Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Relațiile crescânde dintre Biserica Catolică și ortodocșii din țările slave

Cu pași mici spre unitate

De Milan Zust

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

În dialogul dintre catolici și ortodocși nu e vorba pur și simplu de a aștepta mari evenimente, ca întâlnirea Papei cu un patriarh sau altul, deși acest circumstanțe sunt desigur benefice, dacă sunt bine pregătite. Adesea, în drumul spre o comuniune tot mai mare între discipolii lui Cristos, contează mult mai mult pașii mici, schimburile la diferite nivele, care încet-încet ne apropie, ne ajută să ne cunoaștem mai bine, să ne respectăm mai mult și să ne eliberăm de numeroasele prejudecăți acumulate în decursul secolelor.

În anul care tocmai a trecut au fost făcuți mulți pași înainte cu diferite Biserici ortodoxe, în mod deosebit cu Biserica Ortodoxă Rusă și cu Biserica Ortodoxă Sârbă. Nu este cazul să enumerăm toate întâlnirile care au avut loc, care au fost multe și la diferite nivele. Pe de o parte, dacă este adevărat că amintirea lor ar folosit la discreditarea locului comun conform căruia "nu se întâmplă niciodată nimic", "suntem mereu la același punct" și chiar "se dă înapoi", pe de altă parte poate că este preferabil ca să nu se vorbească prea mult despre ele, pentru că uneori situațiile se formează mai bine dacă sunt departe de spectacularizarea mijloacelor mass-media și de speculații. Oricum vrem să menționăm câteva dintre evenimentele cele mai relevante pentru a demonstra că, în pofida a toate, ceva se mișcă.

În mod deosebit, putem menționa inițiativa Zilelor Culturii și Spiritualității Ruse în Vatican, promovată de însuși Patriarhul de Moscova și al întregii Rusii, Kirill, prin mitropolitul Hilarion, președinte al Departamentului pentru relațiile ecleziastice externe al Patriarhiei de Moscova, și organizată împreună de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și de Consiliul Pontifical pentru Cultură. În zilele de 19 și 20 mai 2010 s-au desfășurat la Roma două evenimente importante: un simpozion cu tema "Catolicii și ortodocșii astăzi în Europa. Rădăcinile creștine și patrimoniul cultural comun din Orient și Occident", la biserica rusă "Sfânta Ecaterina", și un concert de muzică sacră rusă, în prezența lui Benedict al XVI-lea, în aula "Paul al VI-lea". Mitropolitul Hilarion, care în zilele precedente a vizitat diferite orașe italiene și pe respectivii ierarhi catolici, a putut să întâlnească și câțiva conducători din dicasterul Sfântului Scaun. Evenimentele menționate au fost ocazie de ulterior schimb și au permis să se aprofundeze cunoașterea câtorva aspecte din cultura și din spiritualitate rusă.

Trebuie menționate apoi vizitele ierarhilor din Patriarhia de Moscova, în mod deosebit a mitropolitului Hilarion, în țări cu majoritate catolică, precum și a episcopilor catolici în Rusia și în Ucraina, în afară de pelerinaje, tot mai numeroase. În afară de asta, cresc posibilitățile de întâlnire dintre preoții și credincioșii catolici și ortodocși din cauza emigrației crescânde, și în Italia, a cetățenilor ucraineni și moldoveni, în mod prevalent ortodocși. Fenomenul emigrației, deși comportă dificultăți de netăgăduit, favorizează cunoașterea și solidaritatea, care permit o apropiere crescândă între creștini de confesiuni diferite.

Un alt aspect important care se dezvoltă este colaborarea în domeniul formării teologice. Patriarhul Kirill și mitropolitul Hilarion insistă mult asupra necesității unei formări mai bune în școlile teologice și se angajează fie în favoarea studiului în instituțiile teologice catolice din Occident, fie în favoarea schimbului dintre diferite instituții academice catolice și ortodoxe. Tot mai mulți studenți ortodocși studiază în universitățile pontificale la Roma și în multe alte orașe occidentale. Se asistă astfel la o intensificare a legăturilor dintre instituțiile de formare teologică catolice și ortodoxe, care se invită reciproc și organizează împreună întâlniri. Și subsemnatul a fost invitat chiar de Hilarion să țină o conferință despre angajarea ecumenică a Bisericii Catolice - în mod deosebit despre munca de la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor - pentru studenții de la Cursul de instruire teologică superioară, dedicat sfinților Ciril și Metodiu, la Departamentul pentru relații ecleziastice externe.

Cu alegerea Patriarhului Irinej la conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe, la începutul anului trecut, și raporturile cu această Biserică, deja bune în multe aspecte, s-au intensificat. Ocazia pentru o primă întâlnire la un nivel mai înalt a fost, în luna octombrie, întronarea solemnă a lui Irinej la Pec, în Kosovo, în sediul istoric al Patriarhiei sârbe. Împreună cu mulți alți reprezentanți din Biserici și comunități ecleziale, a participat la eveniment și noul președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, cardinalul Kurt Koch (pe atunci încă arhiepiscop), însoțit de subsemnatul. În salutul său, Koch a transmis un mesaj al Sfântului Părinte, în care Benedict al XVI-lea îi mulțumea Patriarhului pentru deschiderea demonstrată față de Biserica Catolică atunci când era încă episcop de Nis și chiar după alegerea lui ca Patriarh. Papa a exprimat dorința ca relațiile fraterne și dialogul teologic să se poată aprofunda în căutarea comuniunii în Cristos și în mărturia comună dată lumii despre lucrarea lui de mântuire. Koch, în numele Sfântului Părinte, a oferit Patriarhului Irinej o patenă și un potir ca semn al acestei căutări a comuniunii depline.

Și cuvintele Patriarhului, ca răspuns la saluturile diferitelor delegații, au fost foarte semnificative. Irinej a mulțumit în mod deosebit delegației catolice pentru participarea sa la eveniment și, la rândul lui, a exprimat dorința ca dialogul să poată înainta cu intensitate crescândă, invitându-i pe toți să fac posibilul pentru ca să se depășească dezbinarea și să se ajungă la o comuniune mai mare între creștini. În ziua care a urmat după întronare, în pofida activităților intense din acele zile, Patriarhul de Serbia l-a primit cu plăcere pe arhiepiscopul Koch pe care, înainte de a se întoarce la Roma, voia să-l întâlnească și în sediul lui de la Belgrad pentru un colocviu fratern. Cele două părți au exprimat voința fermă de a cimenta relații, dialog și colaborare.

Am menționat numai câteva dintre aspectele cele mai semnificative referitoare la două Biserici ortodoxe slave, fără a voi cu asta să neg sau să diminuez importanța atâtor altor evenimente și întâlniri cu acestea și cu alte Biserici ortodoxe din țările slave. Chiar privind la aceste dezvoltări cu recunoștință și satisfacție, este bine oricum să nu se uite că drumul care trebuie făcut va fi încă foarte lung și obositor. De fapt este util să recunoaștem că nu are sens să ne așteptăm la cotituri spectaculoase în dialog sau că se poate ajunge la o comuniune deplină fără a fi dispuși să ne angajăm mai mult, fiecare în modul său și după propriile capacități și posibilități. O mie de ani de despărțire nu pot fi depășiți repede și cu ușurință. Este nevoie de o angajare constantă, zilnică, și este necesar să învățăm să purtăm povara unui dialog perseverent și răbdător, susținut de relații personale impregnate de respect și încredere reciprocă. Din cauza atâtor prejudicii acumulate de-a lungul secolelor, raporturile cu creștinii de alte confesiuni cer statornicie și fidelitate, ca să nu vorbim de răbdare și umilință în depășirea neînțelegerilor care se creează în timp ce mergem înainte. Adesea raporturile personale sunt oricum și ecleziale, deoarece cu toții aparținem la Biserici concrete, fiecare după propria vocație. Pentru aceasta este important ca angajarea în favoarea comuniunii inter-ecleziale să fie trăită la toate nivelele Bisericii; numai așa ea va crea o atmosferă propice dialogului teologic și va aduce roadele dorite. Și din onestitate trebuie să recunoaștem și că, în pofida unei anumite fervori față de dialogul ecumenic pe care catolicii au trăit-o după Conciliul al II-lea din Vatican, astăzi există impresia nu numai că acest interes s-a diminuat, dar că este mai dificil de găsit fie mijloacele pentru a susține această angajare fie persoanele care să se dedice pe deplin și în mod profesional acestei misiuni a Bisericii.

Pe de altă parte, celor care deja au gustat suavitatea parfumului lui Cristos în relațiile personale și de prietenie cu credincioșii din Bisericile ortodoxe, rămânerea dezbinării și imposibilitatea de a participa împreună la aceeași pâine euharistică continuă să provoace o mare durere: de fapt, ne respectăm, ne cunoaștem tot mai mult, împărtășim atâtea lucruri, stăm împreună în jurul aceleiași mese, ca frați sau ca prieteni, și totuși încă nu putem bea din același potir euharistic. Dacă într-adevăr luăm act de această situație, realitatea dezbinării face rău și nu poate să ne lase indiferenți. Dar dacă această durere o purtăm împreună cu Cristos, uniți tot mai mult cu misterul său pascal mântuitor, putem spera că această compasiune va produce roade mai mari de comuniune la un nivel mai înalt. Acest lucru se va întâmpla, mai ales, prin căință și iertare, pentru că tocmai păcatul este cauza cea mai profundă a dezbinărilor dintre persoane și, prin urmare, dintre Biserici. Grație iubirii milostive primită de la Cristos, fiecare va putea să recunoască propria parte de responsabilitate în dezbinare și să ceară iertare și să-i ierte pe ceilalți. Fie ca Domnul să ne ajute pe acest drum de reconciliere interioară și spirituală, drum privilegiat spre comuniunea deplină dintre creștini.

(După L'Osservatore romano, 21 ianuarie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat