Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Răchiteni: O zi plină de recunoștință, credință și rugăciune

Sâmbătă, 13 noiembrie 2010, a avut loc la Răchiteni ceremonia de reînhumare a osemintelor recuperate în urma săpăturilor arheologice din anul 1999. Cele 146 de morminte, săpate din punctul numit de localnici "Cimitirul vechi", aflat pe malul drept al râului Siret, în partea de S-E a așezării susmenționate, adăposteau scheletele aparținând diferitelor categorii de vârstă: copii, tineri, adulți, îngropați creștinește. Deși satul medieval datează documentar din anul 1520, putem vorbi de "Cimitirul vechi" din anul 1696, data atestării primei biserici. Apa Siretului a făcut în decursul anilor ca biserica și o parte din necropola medievală să se surpe, astăzi nemaifiind nici o porțiune din vechiul cimitir, iar vatra satului să fie mutată cât mai departe de râul Siret, ba chiar o parte să urce pe deal, pentru a-și construi case, născându-se astfel localitatea Izvoarele.

După 11 ani de așteptare, comunitatea din Răchiteni, păstorită de părintele paroh Marian Fechetă, s-a pregătit pentru a le da strămoșilor un loc de liniște și odihnă. S-a amenajat în noul cimitir un mormânt special cu o cruce mare care domină locul și care parcă ne transmite liniștea celor care au trecut în veșnicie. S-au făcut pregătiri pentru a înhuma cum se cuvine rămășițele salvate din calea nemilosului Siret. Întreaga comunitate s-a implicat în pregătirea acestui moment. Păstrând obiceiul locului, cu o zi înainte, gospodinele au pregătit pentru praznic tradiționalele sarmale. Membri ai Acțiunii Catolice, fiii și ficele satului, s-au îmbrăcat în costume naționale pentru a însoți osemintele străbunilor și a purta cum se cuvine icoanele, sicriul și coroanele de flori. Primarul și viceprimarul comunei, credincioși din Răchiteni și din Izvoarele, copii și adulți, tineri și bătrâni au umplut biserica și au așteptat cu emoție începerea sfintei Liturghii.

Celebrarea pentru sufletele tuturor răposaților înhumați în "Cimitirul vechi" a început cu sfânta Liturghie de la ora 10.00, în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Răchiteni. Cei zece preoți prezenți, majoritatea fii ai satului, au concelebrat Liturghia cu requiem, pentru sufletele celor decedați. Părintele Enășoaie Iosif a transmis celor prezenți salutul episcopului Petru Gherghel și a încurajat comunitatea să-și cinstească cum se cuvine înaintașii. Părintele Iosif Doboș, în predica sa, ne-a îndemnat să fim recunoscători străbunilor noștri, pentru că ei sunt cei care ne-au transmis credința, să-i cinstim pentru că acum o parte, dacă nu toți, sunt în cer și să ne rugăm pentru cei care poate mai sunt încă în purgator. Ne-a sfătuit să nu ne legăm sufletul de cele materiale, amintind de cuvintele lui Isus adresate bogatului din parabolă: "Ale cui vor fi toate acestea, nebunule?". Ne-a îndemnat să trăim ca înțelepții, pentru că suntem călători pe acest pământ. Liturghia a continuat cu rugăciuni și cântece pentru credincioșii răposați.

După terminarea sfintei Liturghii, întreaga comunitate a însoțit sicriul și sacii cu osemintele străbunilor până la cimitir. Credincioșii au continuat să ceară îndurare de la Dumnezeu pentru sufletele răposaților în rugăciunile și cântecele lor. Ajunși la mormânt s-au înălțat ultimele rugi și în cântări pioase osemintele "obosite de atâta drum" au fost așezate pentru a se odihni până când Domnul le va învia.

Evenimentul s-a încheiat, conform tradiției, cu un praznic la care întreaga comunitate și oaspeții au fost invitați să ia parte, apoi fiecare s-a întors acasă cu mulțumirea în suflet că în sfârșit străbunii noștri și-au găsit liniștea...

"Odihna de vecie dă-o lor, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să le strălucească. Să se odihnească-n pace. Amin".

Prof. Cristina Ghercă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 noiembrie: Răchiteni: O zi plină de recunoștință, credință și rugăciune


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat