s-a terminat la Biserica Sfânta Ana, de lângă Poarta Leilor - poarta pe care a intrat Isus, călare pe un măgăruș și întâmpinat cu ramuri de palmier - a adunat zeci de mii de credincioși din lumea întreagă, de toate culorile și de toate culturile, care au făcut din acel drum parcurs pe jos, prin cântecele și bucuria lor, o zi marcantă.

În următoarele zile am vizitat Nazaretul. Biserica Bunei Vestiri este cea mai mare, ca dimensiuni, din întregul Orient Mijlociu. Acolo, am trăit o seară de neuitat, în care am recitat Sfântul Rozariu în mai multe limbi, corul a fost splendid și toți participanții s-au reîntors acasă cu alt tonus. Am avut ocazia de a vizita și Biserica Ortodoxă a Sfântului Arhanghel Gabriel, înăuntrul căreia se află Izvorul Maicii Domnului, cu referire la care unele scrieri spun următoarele: "Ea a luat vasul pentru apă și a ieșit să îl umple de la izvor. În acel moment, o voce s-a auzit spunându-i: «Bucură-te, căci ai aflat har. Domnul este cu tine, cea binecuvântată între femei»". Aceasta a fost pictată de către doi frați din Suceava, ceea ce reprezintă o onoare și o bucurie pentru orice pelerin din țara noastră.

Am avut și experiențe mai inedite, precum reînnoirea promisiunilor matrimoniale la Biserica Nunții din Cana sau a celor baptismale, în Râul Iordan. Ne-am mai și destins, normal. Să nu vă închipuiți că am fost torturați cu rugăciuni: Părinții noștri spirituali însoțitori, Mihai și Cristian, au făcut din călătoria noastră petrecută în autocar o adevărată plăcere. Parcă nici n-ai crede că niște oameni atât de serioși și pioși pot face o atmosferă atât plăcută. Și pe lângă toate acestea, ne-am bucurat și de Paștele evreiesc - Pesah - și de pâinea lor nedospită, pe care am primit-o în dar. Despre Tel Aviv ("colina primăverii"), ultima noastră poposire, n-am prea multe de povestit. Al doilea oraș ca mărime, după Ierusalim, este un oraș exotic, cu o cultură urbana bine înrădăcinată - un oraș care nu doarme niciodată. Pare un oraș total desprins din peisajul religios, în care civilizația domină și banii circulă.

Pentru mine, cele mai sfâșietoare locuri au fost temnița lui Isus și Pustiul Iudeii. Sunt locuri în care poți medita, dar care te încremenesc pentru câteva momente. Inima începe să-ți bată cu putere și primul instinct este să fugi și să nu te mai întorci acolo niciodată. Sunt cu adevărat locuri care te provoacă să privești spre propria viață, să intri în adâncul sufletului, și să-ți reînnoiești viața spirituală.

Ar fi multe de rememorat, dar mintea și memoriile mele sunt încă încurcate parcă cu ghem de lână, și este nevoie de timp pentru a reflecta la cele trăite, însă închei prin a vă încuraja să vă gândiți la Țara Sfântă așa cum au făcut-o în trecut, dar și astăzi, evreii, când se gândesc la Ierusalim, pe care îl privesc ca locul cel mai sfânt de pe pământ. Până la sfârșitul zilelor noastre, trebuie să vizităm măcar o data leagănul religiei și credinței noastre, patria credinței noastre, Țara Sfântă.

Mirela Cristina Iacob


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat