Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerin pe urmele lui Isus și ale Mariei (III)

La întoarcerea din pelerinajul organizat, în perioada 5-12 octombrie 2010, de Oficiul pentru Pelerinaje în colaborare cu Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Diecezei Romano-Catolice de Iași, una dintre participante, dr. Ecaterina Hanganu, a trimis o a treia corespondență electronică.

*

6. Ziua Diamantelor vii

...Și în sunetele solemne ale imnului de stat, drapelul României se înălța pe catargul vasului... Așa am început minicroaziera pe Marea Galileei. Probabil că face parte din legile scrise - sau nu - ale marinarilor de pretutindeni, ca atunci când oaspeții de la bord au altă naționalitate decât aceea sub care navighează vasul, să se înalțe lângă pavilionul proprietarului și drapelul celeilalte țări.

Marea lină, de culoarea peruzelelor1 cât vedeai cu ochii, se unea cu orizontul spre sud, dar înspre răsărit "celălalt țărm" se vedea limpede, fiindcă Marea Galileei ("Yam Kineret"), numită și Marea Tiberiadei sau Lacul Ghenezaret are 94 km lungime / 11 km lățime (și 150 m adâncime) - prin urmare e chiar un lac, dar i se spune "mare", așa cum și o colină de 400-600 m înălțime se numește "munte", nu din orgoliu, ci pentru a onora viața ca dar din apă și pământ al lui Dumnezeu. Sau poate că numim "lac" urma unei mări, fiindcă această întindere de apă se află la -209 m sub nivelul oceanului planetar (numai că apa Mării Galileei e dulce și oricât ar fi de ciudat pentru noi - cei care avem de toate: ape și fluviu și mare și vegetație de care ne batem joc și pământ roditor lăsat în pârloagă sau lucrat aiurea și otrăvit prostește - apa aceasta e esențială, fiindcă asigură pur și simplu viața acestei țări!). Și ajunși în mijlocul mării, motoarele navei s-au oprit și așa cum mai înainte ascultasem pustiul, acum am ascultat apa - fiindcă în vântul pustiului, în briza mării, în clipocitul valurilor care se loveau de navă, în soarele cald și mireasma tuturor florilor muntelui fericirii, ne vorbea Dumnezeu - așa cum în fiecare clipă, ne vorbește în propria inimă - dacă știm să-l ascultăm.

Și cum Cuvântul lui Dumnezeu e bucurie, au răsunat apoi pe puntea vasului, cântecul și dansul bucuriei sub semnul păcii și flamura larg desfășurată a României.

Și tot ca un simbol al păcii lui Dumnezeu, sfânta Liturghie de dimineață a fost celebrată în aer liber, pe Muntele Fericirilor, cu Marea Galileii sclipind diamantin în zare. Celebrant principal a fost pr. Francisc Vernică. Iar altarul era ... o piatră vulcanică, neagră și mare, purtând urmele focului și convulsiilor începutului, pe care acoperământul imaculat de altar unduia alb, ușor și dantelat, în binecuvântarea iubirii și păcii.

Acea binecuvântare dintru început a fost și reînnoirea promisiunilor de la botez, făcută în Yardenit, locul botezului lui Isus în Iordan. Apa ca atare nu trebuie binecuvântată, fiindcă Isus a binecuvântat-o el însuși prin prezența sa. Și râul, cu sclipiri de diamant albastru, vegetația abundentă, multitudinea florilor în culori incredibile, păsările și animalele acvatice (care sigur nu erau... vegetariene), peștii nenumărați și înțelepți (odată ce au mustăți mari, probabil că așa și sunt), totul crea atmosfera unui basm sfânt și adevărat pe care-l trăiam fiecare dintre noi, sub soarele cald al asfințitului.

Iar multitudinea de culori și strălucirea bucuriei divine se regăsește în pieptarul judecății pe care-l purta marele preot al templului, în Vechiul Testament .Iată de ce seara s-a încheiat cu o vizită la atelierul de prelucrare a pietrelor prețioase, unde s-au prezentat câteva date despre diamante, dar tot acolo se puteau vedea pietrele prețioase și semiprețioase care alcătuiau acel pieptar2 (de altfel, o imagine a efodului era prezentată vizitatorilor pe un mare panou, la stânga intrării în clădire). Cu siguranță o să spuneți: "Ei și?! Ce, asta face parte dintr-un pelerinaj religios?!"- și am avea poate dreptate să reacționăm așa, dacă n-am citit Vechiul Testament și nici n-am privit cu atenție veșmintele de solemnitate ale preoților. Fiindcă pietrele prețioase nu sunt o podoabă, pur și simplu: ele cresc în adâncul pământului numai pentru slava lui Dumnezeu, iar atunci când le purtăm, putem s-o facem ostentativ, ca semn al bogăției mai mult sau mai puțin infatuate, dar putem s-o facem ca laudă adusă frumuseții lui Dumnezeu și minunilor pe care ni le dăruie în fiecare clipă, el. Și mai ales, ca semn al duratei.

Se spune că noi suntem "pietrele vii" ale Bisericii. Așa si este. Dar depinde numai de noi să fim pietre, pietre semiprețioase, pietre prețioase... - oricum, biserica este alcătuită din toate. Dar știți ce anume face diferența? Capacitatea de "rezistență" în fața agresiunilor. Și capacitatea de a primi, concentra și dărui apoi, lumina. Iar fiindcă diamantul are cea mai mare "rezistență" (sau, în termini tehnici, "duritate"), evoluția spirituală se face, vorbind în limbajul pietrelor, înspre diamant. Și tot diamantul, spre deosebire de sticlă, dăruie mult mai multă lumină decât primește. Aceasta ne-a învățat vizita - aparent insolită - la o fabrica de prelucrare a diamantelor în plin pelerinaj religios: parabola diamantelor vii din care e alcătuită Biserica.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Peruzele = turcoaze = pietre semiprețioase alcătuite din fosfat natural hidratat de cupru și aluminiu. Au culoare caracteristică, albastru-verzuie.
2 Pietrele efodului din Vechiul Testament sunt: în primul rând : un sardonix, un topaz, un smarald; în rândul al doilea: un rubin, un safir și un diamant; în rândul al treilea: un opal, un agat și un ametist; în rândul al patrulea: un chrisolit, un onix și un lapis (lazuli) - toate legate în ferecătură de aur.

* * *

Pelerin pe urmele lui Isus și ale Mariei (II)
Pelerin pe urmele lui Isus și ale Mariei (I)


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat