Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Inițiativă de rugăciune: Două minute pentru viață

Ce reprezintă Două minute pentru viață?

Două minute pentru viață este numele unei inițiative extraordinare de rugăciune în apărarea vieții nenăscute care a fost lansată în Italia în anul 2005 cu ocazia sărbătorii Sfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu.

În România, inițiativa este propusă de către Asociația "Familia și Viața" din Roman, în întâmpinarea Anului Familiei 2010-2011, ca răspuns la îndemnul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea de a invoca protecția fiecărei ființe umane chemată la existență. Acțiunea se desfășoară în parteneriat cu Asociația Familiilor Catolice "Vladimir Ghika" din București și Asociația "Darul Vieții" din Timișoara.

Denumirea Două minute pentru viață face referire la timpul necesar pentru recitarea rugăciunilor propuse, la intenția cu care sunt recitate și la faptul că aderenții se angajează la rugăciune în acest mod în fiecare zi.

Această rugăciune contribuie la:

  • încredințarea copiilor avortați pentru a fi primiți în brațele lui Dumnezeu;

  • însănătoșirea sufletească a părinților acestora;

  • întoarcerea la adevăr a mamelor tentate să avorteze și a taților copiilor în pericol;

  • atingerea inimilor și conducerea la căință a medicilor care practică avortul, a personalului sanitar implicat și a farmaciștilor care vând produse abortive, cât și a celor care promovează cultura morții.

Această inițiativă este în sintonie cu Magisteriul Bisericii Catolice, promovând difuzarea și afirmarea "culturii vieții", în particular sacralitatea și inviolabilitatea vieții umane în fiecare fază a existenței, de la concepție până la moartea naturală.

Experiența personală bine maturizată și înțelepciunea ne arată că apostolatul cultural și ajutorul material - foarte importante și de nesubstituit, respectiv pentru difuzarea unei "culturi a vieții" și pentru ajutarea femeilor care se găsesc în dificultate datorită unei sarcini - nu sunt suficiente pentru a înfrânge plaga avortului, dacă nu sunt animate de o profundă credință și de o rugăciune plină de încredere.

"Acela care se roagă, nu pierde timpul, chiar dacă situația pare în mod real urgentă și pare să reclame doar acțiune". Așa ne-a învățat Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea în prima sa enciclică Deus caritas est, la punctul 36. În continuarea documentului, ne mai amintește că "este momentul să reafirmăm importanța rugăciunii în fața activismului și a secularismului dominant la mulți creștini angajați în slujirea carității" (nr. 37).

Doar în această optică, punându-ne cu încredere filială sub protecția Mamei Cerești, căreia îi încredințăm toată acțiunea noastră - și invocând mijlocirea fericitei Tereza de Calcutta și a venerabilului Ioan Paul al II-lea - propunem această simplă inițiativă ce constă în recitarea zilnică a patru rugăciuni: Bucură-te, Regină, invocația "O, Maria, aurora lumii noi, mamă a celor vii" (care încheie Evangelium vitae), Îngeri ai lui Dumnezeu și Odihna cea veșnică.

Pentru ce ne rugăm?

În rugăciune pe care o propunem spre recitare în fiecare zi sunt amintiți și încredințați lui Dumnezeu:

  • copiii uciși în fiecare zi prin avort în România;

  • mamele care se găsesc în fața unei sarcini dificile și sunt tentate să avorteze;

  • mamele care suportă presiuni pentru a avorta și cele care sunt constrânse să avorteze;

  • tații care îndeamnă la avort și persoanele care se găsesc alături de o femeie care se gândește să avorteze;

  • toți cei care se dedică apărării vieții umane.

Cu rugăciunea, printre altele, cerem lui Dumnezeu să atingă inimile și să conducă la căință:

  • mamele care au avortat în mod intenționat;

  • tații, părinții și rudele care au favorizat sau îndemnat la avort;

  • medicii care practică avorturi și fecundarea artificială cât și personalul sanitar implicat;

  • farmaciștii care vând produse abortive, prezentate și difuzate ca și contraceptive;

  • toți aceia care cooperează la difuzarea în societate a unei mentalități abortive și împotriva natalității.

Dacă doriți să participați la această operă, iată câteva modalități:

    Lucrul cel mai prețios pe care puteți-l să-l faceți este să aderați personal la rugăciunea în apărarea vieții nenăscute și să vă rugați în fiecare zi, pentru ca apostolatul nostru să se mențină mereu umil, generos, dezinteresat și curajos, pentru a putea oferi, prin intermediul sfintei Fecioare Maria, aceste roade lui Dumnezeu, pentru mai mare gloria a sa.

    Puteți să prezentați rugăciunea persoanelor pe care le știți că sunt sensibile la apărarea vieții (preoți, cei din familie, prieteni, cunoscuți, colegi etc.), invitându-le să adere.

Promovarea rugăciunii poate fi făcută în diverse moduri:

  1. consemnând prin poștă, telefon sau e-mail că doriți să vă trimitem materiale, iar noi vom încerca să le trimitem în limita posibilităților noastre;

  2. descărcând de pe situl asociației (www.familiasiviata.ro), fie pliantul cu explicațiile detaliate ale rugăciunii și difuzându-l, fie afișul, ce se poate pune într-un loc vizibil în parohie, cu acordul parohului.

  3. semnalând altor persoane adresa noastră (Str. Ștefan cel Mare, nr. 228, Roman, jud. Neamț, România, tel. 0233/742505), e-mail-ul (afav_roman@hotmail.com) sau situl (www.familiasiviata.ro).

Exprimăm mulțumiri pentru angajarea dumneavoastră și vă asigurăm de rugăciunea noastră pentru toți aceia care aderă la inițiativa Două minute pentru viață, de asemenea, pentru toți susținătorii, binefăcătorii, prietenii și simpatizanții acestei inițiative.

Asociația "Familia și Viața"


 

lecturi: 72.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat