Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Peregrinatio Mariae

Parohia "Sfântul Anton" din Iași a organizat, marți, 30 noiembrie 2010, o zi de rugăciune în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", unde se află icoana Maicii Domnului de la Cacica.

Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii au început să treacă pragul catedralei pentru a se ruga Măicuței Sfinte. În cursul zilei credincioșii din Parohia "Sfântul Anton" au recitat cele 20 de mistere ale sfântului rozariu. La ora 17.00 a avut loc o oră de rugăciune mariană, care a fost coordonată de părintele Alois Farțadi, parohul comunității, oră la care a participat un mare număr de credincioși. La ora 18.00 a avut loc sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă. Au concelebrat preoți din parohiile din Iași, părintele Romuald Bulai, rector al sanctuarului de la Cacica, cât și alți preoți din Iași. Atât Liturghia, cât și ora mariană au fost transmise în direct la Radio Maria.

Omilia a fost ținută de părintele Felix Roca, care a vorbit despre cum trebuie să fie trăit Adventul. Acest timp de așteptare, după spusele părintelui Felix, nu trebuie sa fie ca așteptarea unui mijloc de transport într-o stație, ci așteptarea trebuie să fie plină de conținut, așa cum o mamă așteptă să nască un copil, cum un tânăr așteaptă să se căsătorească etc.

Fiindcă la Liturghie a fost comemorat sfântul Andrei, părintele predicator a vorbit despre modul în care sfânta Fecioară și sfântul Andrei au trăit această așteptarea. El a găsit trei puncte comune la aceste personaje ale istoriei mântuirii.

În primul rând atât sfânta Fecioară, cât și sfântul Andrei au fost interpelați de Domnul în locul lor cotidian, locul în care își desfășurau activitatea. Plecând de la această idee, părintele a subliniat că trebuie să simțim prezența lui Dumnezeu pretutindeni, nu doar în lăcașurile de cult, trebuie să trăim mereu în prezența Domnului. Un al doilea punct comun între cei doi mari sfinți, este faptul ca aceste persoane, când realizează că Dumnezeu a venit să se întâlnească cu ei, se schimbă radical, dovedesc o disponibilitate totală. Cel de-al treilea punct comun îl constituie faptul că după ce s-au întâlnit cu Dumnezeu, după ce au luat decizia de al urma, au realizat că sunt trimiși la alții, chemarea devine misiune. Acesta este un drum spiritual pe care părintele Felix Roca la propus spre meditare credincioșilor.

Sfânta Liturghie s-a încheiat prin cântarea rugăciunii "Îngerul Domnului" în fața icoanei sfintei Fecioare de la Cacica.

Sergiu Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 noiembrie: Iași: Peregrinatio Mariae


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat