Un semnal clar
Scrisoare apel pentru creștinii persecutați
O scrisoare către baroneasa Catherine Ashton, Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene, pentru a cere ca "problema apărării libertății religioase a creștinilor în lume să fie introdusă pe ordinea de zi a întâlnirii miniștrilor de externe din UE, programată pentru data de 21 februarie 2011. Scrisoarea a fost trimisă de Bisericile din Europa de diferite tradiții creștine (catolică, ortodoxe, protestante, anglicane și vetero-catolice) la încheierea întâlnirii anuale a Comitetului Unit al CCEE (Consiliul Conferințelor Episcopale Europene) și KEK (Conferința Bisericilor din Europa), care s-a desfășurat la Belgrad între 18-20 februarie 2011, având ca temă contribuția creștinilor la identitatea națională și la integrarea europeană.
Creștinii persecutați. La întâlnirea de la Belgrad, reprezentanții Bisericilor din Europa au vorbit și despre libertatea religioasă afirmând că ea "reprezintă un drept și o valoare pe care orice societate democratică ar trebui să fie gata să o apere și să o promoveze". În acest spirit, membrii Comitetului Unit au decis să redacteze și să trimită o scrisoare baronesei Catherine Ashton în care au cerut ca "să fie oferit și un semnal clar referitor la deciziile cu privire la politicile comune care să demonstreze angajarea Uniunii Europene în apărarea libertății religioase pentru credincioșii din toate religiile în toată lumea". "Referința la persecuția creștinilor, a cărei urgență apare evidentă în fața recentelor evenimente (îndeosebi în Orientul Mijlociu și în Irak) - scriu responsabilii Bisericilor creștine din Europa - nu poate să fie uitată sau îngropată de politici abstracte și neconcludente. Țările occidentale care au raporturi speciale cu zone în care este atestată persecuția ar trebui să demonstreze angajarea lor concretă în apărarea celor care sunt persecutați din cauza credinței, de oricare credință ar fi vorba". Dedicată temei contribuției creștinilor la identitatea națională și la integrarea europeană, la întâlnire - se citește în comunicat - "a reieșit convingerea că orice ființă umană este înzestrată cu o demnitate care nu este negociabilă. Această demnitate îi derivă din faptul că a fost creată după imaginea lui Dumnezeu, care este ea însăși o comuniune de Persoane". "De aceea, persoana umană nu este limitată la dimensiunea individuală, ci este părtașă chiar intrinsec de dimensiunea socială". "Pentru acest motiv - afirmă reprezentanții Bisericilor creștine - libertatea religioasă nu poate să însemne izolarea dimensiunii religioase la viața privată".
Ecumenismul. Printre temele aflate în centrul întâlnirii de la Belgrad este ecumenismul. "Ca și creștini - se citește în comunicatul final - avem o contribuție specifică de oferit în Europa, și ne dorim ca ecumenismul, ca loc de întâlnire între tradiții, comunități și persoane, să poată continua să se dezvolte și să mărturisească angajarea creștinilor în menținerea mereu vie a iubirii care ne face să-l urmăm pe Isus, pentru a putea deveni constructori ai păcii adevărate, care își are rădăcinile sale în inimile popoarelor și națiunilor". Ecumenismul - afirmă participanții - "trebuie văzut ca un spațiu de întâlnire și de dialog atât la nivel personal cât și între comunitățile care vor să întreprindă un drum spre o unitate mai profundă, un drum care implică identitatea înrădăcinată în fiecare și care ne permite să descoperim darurile celorlalți. Acest lucru cere o convertire continuă. Fără toate acestea, unitatea Bisericii va rămâne mereu o aspirație irealistă".
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când s-a semnat Charta Oecumenica (22 aprilie 2001). Institutul ecumenic din Universitatea din Friebourg (Elveția) va organiza o întâlnire la 9 mai 2011 cu tema "Comuniunea eclezială în Europa".
Criza economică și rromii. La Belgrad s-a vorbit și despre criza economică subliniind că "fără solidaritate și alte valori pe care experiența creștină ne permite să le descoperim și să le păstrăm, Europa nu va putea obține niciodată o dezvoltare integrală. Ar fi corect de afirmat că această criză economică a pus țările noastre în fața provocării de a trebui să alegem între protecționism și solidaritate. Suntem convinși că numai atunci când suntem siguri de propria identitate suntem în măsură să recunoaștem valoarea celuilalt și importanța legăturilor care promovează ajutorul reciproc". Așadar, Europa are nevoie și de contribuția creștinilor. "Credința ne ajută să iubim identitatea noastră și pe cei la care aparținem și, în același timp, deschide inimile noastre spre ceilalți și ne încurajează să întreprindem toate inițiativele necesare pentru a putea merge în întâmpinarea tuturor celor care se află în necesitate". Referitor la prezența rromilor în Europa de Est, CCEE și KEK au decis să demareze un proces comun de reflecție asupra situației rromilor care provin din țările membre ale UE (Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria). "Acest proces - spun ei la CCEE și la KEK - va fi însoțit de experți și va fi menit să promoveze inițiative concrete care permit, pe de o parte, o integrare mai bună a lor în țara lor de origine și, pe de altă parte, de a modifica percepția eronată care prea des există în privința lor în Europa".
(După agenția SIR, luni 21 februarie 2011)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.