Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Pralea: Campusul copiilor din Parohia "Sf. Tereza" Iași

"Să fim apă pentru ceilalți!" - acesta a fost scopul și proiectul cu care un grup de 50 de copii din parohia noastră s-a îndreptat spre Pralea, unde a fost organizat campusul pentru copii, în perioada 6-10 septembrie 2010. Îndrumați de părintele vicar Marcelin Blaj, de surorile Clara și Antonia și de un grup de 12 animatori, copiii, pe lângă distracție, jocuri, plimbări, au avut ocazia să se cunoască între ei, să-și întărească prieteniile, să se îmbogățească reciproc din punct de vedere uman și spiritual, să-și valorifice calitățile și aptitudinile personale și să-și dezvolte simțul caritativ.

Luni dimineață, 6 septembrie, copiii, cu mare nerăbdare, întrebau: "când plecăm, când plecăm?". Și astfel, plini de emoții, nerăbdare, curiozitate și voie bună am plecat spre Pralea. În drumul nostru am făcut un popas în Bacău, la biserica "Fericitul Ieremia", unde am participat la sfânta Liturghie.

Tot în Bacău, am avut ocazia să petrecem câteva ore la oratoriul salezian "Don Bosco", unde am fost primiți cu brațele deschise de preoții și tinerii de la oratoriu.

Apoi am poposit la Parohia "Sfânta Cruce" din Bacău, unde am petrecut un moment de împărtășire cu copiii din această comunitate. După care ne-am continuat drumul spre Pralea.

Ajunși la Pralea, în ochii copiilor se simțea o curiozitate și o dorință de a afla cât mai multe. Obosiți, dar totodată plini de viață, copiii au căutat să fie apă pentru ceilalți, încă din prima seară.

Marți, 7 septembrie, ne-am bucurat de vizita părintelui paroh Petru Sescu, cu care am petrecut momente foarte frumoase. Prezența părintelui paroh în mijlocul nostru a fost ca o mărturie a unui părinte preocupat de creșterea fiilor săi și ne-a dat curaj să căutăm cât mai mult să fim apă pentru ceilalți. De asemenea, ne-am bucurat și de prezența părintelui Felix Roca, care a fost vicar în parohia noastră timp de patru ani.

Tot timpul, în toate activitățile: la jocuri, bansuri, scenete, lucru în echipă, rugăciune, ne-am lăsat cuprinși de o liniște interioară. Mereu, în jurul nostru, plutea o singură întrebare: "Cum pot să fiu eu apă pentru ceilalți?". Dar, până în ultima zi, fiecare și-a deschis inima și a găsit răspunsul la această întrebare. Fiecare și-a dat seama și a descoperit care este drumul spre a fi apă pentru ceilalți.

Căutările nu au fost în zadar. Fiecare a încercat cu adevărat să fie o apă dulce și curată pentru ceilalți. Și, într-adevăr, întorși acasă, copiii și-au luat un angajament: "Vom fi apă pentru ceilalți!".

Rugăciune creată la sfârșitul campusului

Să fim apă pentru ceilalți..., cu aceste cuvinte ne-ai invitat, Doamne, să căutăm, timp de aproximativ o săptămână, adevărata sursă care ne leagă între noi. Noi, copiii, împreună cu animatorii, preoții și surorile am răspuns cu bucurie și cu dorință deplină la această chemare. Pacea, liniștea, iubirea, credința și speranța au fost principalele experiențe care ne-au unit cu adevărat.

După aceste zile, noi vrem să-ți mulțumim, Doamne, în primul rând pentru această șansă. Binefăcătorii au fost trimișii tăi. Ei au vrut, cu adevărat, să-ți asculte strigătul. De aceea, au oferit din puținul lor, material și spiritual. Răsplătește-i cu binele tău.

Îți mulțumim și pentru entuziasmul și răbdarea cu care animatorii au contribuit în căutările noastre. Prin acest lucru, am reușit să fim, fiecare în momentul său, apă pentru toți.

Te rugăm, Doamne, păstrează prieteniile formate în această perioadă și fă ca această căutare să continue chiar daca acest campus s-a încheiat.

Cu adevărat, Doamne, ne-ai deschis ochii spre bine și te rugăm să ne oferi și alte ocazii prin care să ne arăți calea pe care vrei s-o urmăm. Amin! (Lucia Leahu)

Prezentăm în continuare și câteva impresii:

Am plecat în campus cu gândul de a schimba stilul de viață, astfel încât să-l îmbunătățim. Știam că voi învăța multe lucruri bune și că toată lumea va fi prietenoasă și binevoitoare.

În drumul spre Pralea, am cântat, aducându-ne aminte de anii precedenți și de micile peripeții care au avut loc atunci. Am participat la sfânta Liturghie, celebrată în biserica "Fericitul Ieremia" din Bacău, fiind surprinsă de frumusețea acestui moment de comuniune. Apoi, vizitând oratoriul "Don Bosco" din Bacău, am fost impresionată de micile comori existente acolo: spații de joacă și lume veselă.

Ajunși la Pralea, am luat parte la un mic joc în legătură cu tema noastră: "Să fim apă pentru ceilalți!". Împărțiți în trei grupe, am străbătut străzile satului, numărând fântânile și gustând apa din fiecare fântână întâlnită. Astfel am aflat că o fântână se poate asemăna foarte mult cu un om. O fântână poate fi frumoasă, dar poate se poate să fi secat și să nu mai fie folosită, la fel cum un om poate fi elegant, dar să aibă în același timp inima rece și pustie. De asemenea o fântână poate fi veche, cu o înfățișarea neîngrijită, dar cu apă foarte curată și bună, la fel cum un om poate fi bătrân, neîngrijit, dar cu o înțelepciune profundă. Seara, în schimb, înainte de culcare, am avut parte de un moment în care au avut loc câteva bansuri și reprezentații din partea copiilor.

A doua zi, marți, 7 septembrie, am cercetat pădurea din marginea satului, observând, printre altele și fosta casă a lui Ceaușescu. Iar dup-amiază, ne-am bucurat de prezența părintelui paroh Petru Sescu, care ne-a vorbit la predica din cadrul sfintei Liturghii despre cum putem fi apă pentru ceilalți.

Miercuri, ne-am împărtășit bucuria alături de părintele Felix Roca, într-o călătorie în pădure. Am avut un obstacol constituit de stropi mici de apă, pe care cu ușurință l-am putut depăși.

Joi, am petrecut întreaga zi jucându-ne în casă, deoarece vremea nu a fost prielnică. Seara, am avut parte de un moment într-adevăr surprinzător. Au fost clipe de rugăciune, în care i-am putut povesti lui Isus toate bucuriile și neplăcerile noastre.

Frumusețea acestui campus se putea citi pe chipurile copiilor, pentru că mulți dintre ei vărsau lacrimi: unii de regret pentru că s-a încheiat campusul, iar alții de fericire pentru clipele minunate petrecute împreună.

Cu siguranța, nu au putut lipsi sfintele Liturghii, care au avut loc în fiecare zi, în cadrul cărora i-am mulțumit Domnului pentru toți aceia care au făcut posibil acest campus.

Vineri, 10 septembrie, cu dor de casa, dar și cu forțe proaspete pentru noul an școlar, ne-am luat "la revedere" de la acest campus, având toți aceeași dorință: "Să fim apă pentru ceilalți!". (Ecaterina Constantin)

Zilele campusului au fost foarte frumoase și pline de surprize. Cel mai mult mi-au plăcut jocurile și plimbările în pădure. Am alergat ne-am distrat și am aflat multe lucruri noi și frumoase. Cu nerăbdare așteptam însă să ajung acasă pentru a fi apă pentru ceilalți. (Eliza)

Mi-a plăcut foarte mult în campusul de la Pralea deoarece s-au organizat multe jocuri foarte frumoase. Mi-am făcut prieteni noi și am descoperit ce înseamnă să fii apă pentru ceilalți. (Alexandru Bejan)

În acest campus, am avut bucuria de a împărtăși experiențele și trăirile noastre cu foarte mulți copii și animatori, de a ne apropia de Domnul cu un pas mai mult și de a-i cunoaște și înțelege mai mult pe cei din jurul nostru. Am trăit zile de neuitat și experiențe plăcute. Spre deosebire de experiențele anterioare, mi-au rămas în suflet sfântul Rozariu, sfânta Liturghie și tema campusului: "Să fim apă pentru ceilalți!". (Ramona)

Campusul de la Pralea a fost extraordinar. Pentru cinci zile am încercat să ne ghidăm după îndemnul "Să fim apă pentru ceilalți!". Chiar dacă timp de două zile a plouat, nu am avut cum să ne plictisim. Am avut parte de foarte multe jocuri și scenete, care ne-au dezvoltat imaginația; activități în care i-am avut alături pe animatori, care ne-au fost modele demne de urmat. Am avut ocazia să ne cunoaștem pe noi înșine, dar și între noi.

Cât despre partea spirituală, pot să spun că, în fiecare zi, am participat la sfânta Liturghie și la sfântul Rozariu, ceea ce mi s-a părut extraordinar.

În ultima zi, am avut un moment special de meditație, mulțumire și rugăciune, care ne-a emoționat pe toți. Fiecare plângea în felul său, fie în exterior, fie în interior.

În final, îndemn pe toți să participe la astfel de momente comune de bucurie, știind sigur că nu vor regreta! (Emma Șleghel)

A consemnat Lucia Leahu (animator)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Pralea: Campusul copiilor din Parohia Iași - Sf. Tereza


 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat