In memoriam pr. Anton Ghiucă: Platanul din biserică
Moartea părintelui Anton Ghiurcă a fost și pentru comunitatea din Pitești un prilej de a reconsidera ce a însemnat părintele pentru ea.
Se știe că părintele Ghiurcă a fost coleg cu pr. Iosif Cobzaru, mai mult, s-au apropiat sufletește, așa încât pr. Ghiurcă, aflat la studii în Italia, între anii 1980 și 1985, în fiecare vacanță îl vizita pe colegul său, consolidând prietenia ce îi unea. După terminarea studiilor, prima vizită la Pitești a fost de sfântul Paște 1986. Sfinția sa a dat o notă aparte acelei sărbători, de atunci, de Crăciun, de Paște, în vacanță, în fiecare an, până și în această vară, era cel care parcă concretiza sosirea sărbătorilor sau aducea bucuria vacanței. Cu alte cuvinte, deși era profesor la Iași, aparținea de sărbători comunității noastre. În acest mod s-a creat o punte între Iași și Pitești. Sfinția sa îi cunoștea pe cei mai mulți din comunitate, de la confesional, unde spovedea, de la sfintele celebrări sau din întâlnirile ocazionate de sărbători și se interesa de evoluția fiecăruia bucurându-se sau suferind alături de noi. Avea un dar al său de a comunica și de a face vie bucuria evangheliei. Modul său propriu de a-și exprima lauda ce i-o aducea lui Dumnezeu prin cântări i-a provocat pe cei din cor să-și perfecționeze neîncetat prestația. Viața sa, în care fidelitatea față de Dumnezeu era trăită cu adâncă modestie, te făcea să renunți la orice trăire care nu era autentică, la ambițiile deșarte care provoacă atâta rău chiar și celor care se consideră mai înțelepți și deci îndreptățiți de a-și etala darul.
De ce l-am denumit Platanul? Pentru că a fost în tot acest timp aproape de părintele nostru, Iosif Cobzaru, căruia i-a revenit și misiunea de a reface din temelii casa parohială și biserica din Pitești și de a construi o biserică la Mioveni. Lucrare în care a întâmpinat multe chiar prea multe dificultăți. Părintele Anton a urmărit, dar mai mult, a proiectat în detaliu această lucrare cu părintele Iosif. S-a interesat și de noul aspect al curții, care e bine să fie o oază de sănătate, prin aceea că te face să simți aerul curat și să te odihnești într-un mediu ordonat cu gust. Din acest decor nu puteau lipsi iarba verde, brazii și, în ultima vreme, platanii. Platanii te impresionează prin măreție și îți asigură mult aer curat cu frunzele lor mari, elegante și atât de rezistente, cu înălțimea lor și trunchiul viguros ce poate face față celor mai vitrege intemperii.
Mulțumim lui Dumnezeu că ni l-a dat și, cu toată durerea pe care o resimțim la moartea sa, îi apreciem modestia, consecvența și fidelitatea Sfinției sale în munca de păstor. Credem că avem un prieten adevărat, care nu va înceta să mijlocească pentru noi la Dumnezeu.
Dumnezeu să-l răsplătească pentru toată truda și iubirea sa!
Pr. Iosif Cobzaru și comunitatea din Pitești
lecturi: 10.