Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii din ultima zi de pelerinaj în Țara Sfântă

La pelerinajul organizat în perioada 5-12 octombrie 2010 de Oficiul pentru Pelerinaje în colaborare cu Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Diecezei Romano-Catolice de Iași, o membră a comunității catolice "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, Mariana Barticel a trimis impresiile la finalul pelerinajului.

Când am auzit de organizarea acestui pelerinaj, am simțit o chemare către aceste locuri pline de mister și istorie, locuri pe care Isus le-a ales când a fost trimis pe pământ de către Dumnezeu Tatăl, împlinind menirea, acceptând moartea pe cruce pentru iertarea păcatelor noastre.

Am plecat spre aceste locuri cu mare emoție, dar și cu mici rețineri, deoarece am plecat singură, necunoscând pe nimeni, urmând ulterior să întâlnesc pe ceilalți pelerini din diferite localități precum: Iași, Târgu Frumos, Pașcani, Roman, Bacău sau Tulcea. Am format un grup împreună cu alte 36 de persoane care s-au dovedi a fi toți niște oameni minunați, sociabili și comunicativi, trăind împreună șapte zile de neuitat.

Noi, pelerinii din acest grup, cred că am fost binecuvântați de Dumnezeu de două ori, odată când am fost chemați la acest pelerinaj, căci dacă Dumnezeu nu ar fi dorit, nu ar fi fost posibil, iar a două oară, când acestui grup de pelerini ni s-au alăturat în rugăciune șapte preoți plini de har și credință.

Ce putea fi mai frumos decât să fim însoțiți pretutindeni de către acești îngeri păzitori care ne mângâiau auzul cu glasurile lor puternice, ridicând slavă la cer?

Ce putea fi mai minunat decât să celebram sfânta Liturghie împreună în fiecare zi, dar în locuri diferite? Ne-au mișcat până la lacrimi predicile fiecăruia dintre ei care au fost ca un balsam pentru sufletele noastre și au contribuit puțin câte puțin la purificarea lor.

În penultima zi de pelerinaj am fost provocați de către părintele Cristian Vacaru, coordonatorul și ghidul acestui minunat pelerinaj, să ne alegem locul unde am dori să ne facem colibă, locul unde am dori să fim acasă, hotărâre greu de luat, deoarece au fost multe și toate ne ademeneau într-un fel anume.

Când am ajuns pe Muntele Fericirii, un loc mirific, unde spiritualitatea plutește în aer, numai să dorești să o simți, unde liniștea îți pătrunde în oase, unde cântecele pelerinilor se puțeau confundă ușor cu cântecele îngerilor, unde explozia de flori multicolore te înmiresmează și te adorm, unde fericirea este la ea acasă, loc care poate fi confundat foarte ușor cu raiul, gândindu-mă cum ar fi să trăiesc aici, mi-am dat seamă că aș fi copleșită de atâta fericire, și aș putea uita de Dumnezeu, aș putea uita că acest "rai" nu este veșnic, și eu nu mă pot mulțumi doar cu atât. Atunci gândul mi-a zburat la emoțiile puternice, până la lacrimi, pe care le-am trăit în Ierusalim, pe Calea Crucii și la mormântul sfânt și hotărârea a fost luată.

Da! Aici Doamne aș vrea să trăiesc
Zilnic pe Calea Crucii însângerată să pășesc
Și astfel sufletul să-mi mântuiesc.

Aș dori să-i mulțumesc părintelui Cristian Vacaru în mod deosebit, căci a fost că un adevărat păstor ce-și plimbă a sa turmă prin locuri înverzite. Prin cuvintele acestui minunat preot ne-am întors în timp și am putut simți cu adevărat cât a suferit Isus Cristos pentru a ne mântui de păcate, am putut simți din plin spiritualitatea tuturor locurilor sfinte pe care le-am vizitat. Îi mulțumesc pentru povestea minunată a Vechiului Testament transpusă câte puțin în realitatea zilelor noastre, făcând-o mult mai ușor de înțeles.

Gândul îmi zboară cu drag către protectorul nostru din aceste zile, părintele Mihai Budău, organizatorul acestui pelerinaj, care ne-a ocrotit și ne-a păzit mai ceva precum cloșca pe puii săi, pentru care am numai cuvinte de mulțumire și recunoștință.

Azi, dragi pelerini, părăsim aceste locuri mirifice și sfinte, plecând spre casele noastre, la viață noastră cotidiană, la familiile care ne așteaptă cu drag. Dar eu înclin să cred că noi nu mai suntem aceeași, deoarece credința care ne-a pătruns în suflet, ne-a marcat și ne-a pus pe gânduri, căci noi pe acest pământ venim pe rând și plecăm pe sărite și nu vom putea ști când vom auzi chemarea. Nu mă refer la chemarea la un nou pelerinaj, ci la ultima chemare. De aceea ar trebui să fim mereu cu candela aprinsă, cu bagajul făcut, cu pașaportul la noi și cu viza pusă, bagajul fiind faptele noastre bune, pașaportul fiind botezul, de pe care tocmai am scuturat praful prin reînnoirea jurămintelor de botez, ieri la râul Iordan, iar viză fiind cea mai recentă spovedanie.

De aceea, dragi pelerini, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar, pelerinajul, căci ne-a amintiți de rolul nostru pe care-l jucăm pe acest pământ și ne-a ajutat să mai urcăm câteva trepte spre calea cerului.

În încheiere, vă mulțumesc, iubiți preoți, vă mulțumesc, dragi colegi pelerini, că m-ați făcut să mă simt ca într-o adevărată familie, că mi-ați fost alături în aceste zile pe care nu le voi uita niciodată, căci mi-am descoperit sensul vieții. Și să nu uitați niciodată că noi ne putem numi aleși.

Dumnezeu să ne fie alături întotdeauna.

Mariana Barticel


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat