Viața consacrată în România - speranță pentru Biserică
"Ia chipul său în inima ta!" - sub egida acestui moto poate fi așezat cursul de formare în "Îndrumarea spirituală", organizat în premieră în România de către Conferința Română a Superioarelor Majore, pe parcursul a doi ani, din 30 aprilie 2010 până în 10 noiembrie 2010, în opt module a câte cinci zile fiecare.
Conștienți de faptul că "persoanele consacrate sunt chemate în mod special să fie martori ai îndurării Domnului" și "punte spre Dumnezeu pentru toți cei care le întâlnesc" (cf. Predica Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea în Sărbătoarea Prezentării Domnului la Templu și Ziua Mondială a Vieții Consacrate, Vatican, 2 februarie 2010), organizatorii acestui curs au înțeles urgența formării îndrumătorilor spirituali în rândul persoanelor consacrate care, prin carismele lor, "devin semn al Duhului în vederea unui viitor nou, luminat de credința și de speranța creștină" (cf. Îndemnului apostolic postsinodal Vita consecrata al papei Ioan Paul al II-lea).
Laitmotivul care a străbătut ca un ecou întregul curs - "Ia chipul său în inima ta!"- a pornit de la contemplarea parabolei Tatălui Milostiv (Lc 15,11-32) și a icoanei cu același nume a lui Rembrandt, care au însoțit oaza spirituală, adică ziua de reculegere a fiecărui modul. Datorită acestui drum spre interiorul nostru am înțeles tot mai mult mesajul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea cu ocazia Zilei Mondiale a Vieții Consacrate din 2 februarie 2010 (menționat mai sus) și anume că "persoanele consacrate mențin vie experiența iertării lui Dumnezeu, deoarece au conștiința că sunt persoane mântuite, că sunt mari atunci când se recunosc mici, că se simt reînnoite și învăluite de sfințenia lui Dumnezeu când recunosc propriul păcat".
În acest climat spiritual și cu această melodie în suflet - "Ia chipul său în inima ta!", 22 de surori din diferite congregații și dieceze ale Bisericii din România au prelucrat și aprofundat teme legate de îndrumarea spirituală sub îndrumarea unui maestru în domeniul respectiv. Grupul de surori care a moderat această formare a fost compus din sr. Monica Cojan, CJ, sr. Magdalena Fülöp, SSS, și sr. Anna Dieckmann, MSC.
În urma discuțiilor și a împărtășirilor în grupuri mai mici sau mai mari, din viața personală sau din slujirea pastorală, am înțeles și mai mult nevoia de speranță și de sens a oricărei vieți omenești. De aceea, cu ocazia încheierii acestei formări, am reafirmat cu tărie dorința și voința noastră, a fiecăreia în parte, de-a duce vestea cea bună persoanelor cu care venim în contact și de-a avea o inimă "ascultătoare" față de ele. Ne simțim întărite pe acest drum de harul lui Dumnezeu care "ne-a făcut lucruri mari: sfânt este numele lui" (Lc 1,49) și de spiritul de comuniune și de colaborare fraternă care există între noi. Având-o ca model pe Maria, Fecioară și Mamă, spunem da Bisericii lui Christos, pentru ca oamenii, "văzând faptele noastre bune, să-l preamărească pe Tatăl care este în ceruri.
Sr. Irina Patrașc și sr. Ioana Turc
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
Cursul de formare în "Îndrumarea spirituală" (30 aprilie 2009 - 10 noiembrie 2010)
lecturi: 14.