Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Vânzătorii și templul... sau "Ei și ce?!"

...Sau poate ar fi mai bine să spunem, în limbajul actual: "Who cares?" - "Cui îi pasă?" - Și de ce nu, odată ce schimonosim gramatica română fiindcă ne-a fost lene s-o învățăm în școală, iar acum ne lăudăm c-am tras chiulul de la ore, dăm legi consfințind ignoranța și lăudăm obrăznicia, incultura și nesimțirea crasă, toate astea fiind considerate premisa reușitei certe în viață?! Păi dacă așa stau lucrurile, e firesc ca expresiile de preferință din limba engleză (o engleză "de baltă", pe care oricum n-o folosim când și cum trebuie) să intre și în vocabularul nostru, odată ce fac parte din limbajul subuman1 al oricărui "manelist" cu "merțan", ghiuluri, lanțuri și brățări (nu din acelea cu cheia la paznic2) - și asta nu ca să împlinească cine-știe-ce "lipsă" a limbii române, ci doar așa... vorba aceea: "OK! Cui îi pasă?!"

Dar nu despre fandoselile cu iz de "Chirița în provincie"3 e vorba (vă mai amintiți personajul lui Vasile Alecsandri, nu-i așa, numai că pe vremea aceea împrumutul lingvistic, la fel de ridicol ca și cel de azi, se făcea din limba franceză, nu din engleză) - ei bine, nu despre asta vorbim, ci despre o știre care, în mod ciudat, n-a suscitat interes și evident, nici comentarii în presa românească. "Cui îi pasă?"

În Bournemouth, localitate din Marea Britanie, biserica metodistă Westbourne a fost transformată în supermarket4. Adică, exact în interiorul acelei biserici, cu fațada ei impunătoare din cărămidă aparentă, înălțându-se maiestuoasă sub cerul înalt, cu lumina dulce filtrată prin vitralii se vând și se cumpără... sacoșe, genți, păpuși, probabil și zarzavaturi etc. - de ce nu, doar e un supermarket?! E drept că în Uniunea Sovietică, pe vremea stalinismului, unele biserici au fost transformate în silozuri, iar sfinților de pe fresce li s-au scos ochii sau au servit drept ținte de tir când vodca ținea loc de toate - și nu numai personajelor de pe fresce, ci și credincioșilor, celor vii, li s-a aplicat același tratament - dar parcă Marea Britanie nu are guvern comunist (cel puțin din câte știu eu până la data apariției acestor note), nici nostalgici ai vremurilor cu seceră și ciocan pe stindard și șapcă leninistă... nici nu se confruntă cu lipsa acută de spații comerciale... Atunci, de ce?! Evident, vânzătorii sunt mulțumiți (se atrag clienți în zona respectivă), pentru localnici e mai ușor, unii creștini practicanți strâng din umeri și acceptă că măcar așa biserica a fost renovată - ca să folosească drept supermarket - iar pe acei puțini la număr care-și manifestă revolta în fața blasfemiei, sigur că nu-i ascultă nimeni.

Chiar așa: Cui îi pasă?!

Și de fapt, ce ne pasă nouă?! N-am putea mai bine să privim în propria ogradă?!

Sigur, aveți dreptate.

Păi atunci, haideți să ne uităm: lângă catedrala "Sfântul Iosif" din București se construiește mai departe turnul de 18 etaje "Cathedral Plaza": o decizie de încetare a lucrărilor fusese dată, dar au "întors-o ca la Ploiești" prin decizia nelegală nr. 1025 / 25 iunie 2009, pronunțată (evident) de Curtea de Apel Ploiești, iar această decizie nelegală se anulează în prezent prin decizia nr. 1989 din 3 noiembrie 2010, dată de judecătorii Curții de Apel Suceava. Adică, atenție! Chiar s-a decis prin ordin judecătoresc, de adevărat, încetarea lucrărilor de construcție la acel turn!

Dar lucrările continuă, nestingherite.

Alt turn este "Millennium Business Center", imobilul care a ars în vara anului trecut și care este situat lângă biserica Armenească, și un alt turn, în curs de amenajare, este "Euro Tower", lângă biserica "Doamna Oltea" - toate trei biserici menționate fiind monumente istorice.

Dar... cui îi pasă?!

Sau poate ar trebui să spunem, mai românește: "Ei și ce?!"

Sigur, la noi nu e vorba de transformarea unor biserici în supermarket, ci pur și simplu de îngroparea lor - adică a istoriei sufletului și credinței noastre. Așa cum n-am avut cuvânt de spus și ascultat când au fost defrișate pădurile, iar odată cu ploile obișnuite ale zonei, munții sfâșiați și goi au pornit la vale îngropând case și oameni, așa cum n-am avut cuvânt de spus și ascultat când (de exemplu) istoria lui Ștefan cel Mare (și Sfânt ...!) se îngroapă sub betonul unor construcții hâde și reclame surâzătoare, sau când se decide defrișarea a 6 ha de pădure în zona Iașiului, urmând (eventual) să se planteze niște copăcei care vor ajunge cândva pădure (sau nu) - tot așa, nu ne ascultă nimeni, niciodată. Fiindcă nimănui nu-i pasă.

Poate că avem prea multă istorie? Sau e prea veche și deranjantă?!

Cândva, Isus alungase vânzătorii din templu.

Și de fapt acei vânzători stăteau în curțile exterioare ale templului, schimbau bani în moneda curentă locală și vindeau animale pentru sacrificiu, fiindcă cei care veneau de departe și urcau la Ierusalim nu aveau cum să le care cu ei. Și totuși, Fiul lui Dumnezeu îi alungase.

Cu ce se poate compara oare pasivitatea cu care asistăm la felul în care se vinde acum istoria, sufletul, și credința noastră - pe un blid de linte, de care nici măcar n-avem nevoie?! În alte zone ale lumii, fiecare ciob de ceramică e prețuit, periat și așezat în muzeu, chiar dacă are doar câteva sute de ani; clădiri distruse de război au fost reconstruite după planurile inițiale (respectându-se chiar și culorile fațadelor!...) ca să se păstreze personalitatea - adică ființa - acelui ținut, în timp ce noi nu recunoaștem nimic și nu ne interesează nimic. Ne-o fi oare rușine de părinții și strămoșii noștri?!

O să spuneți: "Da, dar uite Marea Britanie! Supermarket în biserică! Și doar n-o să vină Isus să-i alunge! S-o mai vedem și pe asta! Ei, așa da, uite civilizația adevărată! Haideți să facem și noi la fel!"

Ce-ar mai fi de spus?!

Știți, copiii când citesc Sfânta Scriptură, în curăția sufletului lor, își închipuie că termenul "Stăpânul lumii" se referă la Isus. Dar pasajul respectiv se referă exact la Satana.

Iar cei care-l slăvesc pe mamona își impun cu forța propria structură: fără istorie, fără neam, fără țară, fără suflet și fără credință. Fiindcă cei goi pe dinăuntru sunt ușor de condus.

Și așa începe totul: cu manelizarea și dezintelectualizarea tinerilor, cultivarea rușinii față de credință (care oricum, trebuie jertfită unor scopuri mai "înalte" care să aducă bani), a nepăsării față de tot și toate și mai ales față de viață5 - atât timp cât nu se pot scoate bani din asta. În fond, totul se vinde, totul se cumpără.

Ar trebui să spunem și noi: "Ei și ce?! E spiritul epocii, suntem moderni, suntem în pas cu lumea"!

Dar inima, inima noastră oare ce spune?!

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Omul, prin definiție, este "homo sapiens", deci aparține speciei umane atunci când se comportă ca atare.
2 Fiindcă peste un anume cumul de fraudă personajul nu se mai numește "hoț", ci "controversatul om de afaceri" - citiți presa ultimilor ani pentru documentare.
3 Și Coana Chirița mai păstra totuși dulceața tristă a boiernașului de la țară.
4 Știre preluată de pe Descoperă.ro - 14 noiembrie 2010 și 8 octombrie 2010.
5 Nu vă spune nimic campania îndârjită pro-avort și pro-euthanasie?


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat